ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250413

  • De AEX steeg met 0,3% en eindigde de dag boven lijn c. Ik aarzel echter nog met het gebruik van de term uitbraak. Het verschil tussen het slot en lijn c is namelijk maar 0,2 indexpunt. In de weekgrafiek ligt lijn c deze week bovendien rond 354 en dat wil zeggen dat de lijn daar nog niet doorbroken is. Die grafiek bespreek ik overigens morgenavond. Wil de huidige ontwikkeling echt een uitbraak worden dan dient de beursgraadmeter de week morgen boven 354 af te sluiten. Het moet dan niet om een verschil van 0,2 punt gaan zoals vandaag, maar een punt of meer, anders is het in de weekgrafiek niet zichtbaar en mag het geen doorbraak worden genoemd.

  • Loopt de beursindex morgen verder op tot boven het hoogste punt 355 van vandaag dan zijn er in eerste instantie twee mogelijke doelen. Dat zijn de stippellijnen door de toppen rond 356,2 en 358,9. 

AEX daggrafiek BB 250413

  • De situatie in de Bollinger Bands maakt een voortzetting naar boven evenwel onzeker. De AEX bereikte vandaag namelijk de bovenste lijn van deze indicator en die kan in theorie weerstand vormen.

AEX uurgrafiek 250413

  • In de uurgrafiek let ik morgen op het koersverloop ten opzichte van de bodems 351,7 en 352,5 van vandaag, een daling daaronder zou een correctie aankondigen.

  • Bij een stijging boven 355 wordt 356,2 zoals ik bij de daggrafiek schreef mijn eerste doel en daar moet het koersverloop uitwijzen of ik ook van een vervolg naar 358,9 uit kan gaan.

AEX kwartiergrafiek 250413

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat we een dubbele top hebben. Volgt hierop een een daling onder de bodem rond 352,5 dan verandert deze in een M-vormig toppatroon, waarvan het koersdoel dan op 350,2 uit zou komen. Dit maakt de kans op een bij de uurgrafiek genoemde grens 351,7 dan groot.

Resumerend: 

De AEX sloot boven lijn c, maar een uitbraak uit de driehoek a-c wil ik het nog niet noemen. Ik heb besloten daarmee te wachten tot morgen. Staat er dan een slot boven 354 dan is de driehoek a-c afgerond. Het moet dan wel een overtuigende beweging zijn van een punt of meer, zodat de stap duidelijk zichtbaar is in de weekgrafiek. Morgenochtend kijk ik wat de index doet ten opzichte van de top rond 355 van vandaag. Wordt die top doorbroken dan heb ik twee potentiële doelen, dat zijn 356,2 en 358,9. Komt de aandelenindex onder 352,5 dan neem ik op grond van de M-vormige top aan dat de beursgraadmeter naar 350,2 of wellicht lager gaat, wel controleer ik dan voor alle zekerheid of er rond 351,7 (het laagste punt van vandaag) eventueel toch steun ligt.

En dan nog dit...

Centrale banken kopen al enige tijd aandelen, met als argumentatie dat er te weinig rendement zit op obligaties, zo blijkt uit een artikel op Bloomberg (adn.nu/a1). Niet alle centrale banken doen dat, de FED of de BoE bijvoorbeeld hebben geen mandaat om rechtstreeks aandelen te kopen. Laat u desondanks uw gedachten eens gaan over dit nieuws. Centrale banken verlagen de rente, drukken grote hoeveelheden nieuw geld, kopen massaal obligaties en kopen naar blijkt ook nog eens aandelen. Het rechtvaardigt de vraag of er, met zulke partijen in de markt, nog wel sprake is van vrije handel. Het gaat bovendien om partijen die achter de schermen wel eens heel andere motieven zouden kunnen hebben dan alleen het behalen van rendement. Je vraagt je af in hoeverre er op de aandelenmarkten nog gesproken mag worden van een open en eerlijk speelveld en dat maakt het tot een onrustbarende ontwikkeling. Het blaast de markten daarenboven op tot proporties die zij anders niet zouden hebben gehad. Op Bloomberg vroeg men zich vanmiddag af of er wellicht een verband is tussen het gegeven dat de economische ontwikkelingen en de aandelenmarkten losgekoppeld zijn van elkaar. Hierop kon of wilde men geen antwoord geven. Er is nog een aspect. Nog zorgwekkender zou het namelijk worden als de beurzen net als in 2008 onderuit gaan. Dan zouden centrale banken met grote beleggingsverliezen worden opgescheept, uitermate precair omdat het gaat om gemeenschapsgeld. Hoe je het dus ook bekijkt, dit gedrag van centrale banken is uitermate ongewenst. De grootste koper is overigens naar verluidt de Japanse centrale bank (via ETF's) en dat plaatst de stijging van de Nikkei van de laatste maanden ineens in een heel ander licht. Laten we nog even naar die stijging kijken.

  • De sterke opmars van de Nikkei wordt naar men zegt veroorzaakt door de enorme geldverruiming en het geld dat hierdoor naar de financiële markten stroomt. Met de wetenschap van vandaag kan de stijging echter ook deels toegeschreven worden aan directe aankopen van de Japanse bank zelf. Waar ik benieuwd naar ben is of de Japanse markt onder deze omstandigheden in technische zin nog als gebruikelijk functioneert. De Nikkei bereikte vanmorgen het 61,8% Fibonacci niveau rond 13980. Normaal gesproken ontstaat er na een opmars als deze een top bij dat niveau, daar zou ik voorheen mijn hand bij wijze van spreken voor in het vuur hebben gestoken. De interventie op de aandelenmarkt maakt echter dat ik daar nu minder vertrouwen in heb. Ik ben dan ook erg benieuwd of we morgenochtend daadwerkelijk de bij dit niveau gebruikelijke start van een correctie krijgen in de Japanse markt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 25 apr 2013, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 apr 09.15u: Verloop lijkt op dat van gisteren

25 apr 10.00u: Beurs vandaag iets minder sterk

25 apr 11.00u: AEX omhoog door goed Brits cijfer

25 apr 12.00u: Index vlak, wel een stijgend lijntje

25 apr 13.00u: Weer die aanval tijdens lunchpauze

25 apr 14.00u: AEX staat op de belangrijke lijn c

25 apr 15.00u: Index naar beneden bewegend

25 apr 16.00u: Hogere bodem beursgraadmeter

25 apr 17.00u: Beursindex opnieuw boven lijn c 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven