ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050612

  • De winst van 0,7% die de AEX vandaag boekte betekent dat er voor het eerst in dagen weer eens een groene candle in de daggrafiek staat. Het Damrak waagt zich aan een herstelpoging. Veel zegt dit op dit moment echter nog niet. De dalende trend is namelijk intact zolang de beursgraadmeter onder lijn g' koerst en daar koerst de aandelenindex nog een eind onder. Een conclusie laat zich op grond van deze candle dan ook nog niet trekken.

AEX daggrafiek BB 050612

  • De stijging biedt in de daggrafiek met Bollinger Bands evenmin zicht op het einde van de dalende trend. De index zal hiervoor naar boven door de dalende middellijn moeten breken waar we op dit moment nog een eind onder staan. Ik volg uiteraard of dit gebeurt, maar zeg erbij dat de aandelengraadmeter vanaf het punt waar we vandaag eindigden morgen ook best weer verder zou kunnen dalen.

AEX uurgrafiek 050612

  • In de uurgrafiek is de stijgende wig i-i' in ontwikkeling, een patroon dat afgerond is zodra zich de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar beneden voordoet. De AEX zou in dat geval de neerwaartse trend van de dagen voorafgaand aan de wig weer oppakken. Het spreekt dus voor zich dat ik morgen kijk of die uitbraak naar beneden er komt. De eerste stap volgend op zo'n uitbraak zou die naar de dubbele bodem rond 281 moeten zijn.

  • Een eventuele uitbraak naar boven door lijn i' zou betekenen dat de wig zich niet verder ontwikkelt, het patroon zou niet meer bruikbaar zijn. Mogelijke doelen bij een beweging boven lijn i' zouden zijn het 38,2% Fibonacci niveau rond 287, het 50% niveau rond 288,9 of het 61,8% niveau rond 290,8. Dit zijn drie potentiële weerstandsniveaus.

AEX kwartiergrafiek 050612

  • Het slot van de dag lag in het midden van de stijgende wig i-i', waardoor de markt zowel de mogelijkheid van een uitbraak naar boven als die van de bij dit patroon gebruikelijke uitbraak naar beneden heeft opengelaten. Hoewel het patroon in wording een zekere indicatie vormt voor een voortzetting naar beneden is het afwachten tot morgenochtend voordat duidelijk is of de index inderdaad die kant op gaat. Eerste punten om ons op te richten bij een daling onder lijn i zouden het laagste punt 283,3 en het slot van gisteren 283,1 zijn.

Resumerend: 

We hebben een groene candle in de daggrafiek, want de markt zag kans de AEX 0,7% hoger te laten sluiten. Er ontstond echter een stijgende wig in de uur- en kwartiergrafiek, namelijk het patroon i-i'. Verlaten we dat aan de onderzijde dan is het afgerond, wat een voortzetting van de neerwaartse beweging zou betekenen. De beursindex zou dan normaal gesproken naar 283,4, 283,1, 281 en lager gaan. Breekt de graadmeter naar boven uit de wig dan wordt het patroon ongeldig, we krijgen dan een verder herstel. Mogelijke doelen bij zo'n een eventuele stijging boven lijn i' zijn dan de niveaus 287, 288,9 of 290,9 in de uurgrafiek, tevens potentiële weerstandsniveaus waar vervolgens een top zou kunnen ontstaan.

En dan nog dit...

Een daling afgelopen vrijdag betekende in de daggrafiek van de Franse CAC40 de afronding van een voortzettingspatroon. Dat leek me een goed onderwerp om vanavond te bespreken.

  • Het voortzettingspatroon dat afgelopen vrijdag werd afgerond ligt tussen een vlag en een stijgende wig in. Het is een patroon dat halverwege een dalende trend ontstaat en er laat zich hier dan ook een koersdoel van ongeveer 2820 punten berekenen. Dit doel laat ik uiteraard los mocht de index terugkeren binnen het patroon. Normaal gesproken moet er echter een top op of onder de onderste lijn van het voortzettingspatroon komen te staan en ik neem op grond daarvan dan ook aan dat de CAC40 eerdaags verder zal dalen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 5 jun 2012, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 jun 09.15u: Markt start dag met afronding wig

5 jun 10.00u: Damrak streeft nog een herstel na

5 jun 11.00u: Doorbraakpoging is niet geslaagd

5 jun 12.00u: AEX bleef bij onderkant van patroon

5 jun 13.00u: Beursindex staat iets onder de vlag

5 jun 14.00u: AEX teruggekeerd binnen patroon

5 jun 15.00u: Nogmaals aanval op laatste toppen

5 jun 16.00u: Stijgingspogingen houden nog aan

5 jun 17.00u: Wig in wording zichtbaar in grafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven