ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040413

  • De AEX heeft vandaag met een daling van 0,9% wederom lichte averij opgelopen. De daling werd veroorzaakt door het uitblijven van een renteverlaging of extra maatregelen van de ECB. De markt kan niet zonder stimulans. De beursgraadmeter is onderweg naar de bodem die vorige week rond 344,8 ontstond, dat is althans het eerstvolgende potentiële steunniveau. Mocht de index door dat niveau zakken dan wordt het 61,8% niveau rond 341,8 het daaropvolgende doel, want het 50% niveau rond 344,6 ligt dusdanig dicht onder de grens 344,8 dat ik vermoed dat dit geen rol meer zal spelen.

  • Ik let morgen uiteraard op of de markt eventueel kans ziet een hogere bodem boven 344,8 te bewerkstelligen, want daarmee zou zij de weg naar boven toch nog open houden.

AEX daggrafiek BB 040413

  • De daling heeft ons net boven de onderste lijn van de Bollinger Bands gebracht in deze tweede daggrafiek. Dit is een potentiële steunlijn, die eventueel dus kan voorkomen dat we onder 344,8 belanden met de index.

AEX uurgrafiek 040413

  • Uit de laatste candle in de uurgrafiek zou je op kunnen maken dat de markt denkt morgen de AEX weer naar boven te krijgen. Bestuderen we het verloop echter in de kwartiergrafiek die hieronder volgt dan ziet het er anders uit.

AEX kwartiergrafiek 040413

  • De laatste rij candles vormt namelijk een vlag en dat patroon zegt me rekening te houden met een daling. Wordt dit patroon afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden dan gaat de AEX-index daadwerkelijk verder omlaag. Het doel ligt onder de besproken bodem 344,8, ik neem dus aan dat we daar na een neerwaartse uitbraak naar toe gaan.
  • Zou de aandelenmarktgraadmeter naar boven uitbreken dan wordt de vlag ongeldig en gaat deze daling niet door. U leest dan in mijn updates waar eventuele weerstandsniveaus gevonden kunnen worden, de vlag maakt het voorbarig om dat nu al te doen. De niveaus 347,6 en 348,6 noem ik alvast.

Resumerend: 

De AEX heeft opnieuw terrein ingeleverd. In de kwartiergrafiek staat een nog niet afgeronde vlag, een aanwijzing voor een komende daling. Die daling start zodra de index de vlag naar beneden verlaat, in welk geval ik uitga van een daling naar 344,8. Mocht de beursgraadmeter onder dat niveau komen dan neem ik het 61,8% niveau 341,8 als volgend doel, ervan uitgaand dat het 50% niveau rond 344,6 dan doorbroken wordt. Dit zou ik vanzelfsprekend wel verifiëren. Breekt de index naar boven uit de vlag in de kwartiergrafiek dan komt er een herstelbeweging. Weerstand kan er dan zijn rond 347,6 en 348,6, andere niveaus komen dan in mijn updates aan de orde.

En dan nog dit...

Vanavond breng ik nogmaals het koersverloop van de Nikkei ter sprake. De Japanse centrale bank maakte namelijk bekend de aankoop van staatsobligaties te gaan verdubbelen. Het gaat om de grootste geldverruiming die ooit ter wereld is uitgevoerd, FED-voorzitter Bernanke verbleekt bij zijn Japanse ambtgenoot Kuroda. Het is het grootste financiële experiment immer. Wat het effect was op de Japanse aandelenmarkt ziet u in de grafiek.

  • De Nikkei stond op het moment van de bekendmaking op verlies en het was de vraag of de potentiële bodempatronen die ik gisteren besprak bevestigd zouden worden. Dat is nu echter de vraag niet meer, dat is gebeurd. De Nikkei staat ter hoogte van de top van vorige maand 12650 en die ligt op zijn beurt bij een magenta stippellijn in de grafiek. Het betreft het 50% niveau van de daling 18300 - 6995. Wordt dit doorbroken, een beweging die blijvend moet zijn uiteraard, dan is het 61,8% niveau rond 13980 het volgende doel. Voor alle duidelijkheid, de Nikkei staat momenteel al ruim 45% boven de stand van half november vorig jaar, dat percentage zou -mocht 13980 inderdaad bereikt worden- 62% worden. Het is een onwerkelijk perspectief. Afijn, laten we eerst maar kijken of het van een doorbraak komt of eventueel toch van een daling. In dat laatste geval is het immers onzeker of de gang naar 13980 wordt gemaakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 apr 2013, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 apr 09.15u: Lichte openingswinst door Japan

4 apr 10.00u: Steun gevonden bij 50% niveau

4 apr 11.00u: Beleggers kijken voorzichtig omhoog

AMG: Sinds mei vorig jaar in zijwaartse beweging

4 apr 12.00u: Wig voorafgaand aan rentebesluiten

4 apr 13.00u: Daar is 'ie weer, de lunchpauzestijging

4 apr 14.00u: Daling na besluit rente niet te wijzigen

4 apr 15.00u: Beleggers tonen zich teleurgesteld

BAM: Bij bovenkant van naar beneden gerichte wig

4 apr 16.15u: Steunniveau heeft het zojuist begeven

4 apr 17.00u: Daling tot stilstand gekomen rond 346

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven