ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 170413

  • Een lange rode candle in de daggrafiek vandaag, de AEX is na een hogere start ten opzichte van gisteren namelijk 1,4% gedaald. De beursgraadmeter is niet ver meer verwijderd van lijn a en we bevinden ons hiermee een belangijke fase van het koersverloop. De lijn is de onderkant van de driehoek a-c, een voortzettingspatroon dat zolang lijn a niet doorbroken wordt op een voortzetting naar boven wijst. Zou de aandelenindex daarentegen onder de lijn geraken dan zou dat patroon ongeldig en dus onbruikbaar worden. Het is morgen dus van groot belang te volgen wat de index ten opzichte van lijn a doet. De trendlijn loopt morgen rond 339,8, kan daar dus steun geven en zo de opgaande beweging redden.

  • Zou de index door lijn a zakken dan volgt een terugkeer de bodem rond 337,9, een potentieel steunniveau. Een eventuele daling onder dat niveau zou erg negatief zijn omdat dit in ieder geval de vorming van een lagere bodem zou gaan betekenen. Het is bovendien een grens die gezien de stijging die er vanaf dat niveau was eerder flink wat kooplust opriep, een daling eronder zou een kentering in dit sentiment betekenen. 

AEX daggrafiek BB 170413

  • De AEX nadert de onderste lijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiële steunlijn. De lijn is overigens wel naar beneden gedraaid en komt lager te liggen zou de index morgen verder dalen. Hier kan dus eventueel een dalende trend uit ontstaan, de eerste tekenen hiervan zijn al zichtbaar in de vorm van naar beneden gebogen lijnen.

AEX uurgrafiek 170413

  • In de uurgrafiek is goed te zien dat de grens 337,9 morgen het eerste horizontale steunniveau is. Lijn a heb ik niet getekend, omdat lijnen in een dag- en uurgrafiek nooit exact gelijk te tekenen zijn. Dit kan alleen maar verwarring geven. Voor lijn a is het niveau 339,8 van belang dat we zagen in de daggrafiek.

  • De graadmeter eindigde ter hoogte van een bodem van 9 april jongstleden. Daar ontstond de volgende dag veel koopkracht, wat wil zeggen dat er morgen eventueel nog een bodem kan ontstaan. Ik werk dat uit in de kwartiergrafiek.

AEX kwartiergrafiek 170413

  • Gaat de AEX-index omhoog dan kan er werstand zijn rond drie Fibonacci niveaus van de daling 343,9 - 340,2 rond 341,6, 342,1 of 342,5, daarboven bij 343,9.
  • De markt verwacht nochtans een daling, zo blijkt uit de vlag in wording. Uit een patroon als dit komt gewoonlijk een uitbraak naar beneden voort, waarmee de daling wordt hervat. Laat me daar een kanttekening bij maken. Gisteren werd er aan  het einde van de dag eveneens een vlag gevormd, maar de beurs opende door een stijging in de VS toch nog hoger. Wordt er in de VS eventueel een herstel bewerkstelligd dan zou deze ontwikkeling zich morgen kunnen herhalen. Dat is iets om in de gaten te houden. Het meest waarschijnlijk bij dit patroon is echter een vervolg omlaag.

Resumerend: 

De AEX is fors gedaald en staat vlak boven lijn a in de daggrafiek. Deze lijn, die morgen rond 339,8 loopt, is cruciaal voor het vervolg. Het is namelijk de onderkant van de driehoek a-c en kan als steunlijn de opgaande trend redden. Voorwaarde is dat we boven 339,8 blijven. Doen we dat niet dan wordt de lijn doorbroken en gaat de index naar de bodem rond 337,9. Een eventuele daling onder dit potentiële steunniveau zou erg negatief zijn. De vlag in de kwartiergrafiek geeft aan dat de markt een beweging omlaag verwacht, maar de opening van vanmorgen toont dat we hier niet zeker van kunnen zijn. Je weet immers niet wat er in de VS verder nog gebeurt. Zou de index stijgen boven de vlag dan kan er weerstand liggen rond 341,6, 342,1, 342,5 of 343,9, ik kijk dan verder aan de hand van het verloop ten opzichte van die niveaus. Vooralsnog ga ik er echter van uit dat lijn a morgen onder druk komt te staan.

En dan nog dit...

De Duitse DAX daalde vandaag met een forse 2,3%, zakte door vijf voorgaande bodems en rondde en passant ook nog eens een toppatroon af. Ik moest de daggrafiek van deze index wel kiezen vanavond, zoals u zult begrijpen.

  • De bodems die doorbroken werden zijn de vier bodems uit februari en die van vorige week. Met name de daling onder de februari bodems is uiteraard negatief. Het toppatroon dat werd afgerond is een hoofd en schouders patroon, waarvan lijn g de neklijn is. De formatie blijft geldig zolang de graadmeter niet terugkeert boven deze lijn. Het patroon geeft een koersdoel van 7140. Dit doel kan gehandhaafd blijven onder de voorwaarde dat de DAX onder lijn g blijft, waarbij we in verband met een eventuele overshoot wel een kleine marge moeten nemen. 
  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen tussen de bodem linksonder in de grafiek en de top van vorige maand. Er zijn nog twee mogelijke steunniveaus, zijnde het 50% niveau rond 7510 en het 61,8% niveau rond 7380. Het 50% niveau is nog niet op overtuigende wijze doorbroken en er kan hier dus eventueel meteen al een bodem ontstaan. Daalt de index verder dan kan bij 7380 hetzelfde gebeuren. Ik kijk daarom met spanning wat onze oosterburen de komende dagen doen ten opzichte van deze grenzen en uiteraard ook ten opzichte van lijn g. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 17 apr 2013, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 apr 09.15u: Hogere start na winst beurzen VS

17 apr 10.00u: AEX snel naar beneden gedoken

17 apr 11.00u: Beursindex ligt er nu weer rustig bij

17 apr 12.00u: Bedrieglijke rust op aandelenmarkt

17 apr 13.00u: Index gedaald vanuit consolidatie

17 apr 14.00u: Nog één Fibonacci niveau over

17 apr 15.00u: Bodem net boven 6t1,8% grens

17 apr 16.00u: Vlag afgerond in de kwartiergrafiek

17 apr 17.00u: Aandelengraadmeter verder gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven