ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120612

  • De AEX leek vandaag met verlies te gaan sluiten, maar daar kwam vanmiddag verandering in. Om 16.40u stegen de koersen plots, kort nadat bekend werd gemaakt dat kredietbeoordelaar Fitch de waardering van 18 Spaanse banken omlaag had gebracht. De rente op Spaanse staatsleningen daalde vervolgens, wat een tegengestelde beweging is aan wat je na het besluit van Fitch zou verwachten. Er gaan stemmen op dat de ECB heeft geïntervenieerd. De euro stijgt sinds dat tijdstip ook weer, er is ook op de valutamarkt dus iets aan de hand. Dit is wel iets om rekening mee te houden als u op een daling van de aandelenmarkt speculeert. Centrale banken sturen de ontwikkelingen op de obligatie- en valutamarkten naar believen bij en verstoren daarmee het natuurlijke koersverloop. Of zij ook op de aandelen- of futuresmarkten actief zijn weet ik niet, maar dat zou me niet verbazen. In het geval dat financiële markten onder druk staan wordt daar steevast op gereageerd. Er was de laatste jaren op momenten dat er op de -nota bene als vrij betitelde- markten iets gebeurde dat men onwenselijk achtte altijd wel een centrale bank die ingreep. Zo stelt men met extra dollars, extra euro's, extra yen's en extreem lage rentes de onvermijdelijke daling uit, terwijl de schuldenposities oplopen tot zo langzamerhand onhoudbare proporties. Fijn voor toekomstige generaties. Het geloof in de maakbaarheid van de economie is en blijft groot, mijns inziens ten onrechte trouwens. In de huidige fase zal er bij beleidsmakers gezien alle onzekerheid zeker behoefte zijn om in te grijpen, daar moeten we dus terdege rekening mee houden. Mensen als Bernanke en Draghi zijn ervan overtuigd op den duur herstel te bewerkstelligen als zij maar genoeg nieuw geld in de markt pompen, zij zullen echt niet van mening veranderen. Ingrijpen voor of achter de schermen is dus niet ondenkbaar en kan in deze fase dientengevolge leiden tot onverwachte bewegingen naar boven.

  • Dat gezegde hebbende ga ik naar de daggrafiek, waarin ik constateer dat er een hammer is gevormd. Een hammer geeft steun en mogelijke bodemvorming aan, daar moeten we ons morgen dus voor openstellen. De candle moet uiteraard nog wel bevestigd worden voordat we zeker weten dat het een bodem betreft, daarop kunnen we morgen letten.

AEX daggrafiek BB 120612

  • Het lichaam van de candle van vandaag staat in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn. We doen er ook vanuit deze optiek goed aan rekening te houden met een vervolg naar boven.

AEX uurgrafiek 120612

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 281 - 297,7. Gisteren plaatste ik ze over de stijging 281 - 297,4, maar ik ontdekte vanmiddag een foutje in de grafiek en heb dat aangepast. Er is vanmiddag een bodem ontstaan bij het 50% niveau 289,4 en dat betekent dat de AEX-index weer zou kunnen gaan stijgen.

  • Mochten we toch een daling krijgen tot onder het laagste punt 289,3 dan kan er nog steun zijn bij het 61,8% niveau 287,4 en bij de stippellijnen rond 286,7 en 285,9. Een eventuele daling daaronder zou inhouden dat we terugkeren naar 281.

AEX kwartiergrafiek 120612

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci niveaus over de daling 297,7 - 289,3 die we kunnen gebruiken in het geval de AEX stijgt. Het 38,2% niveau valt samen met de grens 292,6 waar vandaag weerstand lag. Zou die grens doorbroken worden dan zijn het 50% niveau 293,5 en het 61,8% niveau rond 294,5 als potentiële weerstandsniveaus mogelijke doelen. Er kan bij die lijnen net als bij lijn i eventueel een volgende top ontstaan, verder naar boven kijk ik daarom nog niet.
  • Gaan we omlaag dan kan er rond 291,1 nog steun zijn en bij 289,3. Een eventuele daling daaronder zou een negatief vervolg aan het koersverloop geven.

Resumerend: 

De hammer in de eerste en het slot boven de middellijn in de tweede daggrafiek suggereren voor morgen een stijging. Daarvoor moet dan wel de grens 292,6 uitgenomen worden, hetgeen vervolgens kan resulteren in een herstel naar 293,5 of 294,5. Dit zijn twee Fibonacci niveaus waar dan een top zou kunnen ontstaan, net als bij lijn i eventueel het geval kan zijn. Verder naar boven kijk ik dus pas mochten deze barrières genomen worden. Steun kan er bij een eventuele daling zijn rond 291,1 en bij het laagste punt van vandaag rond 289,3. Belanden we daaronder dan gaat de beursindex naar 287,4 of lager. Daar en rond 286,7 of 285,9 kan er mogelijkerwijs nog steun zijn. Een eventuele daling onder 285,9 zou op een terugkeer naar 281 uitlopen.

En dan nog dit...

Geleidelijk doemen in meerdere indices de contouren van een mogelijk bodempatroon op, de markten zouden kunnen gaan proberen een herstel te bewerkstelligen.

  • Wat u ziet in deze daggrafiek van de Eurostoxx50 zijn meerdere toppen in de buurt van de stippellijn iets boven 2190, hetzelfde beeld als in onze AEX overigens. Zouden deze toppen de komende dagen doorbroken worden dan resulteert dat in de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het is goed mogelijk dat de markten hier op aan sturen. Speculeert u hier echter nog niet op, want vooruitlopen op zo'n herstel is risicovol. Voor hetzelfde geld gaat de boel namelijk onderuit en zakt de Eurostoxx50 door de bodem die rond 2050 is ontstaan. Het is echter wel een optie om in de gaten te houden, ook al is de toekomstige ontwikkeling nog met vraagtekens omgeven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 12 jun 2012, 19.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 jun 09.15u: Markt start met testen van lijn

12 jun 10.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek

12 jun 11.00u: AEX-index is weer terug bij lijn i

12 jun 12.00u: Poging hogere bodem te maken

12 jun 13.00u: Grens 292,6 tot nog toe te zwaar

12 jun 14.00u: AEX komt weer wat meer onder druk

12 jun 15.00u: Beurindex vond steun rond 291,1

Unilever: Twee grenzen bepalend voor het vervolg

12 jun 16.00u: Grens 292,6 nogmaals weerstand

12 jun 17.00u: Plots kooplust na bodem bij 50%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven