ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170212

  • De Nederlands aandelenmarkt heeft deze week winst geboekt en de AEX heeft het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,3 bereikt dat rond 329,2 ligt. Dit maakt de komende week tot een uiterst belangrijke. Het 61,8% niveau is namelijk het belangrijkste potentiële weerstandsniveau van de Fibonacci grenzen. Ontstaat er hier volgende week een top dan kan dat inhouden dat we de lange termijn daling hervatten. Wordt de grens daarentegen doorbroken dan effent dat de weg voor een terugkeer naar de top rond 374,2. Ik kijk daarom uit naar de komende week.

AEX daggrafiek 170212

  • De AEX-index maakte vandaag een sprong naar boven en keerde terug in de wig r-r' die een week geleden met een uitbraak werd afgerond. Dit is een ongewone ontwikkeling, de onderkant van een afgeronde wig vormt namelijk meestal weerstand. Ik heb de kracht van de expiratie belangen onderschat, dat realiseerde ik me pas toen de beursgraadmeter vanmiddag tijdens de expiratie naar boven schoot tot in de buurt van 330 punten. Dit moet me een volgende keer niet meer gebeuren, zo heb ik me voorgenomen.

  • Er zijn nu twee redenen om voor aanstaande maandag van een daling uit te gaan. De eerste is dat er vandaag een gap is ontstaan, ruimte tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Gaps worden meestal gesloten en dat doet me uitgaan van een daling naar het hoogste punt van gisteren 325,3 of lager. De tweede reden is dat de candle van vandaag een inverted hammer is en dat is een potentieel toppatroon.

AEX daggrafiek BB 170212

  • De daggrafiek met Bollinger Bands voorziet me nog van een derde reden om aan te nemen dat we maandag naar beneden gaan, namelijk het gegeven dat de AEX-index met de bovenkant van de inverted hammer door de bovenste lijn van de banden prikt. Dit bevestigt als het ware de bovenste lijn van deze indicator als weerstand.

AEX uurgrafiek 170212

  • Het nog te sluiten gap ligt zoals de uurgrafiek ons leert tussen 325,3 en 327,1. We gaan dit sluiten zodra we onder 327,1 belanden. Ik neem niet aan dat de stippellijn rond 326,9 dan nog een rol gaat spelen, maar zal dat wel controleren.

  • De index is vandaag gesloten bij de stippellijn rond 328 en daar kan in principe nog steun liggen. De beursindex kan in theorie maandag dus direct omhoog, om de stijging te vervolgen.

AEX kwartiergrafiek 170212

  • In de kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen neergezet over de stijging van 319,8 naar 330,1. Dit verschaft ons additionele potentiële steunniveaus. Die niveaus vinden we rond 327,7, 326,2, 324,9 en 323,7. Zouden we dalen dan check ik bij elk van deze grenzen of er wellicht een bodem wordt gemaakt.

Resumerend: 

De AEX-index bereikte deze week het 61,8% niveau 329,2 in de weekgrafiek. Dit is een uitermate belangrijke grens en het wordt de komende week dus letterlijk erop of eronder. Komt er een top dan kan dat de hervatting van de lange termijn neerwaartse beweging betreffen, terwijl een doorbraak de weg zou effenen voor een terugkeer naar de top rond 374,2. Voor de korte termijn verwacht ik in ieder geval een daling. We hebben namelijk nog een gap te sluiten en een inverted hammer in de daggrafiek die op weerstand wijst. Zakken we door 328, 327,7 en 327,1 dan gaan we daadwerkelijk het gap sluiten met een daling naar 325,3 of lager. Rond 326,9 en 326,2 controleer ik het koersverloop dan nog wel op eventuele bodemvorming. Onder 325,3 kan er nog steun liggen rond 324,9 en 323,7, daaronder zouden we terugkeren naar 319,6. Stijgt de index daarentegen en komen we boven de top van vandaag dan zou dat een sterke ontwikkeling zijn en een voortzetting naar boven inhouden.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik een grafiek van de S&P500 futures bespreken, derivaten waarvan de koersontwikkeling tegenwoordig bepalend is voor wat er op de beurzen gebeurt. De gebruikelijke kleuren ontbreken overigens omdat de grafiek van een ander systeem afkomstig is. U ziet een grafiek waarin iedere candle vier uur koersverloop weergeeft.

  • Het patroon dat u ziet is een omgekeerde driehoek, een driehoek dus waarvan de lijnen uit elkaar lopen. Het patroon waarvan de ontwikkeling op 6 februari jongstleden is gestart geeft aan dat de strijd tussen kopers en verkopers steeds heftiger wordt. Er staan namelijk een aantal bodems op hetzelfde niveau en de bewegingen naar boven zijn ten opzichte van de vorige stijging steeds groter geworden. Iedere keer als verkopers toeslaan en deze futures naar beneden drukken slaan kopers vervolgens sterker terug. Het patroon wijst op verbetenheid, geen van beide kampen wenst onder te doen voor de ander. Het patroon kan in een stijgende trend zoals de huidige zowel een toppatroon als een voortzettingspatroon worden, daar is vooraf niets van te zeggen. Op het moment dat er een uitbraak naar boven of beneden staat krijg je vervolgens een zeer felle beweging in de uitbraakrichting. Voor één van beide kampen betekent een uitbraak namelijk de capitulatie. Er staat ons dus nogal wat te wachten, al is op grond van deze driehoek nog niet te zeggen wat. Dat hangt af van de richting waarin de S&P500 futures dit maar zelden voorkomende patroon verlaten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 feb 2012, 19.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 feb 09.15u: Met sprong teruggekeerd in de wig

17 feb 10.00u: Dalende wig bij bovenkant van gap

17 feb 11.00u: Op de wig is geen stijging gevolgd

17 feb 12.00u: Nogmaals een voortzettingspatroon

17 feb 13.00u: Kopers houden AEX nog boven gap

17 feb 14.00u: AEX-index is door top 328 gebroken

17 feb 15.00u: Er is steun bij grens van 328 punten

17 feb 16.00u: AEX omhoog geschoten bij expiratie

17 feb 17.00u: Beursgraadmeter is nu iets gedaald

 

Agenda van maandag 13 feb t/m vrijdag 17 feb 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven