ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 280912

  • Het was vandaag niet alleen de laatste beursdag van de week, maar ook de laatste handelsdag van de maand. U krijgt van mij daarom niet alleen de op vrijdag gebruikelijke bespreking van de weekgrafiek, maar ook een blik op de maandgrafiek.

  • Het Damrak heeft deze maand voor de tweede maal geprobeerd de top die in maart van dit jaar rond 337,2 was ontstaan te passeren, maar dat is niet gelukt. De AEX is er wel boven geweest, maar moest net als vorige maand terug. De markt sloot de maand september uiteindelijk af met een verlies van 1,9% ten opzichte van het slot uit augustus, een klein verlies.

  • De candle van deze maand suggereert echter dat er een daling gaat volgen op dit kleine verlies. Het is namelijk een inverted hammer, een potentieel toppatroon. Het is komende maand zaak te controleren of deze candle bevestigd wordt als top.

  • Het is jammer dat de kans op een daling groot is. Het was veel beter geweest als we door waren gestoten naar boven, in de richting van de top rond 374,2 van februari vorig jaar. Die top is immers het hoogste punt van de stijgende wig q-q' die vorig jaar mei werd afgerond, een patroon met een extreem laag koersdoel van 130 punten. Onder de huidige omstandigheden behoort een daling naar dat koersdoel altijd nog tot de mogelijkheden. We hebben gelukkig echter nog te maken met een stijgende trend en dat is iets dat zo blijft zolang de beursgraadmeter boven lijn p en de laatste bodem rond 281 staat. Dit wil zeggen dat we later alsnog door de nu gevormde toppen zouden kunnen breken, nodig om naar 374 te kunnen gaan en zo de wig ongeldig te maken. Laten we er maar het beste van hopen.

AEX weekgrafiek 280912

  • Een lange rode candle in de weekgrafiek heeft ons onder de bodems rond 327,2 van augustus gebracht. Ik heb daarom Fibonacci niveaus in de grafiek geplaatst, want ik wil uiteraard weten waar er steun kan liggen. Dat geeft ons immers richtpunten in de daling. Steun kan er zijn rond 317,6, 310,6 en 303,6. Het ziet er in deze grafiek in ieder geval naar uit dat we ergens in de komende weken op zijn minst 317,6 op de borden gaan zien.

AEX daggrafiek 280912

  • Er is in de daggrafiek nog een ander potentieel steunniveau annex koersdoel, dat is namelijk de stippellijn rond 321,8 door de bodem van begin augustus. Hier zou wederom steun kunnen liggen, mijn vizier is dus allereerst op deze lijn gericht.

  • Ter hoogte van de vandaag zo krachtig doorbroken voormalige steunlijn rond 327,2 mag weerstand worden verondersteld.

AEX daggrafiek BB 280912

  • De daling van 1,8% van vandaag heeft ons ruim onder de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek gebracht. Dit wil zeggen dat we rekening dienen te houden met een stijging, want een index blijft over het algemeen maar kort onder deze indicator.

  • Kijkt u terug in de grafiek dan zult u echter ontdekken dat het soms wel eens een paar dagen kan duren voor de graadmeter daadwerkelijk terugkomt binnen de banden. Een garantie voor een onmiddellijke stijging laat zich dus niet geven.

AEX uurgrafiek 280912

  • Beleggers hadden in ieder geval geen goede verwachtingen voor de komende week, want er werd tot het laatste moment van de handelsdag verkocht. De AEX-index sloot op het laagste punt van de dag. Ik plaats om doelen te hebben voor een eventueel herstel gewoonlijk Fibonacci lijnen in de grafiek, maar dat kan ik door dit slot nog niet doen. Daar is immers een bodem voor nodig en die hebben we niet.

AEX kwartiergrafiek 280912

  • In de kwartiergrafiek hebben we in lijn y en de stippellijn rond 324,6 in ieder geval wel twee lijnen die we aanstaande maandag kunnen gebruiken om vast te stellen of de markt een herstel nastreeft. Dit zou het geval zijn bij een stijging boven deze beide lijnen. Doet die zich voor dan plaats ik Fibonacci lijnen om te bepalen waar de aandelenmarktgraadmeter weerstand zou kunnen ondervinden.
  • Daalt de index in tegenstelling hiermee verder dan richt ik me op de stippellijn rond 321,8 die ik heb overgenomen uit de daggrafiek.

Resumerend: 

De inverted hammer in de maandgrafiek zegt ons dat we voor de maand oktober rekening moeten houden met een daling. De weekgrafiek biedt ons hiervoor drie mogelijke doelen, namelijk 317,6, 310,6 en 303,6. Het eerste van deze drie zouden we in ieder geval moeten gaan zien. In de daggrafiek hebben we gezien dat er steun zou kunnen liggen rond 321,8, daalt de index verder dan richt ik me dus eerst op dat koerspeil. De andere doelen worden relevant mocht de graadmeter door dat niveau zakken. De situatie in de Bollinger Bands is dusdanig dat we een herstelbeweging voor begin volgende week echter niet uit mogen sluiten. Dat herstel komt er als er in de kwartiergrafiek een stijging boven lijn y en de stippellijn rond 324,6 wordt gerealiseerd. Weerstand kan er dan zijn rond 327,2, andere mogelijke hindernissen bepaal ik dan met nog te plaatsen Fibonacci lijnen. Voor wat het waard is, de markt heeft er gezien het feit dat er tot aan het slot werd verkocht in elk geval geen vertrouwen in dat er maandag een stijging tot stand kan worden gebracht.

En dan nog dit...

De DAX is deze week duidelijk teruggekomen op de aanvankelijke stijging boven een trendkanaal in de daggrafiek. Ik ga op zoek naar potentiële steunniveaus.

  • Eerder plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 6890 - 7447 in de grafiek, die heb ik na de mislukte doorbraak door 7447 maar laten staan. Het geeft ons het 50% niveau rond 7170 en het 61,8% niveau rond 7100 als mogelijke steunniveaus. Eerst is er echter nog de stippellijn rond 7195 door de top van maart van dit jaar als mogelijk steunniveau. Hiermee hebben we drie richtpunten waar we kunnen kijken of onze oosterburen er eventueel een bodem maken. Een daling onder 7100 zou inhouden dat de DAX naar lijn d gaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 sep 2012, 19.20u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

28 sep 09.15u: AEX is dag met uitbraak gestart

28 sep 10.00u: Steun, maar 38,2% nog weerstand

28 sep 11.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

28 sep 12.00u: AEX-index staat op een verlies

28 sep 13.00u: Doorbraak 327,2 tijdens de lunch

28 sep 14.00u: Herstel in de vorm van een vlag

Philips: Hersteld tot 50% niveau van laatste daling

28 sep 15.00u: Doel vlag bereikt, nu wat herstel

28 sep 16.00u: Een top gevormd bij 61,8% niveau

28 sep 16.00u: Een top gevormd bij 61,8% niveau

28 sep 17.00u: Dubbele bodem in onze beursgrafiek

 

Agenda van maandag 24 sep t/m vrijdag 28 sep 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven