ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 030212

  • De aandelenmarkt heeft met een winst van 2,2% een uitstekende week achter de rug, zeker gezien het feit dat we de week met een daling startten. De AEX is ook nog eens op het hoogste punt van de week gesloten, het optimisme is dus groot. Dit verbaast me. Vanmiddag kwam naar buiten dat de ministers van financiën van Nederland, Duitsland, Luxemburg en Finland de huidige situatie in Griekenland ernstig noemen. Er zit bovendien geen vooruitgang in de onderhandelingen, deze verlopen volgens de Griekse minister Venizelos moeizaam. Een bijeenkomst van Europese ministers van financiën die voor aanstaande maandag was gepland is uitgesteld. In deze bijeenkomst zou worden overlegd over de toekenning van een tweede noodpakket aan Griekenland. Waar dit alles op neer komt is dat de boel dit weekend kan klappen. Wat doet onze beurs? Zij sluit op het hoogste punt van de week. De macro-economische cijfers die deze week naar buiten kwamen waren goed en dat is wat telt voor beleggers. Het Griekse gevaar is echter alles behalve geleden, deze soap kan zomaar een zeperd worden.

  • De index is door de grens 323,1 gebroken en staat vrijwel bij de stippellijn rond 326,9. Het verschil bedraagt slechts 0,6 indexpunten en dat is in lange termijn perspectief verwaarloosbaar. Het kan dus zijn dat we een top gaan maken. De stippellijn rond 326,9 is de neklijn van een vorig jaar gevormd groot hoofd en schouders patroon en als zodanig een belangrijk potentieel weerstandsniveau.

  • Zou dat niveau echter toch doorbroken worden dan volgt een stijging naar 329,2, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4. Dit is zoals ik u afgelopen dinsdag vertelde een cruciaal niveau, van groot belang voor het toekomstig koersverloop. Maken we daar of eronder bij de slotstand van vandaag 326,3 of bij 326,9 een top dan kan dat namelijk het begin zijn van een volgende dalingsgolf.

AEX daggrafiek 030212

  • De aandelenmarkt kent zoals u ook in de daggrafiek ziet geen zorgen, men ziet geen vuiltje aan de lucht. De huidige weg is die naar boven, gezien de slotstand op de top van de dag. Ik ga aanstaande maandag om te beginnen kijken of we verder stijgen naar 326,9 en als dat het geval is volg ik of dat niveau doorbroken wordt. Zou die doorbraak er komen dan geeft dat de grens 329,2 uit de weekgrafiek als volgend doel.

  • Komt er daarentegen een top dan zal ik zoals gewoonlijk op zoek gaan naar potentiële Fibonacci steunniveaus. Ik kan dat op dit moment echter nog niet doen, want ik heb gezien het slot op het hoogste punt nog geen top op grond waarvan ik mijn berekeningen kan uitvoeren.

AEX daggrafiek BB 030212

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is ook na vandaag nog naar boven gericht, dat zal u niet verbazen. Er is nog ruimte voor een stijging. De opwaartse trend blijft intact zolang de beursindex boven de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 030212

  • De stijging van vanmiddag leverde de afronding van een enorme vlag op. Ik twijfel of ik dit patroon wel moet gebruiken, want het is erg groot en dat maakt zo'n patroon in de praktijk minder betrouwbaar. Gebruik ik het wel dan levert het een koersdoel van ongeveer 330 punten op, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat we naar het 61,8% niveau 329,2 in de weekgrafiek zouden gaan. Laat de markt zich maar bewijzen met een stijging naar en een doorbraak van de grens 326,9, zo is mijn praktische houding. Als dat gebeurt richt ik me op 329,2.

  • Steun kan er eventueel gevonden worden rond de vandaag doorbroken grenzen 323,8 en 325,6. Daar wil ik het voor wat de mogelijke steunniveaus betreft voorlopig bij laten.

AEX kwartiergrafiek 030212

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat er zich vanmiddag na de banencijfers uit de VS een zeer ongewone ontwikkeling voordeed. Er ontstond namelijk een gap van twee punten, een extreme reactie. Dat gap bleef open en ik weet niet of het nog gesloten wordt. Vele beleggers zullen hun positie gezien de stijging die er op volgde al aangepast hebben en dat maakt de aantrekkingskracht van het gap kleiner. Ik wacht maar af of we nog in die richting gaan.

Resumerend: 

De AEX is gestegen naar 326,3, het hoogste punt van de week dat net onder het potentiële weerstandsniveau 326,9 uit de weekgrafiek ligt. Het verschil van 0,6 punten is in lange termijn perspectief zo gering dat de kans bestaat dat we topvorming krijgen rond 326,3. Zou dat inderdaad het geval blijken doordat de index daalt, dan kan er in eerste instantie steun liggen rond 325,6 en 323,8. Andere mogelijke steunniveaus bepaal ik wel mocht het inderdaad zover komen. Volg ik de markt namelijk dan moet ik uitgaan van een vervolg naar boven, want daar stuurt men met een slot op het hoogste punt van de week zonder meer op aan. Stijgen we verder dan kijk ik rond 326,9 of er eventueel een top komt te staan. Is dat niet het geval en loopt de graadmeter verder op dan wordt het 61,8% niveau rond 329,2 mijn volgende richtpunt. In het weekend volg ik ondertussen met argusogen de berichtgeving uit Griekenland. De markt mag zich dan hoegenaamd geen zorgen maken, ik doe dat wel.

En dan nog dit...

Je moet er niet aan denken hoe groot de schade zou worden zou de Griekse bom dit weekend barsten. De aandelenmarkten houden er namelijk op geen enkele manier rekening mee. Eergisteren heb ik u laten zien dat de Dow Jones de top van 2011 naderde die op 12876 lag. De index staat daar vanavond om 19.00u met een stand van 12857 en een hoogste koers van 12870 nog maar een schijntje onder. De Nasdaq heeft zoals u in de weekgrafiek hieronder ziet de top van het afgelopen jaar zelfs al uitgenomen.

  • Het hoogste punt van 2011 lag op 2888 en daar stond de Nasdaq om 19.00u met een stand van 2908 boven. We moeten vanzelfsprekend nog tot 22.00u wachten voor we weten of de top ook blijvend doorbroken wordt, dat hangt van de slotstand van vanavond af. Ik zie op dit moment echter nog geen teken van zwakte, de index stijgt onverstoorbaar verder. De definitieve doorbraak ligt dus onder handbereik, wat een belangrijke impuls voor de markt zou zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 3 feb 2012, 19.23u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 feb 09.15u: Hoofd en schouders patroon is af

3 feb 10.00u: Reparatiepoging met S&P500 futures

3 feb 11.00u: Hoofd en schouders patroon ongeldig

3 feb 12.00u: Wigvorm in kwartiergrafiek van AEX

3 feb 13.00u: AEX is gedaald naar 50% niveau

3 feb 14.00u: Beursgraadmeter nog wat lager

3 feb 14.45u: Gap van twee punten na cijfers VS (extra update)

3 feb 15.00u: Grote vlag in uurgrafiek nu afgerond

3 feb 16.00u: AEX-index nadert de top van gisteren

3 feb 17.00u: Geen vuiltje aan de lucht voor markt

 

Agenda van maandag 30 jan t/m vrijdag 3 feb 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven