ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 181012

  • Er stond aan het einde van de voorlaatste beursdag van deze week een daling van 0,11% op de borden. Het is een verwaarloosbare daling, veroorzaakt door een laat herstel aan het einde van de middag. Het resultaat van het koersverloop van vandaag is een hammer die wijst op steun ter hoogte van de onderzijde van de candle van gisteren. De markt wil de index dus verder omhoog hebben.

  • De hammer kan overigens nog een hanging man worden met een tegenovergestelde betekenis, dat gebeurt als we morgen een daling krijgen. Hier kijk ik dus morgen naar.

  • Verder is er niet veel veranderd ten opzichte van de analyse van gisteren. Komt de index boven het 76,4% niveau 335,8 in deze daggrafiek dan gaat zij naar de blauwe stippellijn rond 336,7 of de lichtgrijze lijn met het vraagteken die ik gisteren plaatste. Voor hen die dit misten, ik heb de lichtgrijze lijn geplaatst in verband met de mogelijkheid dat er een stijgend kanaal ontstaat met lijn r als onderste lijn. Ik heb er een vraagteken bij gezet omdat het nog niet duidelijk is of de lijn daadwerkelijk een rol gaat spelen in het koersverloop, dat moet nog blijken. Mocht de lijn doorbroken worden dan heeft hij geen betekenis, de AEX gaat dan naar de toppen rond 340,1 en 340,2 van vorige maand.

  • Het laagste punt van de dag was 333,2. Belandt de beursgraadmeter onder dat niveau dan gaan we in de richting van lijn r en wordt het in het vorige punt besproken potentiële kanaal werkelijkheid. 

AEX daggrafiek BB 181012

  • De AEX is niet ver verwijderd van de bovenste lijn van de Bollinger Bands, deze lijn zou weerstandslijn kunnen worden zou de aandelenindex verder oplopen.

AEX uurgrafiek 181012

  • De aandelenmarkt stuurt aan op een verder oplopende aandelenindex, dat leert de dalende wig u-u' ons. Er is een koersdoel van ongeveer 343 te berekenen op grond van dit patroon. Ik wil echter niet speculeren op een eventuele doorbraak door de toppen van vorige maand, daarom neem ik die toppen rond 340,1 en 340,2 maar als doel voor deze formatie. Uiteraard moeten eerst de niveaus 335,8 en 336,7, alsmede de lichtgrijze lijn uit de daggrafiek uitgenomen worden wil het zover kunnen komen dat we terugkeren naar die toppen. Ik ga morgen na of dat gebeurt.

  • Het nu zo sterk ogende beeld zou in negatieve zin veranderen mocht de AEX-index onder het laagste punt 333,2 van vandaag geraken.

AEX kwartiergrafiek 181012

  • Morgenochtend zullen we eerst moeten kijken of de beursgraadmeter al dan niet boven lijn v blijft. Is dat het geval dan komt er een doorbraak door het 76,4% niveau 335,8, want daar staan we vlak onder. De index gaat dan verder naar 336,7 en daar kijk ik dan verder.
  • Komt de aandelenmarktgraadmeter onder lijn v dan plaats ik Fibonacci niveaus over de laatste stijging, teneinde potentiële steunniveaus te bepalen. Die niveaus ziet u dan in mijn updates. Cruciaal zijn dan de stappen die worden gezet ten opzichte van het niveau 333,2, dit omdat een daling daaronder alsnog topvorming zou betekenen.

Resumerend: 

Steun rond 333,2, een hammer in de daggrafiek en een dalende wig in de uurgrafiek, dat zijn de resultaten van vandaag. Deze resultaten wijzen op een gang naar de toppen rond 340,1 en 340,2 van de afgelopen maand. Hiervoor moeten nog wel drie mogelijke barrières worden genomen. Dit zijn het 76,4% niveau rond 335,8 in de daggrafiek, de stippellijn rond 336,9 en de lichtgrijze lijn die ik gisteren aan de daggrafiek toevoegde. Worden die hindernissen genomen dan keert de beursindex daadwerkelijk terug naar 340,1 of 340,2. Misschien volgt dan ook nog wel een doorbraak, maar daar wil ik niet vooraf op speculeren. Mocht de aandelengraadmeter echter dalen en onder 333,2 belanden dan is er sprake van topvorming. De lichtgrijze lijn in de daggrafiek wordt dan de bovenlijn van een trendkanaal en de index kan dan naar lijn r.

En dan nog dit...

Een daling in Japan waar tien beursdagen overheen gingen is in vier dagen teruggedraaid. Grote stappen, snel thuis. Japanse beleggers hadden haast om in te stappen. Er ontstonden drie gaps in evenzoveel dagen, het is opmerkelijk.

  • De Japanse beursindex is altijd al springerig van aard geweest, er ontstaan in de daggrafiek van de Nikkei veel meer gaps dan in welke andere index ook. Wat de oorzaak hiervan is weet ik overigens niet. Gaps worden net als in andere grafieken ook in deze grafiek meestal gesloten, er zou daarom nog een daling moeten komen. De Nikkei is daarnaast precies op het 61,8% niveau van de daling 9289 - 8488 geëindigd en dat maakt het huidige beeld interessant. Dit is namelijk een niveau waar een top kan ontstaan. Als ik moet gokken wat er morgen gebeurt dan gok ik erop dat er vanaf dit niveau een daling wordt ingezet naar de koersgebieden die men de afgelopen dagen in grote haast heeft open gelaten.
  • Blijft me over te vertellen dat Google om 18.30u voortijdig met tegenvallende cijfers naar buiten kwam. De cijfers werden pas nabeurs verwacht. Het aandeel daalde in korte tijd met 9% en nam de Amerikaanse indices mee naar beneden. De Nasdaq stond rond 18.45u op een verlies van 0,6%. De beide andere indices waren, na eerder op een lichte winst te hebben gestaan, vrijwel onveranderd. Het nieuws geeft dus druk, ik ben benieuwd hoe dat vanavond verder uitpakt. De handel in Google is rond 18.55u overigens tijdelijk stilgelegd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 okt 2012, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 okt 09.15u: Gestart met daling onder trendlijn

18 okt 10.15u: Poging tot bodemvorming in AEX

18 okt 11.00u: Opgelopen naar 61,8% Fibonacci

18 okt 12.00u: Index gedaald vanaf Fibonacci grens

18 okt 13.00u: AEX terug bij onderkant van hammer

18 okt 14.00u: Tweede bodem AEX-index bij 333,8

ING: Wederom een sterk herstel vanaf 61,8% grens

18 okt 15.00u: Verlies graadmeter is toegenomen

18 okt 16.00u: Markt kijkt ineens weer naar boven

18 okt 17.00u: AEX is door de top van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven