ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250612

  • De AEX is vandaag anderhalf procent gedaald en daardoor zowel onder de stippellijn rond 296,8 als onder lijn v geraakt. Het eerste heeft als gevolg dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de grafiek, het bodempatroon dat vorige week was ontstaan, ongeldig is geworden. Op 296,8 lag namelijk de neklijn van deze formatie. De consequentie van de daling onder lijn v is dat het kanaal v-v' dat ik de afgelopen week tekende veranderd is in een afgeronde vlag. Dit is een voortzettingspatroon dat aangeeft dat we een voortzetting van de daling mogen verwachten. De markt was vorige week nog optimistisch, wat zij tot uitdrukking bracht in het bodempatroon. De stemming is deze week veranderd in negatieve zin, wat we zien in de vorm van een vlag. Het toont eens te meer dat een patroon geen statisch gegeven is. Gaat een markt na afronding van een patroon anders denken over de situatie dan zie je deze veranderde mening terug in een grafische wijziging als deze. Ik gebruik hier bij gebrek aan een term in de technische analyse de benaming patroontransformatie voor. Vreemd is dat velen de technische analyse op zo'n veranderingsmoment onbetrouwbaar noemen, want het doel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon werd niet bereikt. 'Zie je wel, je kunt niets met die hocus pocus', hoor je dan. Ik zie het daarentegen meer als kracht van dit vakgebied en ervaar het als prachtig dat je verandering in sentiment op deze manier grafisch op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Je moet er uiteraard wel voor open staan. Als technisch analist moet je de potentiële vlag in ieder geval vorige week al wel hebben gezien, anders kun je beter een ander vak leren. Voor de gemiddelde belegger ligt het uiteraard anders. Je maakt niet dagelijks de overgang van een bodempatroon naar een voortzettingspatroon mee, twee patronen die op het tegengestelde wijzen. Het is de technische analyse op zijn mooist, maar ook op zijn lastigst.

  • De vlag heeft een koersdoel dat zich laat berekenen op ongeveer 252 punten, dit gebaseerd op het gegeven dat een vlag over het algemeen halverwege een beweging ontstaat. Neem dit doel niet op een punt meer of minder, het zal ergens in het gebied 250 - 255 uitkomen. Hoewel ik de mogelijkheid van een gang naar dit doel nadrukkelijk open houd is dit toch niet waar ik me onmiddellijk op richt. Ook dit patroon is namelijk net als het vandaag ongeldig geworden bodempatroon namelijk een momentopname. Verandert de markt ergens deze of volgende week weer van mening dan alles er ineens weer heel anders uit gaan zien. Ik verdeel de mogelijke daling daarom in 'hapklare brokken' door te zoeken naar mogelijke steunniveaus. Die vind ik in de grenzen 292,9 en 290,1 (respectievelijk het 50% en het 61,8% niveau van de stijging 281 - 307,4) en 287,2 (het 61,8% niveau van de daling 374,2 - 256,4 waar ik eind vorige maand over schreef). Daaronder hebben we dan de bodem rond 281, daaronder wordt het gebied 250 - 255 een serieuze optie. Er kan in principe bij 292,9 (vandaag met een verschil van 0,08 punt als bereikt te beschouwen) alsmede bij de grenzen 290,1 en 287,2 een hogere bodem boven 281 volgen, waarop we alsnog zouden kunnen stijgen. Ik volg dus de bewegingen ten opzichte van deze grenzen en kijk morgen allereerst of de beursgraadmeter wellicht meteen een bodem maakt rond 292,9, is dit niet het geval dan wordt 290,1 mijn doel. Daar kijk ik dan of ik me al dan niet op 287,2 kan richten en zo verder, het principe zal u duidelijk zijn.

AEX daggrafiek BB 250612

  • De invalshoek die ik op grond van de Bollinger Bands grafiek moet hanteren is een wat positievere. Het laagste punt van vandaag lag op de middellijn en dat wil zeggen dat de beursindex morgen weer op zou kunnen veren. De middellijn is namelijk een potentiële steunlijn. Zou de lijn neerwaarts doorbroken worden dan wordt een daling naar de onderkant van de indicator overigens waarschijnlijk.

AEX uurgrafiek 250612

  • Het beeld in de uurgrafiek is eenvoudig, de daling blijft intact zolang de AEX-index onder lijn c koerst. Steun kan er zijn rond 292,9, de 50% grens die we zagen in de daggrafiek en 292,6, een niveau waar eerder zowel weerstand als steun lag. Een eventuele daling daaronder zou 290,1 tot doel maken, het 61,8% niveau uit de daggrafiek.

  • In het midden van de grafiek ziet u dat er een gap is ontstaan. Gaps worden meestal gesloten, maar ik durf daar op dit moment niet op te speculeren. Het gap betekende namelijk de afronding van een rechthoek en dat maakt het tot een breakaway gap. Dit type gap wordt niet altijd gesloten. Mocht de markt morgen toch een poging in die richting willen doen dan leren we dat vanzelf uit het koersverloop, daar is dan om te beginnen een doorbraak door lijn c voor nodig.

AEX kwartiergrafiek 250612

  • De aandelenmarkt durfde het aan het slot niet aan om een doorbraak door lijn c te realiseren. Hierdoor dreigt een vervolg naar beneden.

Resumerend: 

Het was een bijzondere dag, je maakt namelijk niet vaak mee dat een bodempatroon verandert in een voortzettingspatroon. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in de daggrafiek stond en op een stijging wees laat zich door de daling onder 296,8 niet meer gebruiken. Hiervoor in de plaats kwam de vlag v-v' die op een daling naar het gebied 250 - 255 wijst. De markt is van mening veranderd en toont dat op deze grafische wijze. Ik houd de mogelijkheid van nieuwe sentimentwijzingen open en ga dus niet voetstoots uit van een daling naar het doelgebied van de vlag. Eén opmerking of beleidswijziging van Draghi of Bernanke bijvoorbeeld en het beeld slaat weer om. Daarom zijn voor mij de grenzen 292,9, 290,1, 287,2 en 281 in eerste instantie belangrijk. Gaat de AEX inderdaad naar het doel 252 van de vlag dan zien we dat de komende dagen tot weken terug in een daling onder deze vier grenzen. Ik zal bij elk van deze niveaus kijken of er eventueel een bodem ontstaat en me bij een daling eronder steeds richten op het volgende van de vier. Morgen is dus allereerst de beurt aan de combinatie 292,9/292,6. Zakken we hier doorheen dan richt ik me op 290,1 en zo verder. Voor de korte termijn hebben we in lijn c in de uur- en kwartiergrafiek een goed bruikbare lijn, bodemvorming en herstel kan er alleen komen als de beursgraadmeter door die lijn breekt. De neerwaartse beweging blijft in ieder geval intact zolang de AEX onder deze lijn koerst.

En dan nog dit...

Een week geleden schreef ik op deze plaats over de potentiële stijgende wig die aan het ontstaan was in de Franse beursindex CAC40. Het wachten was op dat moment nog op een uitbraak naar beneden en er was door een patroon binnen de wig ook nog een kans op een uitbraak naar boven. Vandaag kregen we uitsluitsel.

  • De Franse markt heeft afgelopen donderdag nog geprobeerd een uitbraak naar boven te realiseren, maar slaagde daar niet in. Nu hebben we een uitbraak naar beneden uit de formatie, waarmee de stijgende wig is afgerond en een voortzetting naar beneden waarschijnlijk. Het eerste dat normaal gesproken op de afronding van zo'n wig volgt is een daling onder het laagste punt ervan. Dit houdt in dat de CAC40 binnenkort door de bodem rond 2920 gaat zakken, iets dat we de komende tijd uiteraard wel moeten gaan verifiëren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 jun 2012, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 jun 09.15u: AEX gedaald naar belangrijk niveau

25 jun 10.00u: Beursindex onder neklijn gekomen

25 jun 11.00u: Index is iets opgeveerd vanaf 296

25 jun 12.00u: Tweede vlag net boven grens 296

25 jun 13.00u: Steun bij onderkant potentiële vlag

25 jun 14.00u: Derde voortzettingspatroon vandaag

25 jun 15.30u: AEX-index daalt nog steeds verder

25 jun 16.00u: Negatieve ontwikkeling houdt stand

25 jun 17.00u: Poging om tot een bodem te komen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven