ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270911

  • De AEX-index is vandaag net als alle andere Europese beurzen fors gestegen. Het slot van vandaag lag 4,5% boven dat van gisteren en dat maakt het tot een exceptionele beweging. Was er nieuws geweest dat hiervoor aanleiding gaf dan was de stap nog te begrijpen geweest. De beweging is echter op niet meer gebaseerd dan hoop dat de problemen in Griekenland kunnen worden opgelost. Dat lijkt me nogal een magere basis voor een stijging van deze ordegrootte. Ik vermoed overigens dat er een enorme short squeeze aan deze opmars te pas is gekomen, maar dat terzijde.

  • De ontwikkeling is in technische zin uiterst belangrijk. Het gegeven dat er vandaag net als vorige week donderdag een gap is ontstaan heeft ervoor gezorgd dat de drie candles van de voorgaande beursdagen afgescheiden staan van de overige candles. Ze vormen als het ware een eiland en vormen gedrieën een bodempatroon met de naam island reversal oftewel eiland omkeer patroon. Het is een patroon dat niet vaak voorkomt. Om die reden nam ik vanmorgen -achteraf ten onrechte- aan dat we nog een daling zouden krijgen naar het hoogste punt van gisteren 272,3. Die daling bleef uit en het gap bleef open, waarmee de basis stond voor de vorming van dit zeldzame bodempatroon. Een koersdoel is er overigens niet te verbinden aan deze formatie, ik kan slechts zeggen dat het een zeer sterk patroon is. 

  • Het dient morgen uiteraard net als elk candlestick patroon nog wel bevestigd te worden voordat de bodem echt zeker is. Verder ga ik volgen of het gap tussen 272,3 en 274,2 morgen niet toch nog gesloten wordt met een daling naar 272,3 of lager.

  • Belangrijk in de grafiek is verder dat de beursindex door lijn v en de top van vorige week dinsdag 272,4 is gebroken. Dit maakt de grens 284,2 tot het volgende doel, als we tenminste inderdaad verder stijgen en het eiland ongemoeid laten.

AEX daggrafiek BB 270911

  • De stijging heeft ons in de daggrafiek met Bollinger Bands terug doen keren boven de middellijn. De lijn kan eventueel als steunniveau gaan fungeren. De terugkeer boven de middellijn kan voor wat het beeld in deze indicator betreft verder stijgen naar de bovenste lijn ervan. Eerst zou dan wel de grens 284,2 uitgenomen moeten worden uiteraard.

AEX uurgrafiek 270911

  • Het is me vanavond na het slot, dus toen ik loskwam van deze hectische dag, pas opgevallen dat er een groot trendkanaal is ontstaan, waarin de beursindex vandaag voortdurend onder de bovenste lijn ervan heeft gehangen. Ik volg morgen uiteraard welke ontwikkeling we krijgen ten opzichte van de lijnen x en x' waaruit dit kanaal bestaat. Dalen we dan kan lijn x steun vormen en voorkomen dat we terugkeren naar het tussen 272,3 en 274,2 open gebleven gap. Daar gaan we namelijk alleen maar heen onder de voorwaarde dat we naar beneden uit het kanaal breken. Blijven we bij lijn x' of breken we daar naar boven doorheen dan gaan we naar het potentiële weerstandsniveau 284,2 of eventueel hoger. Aan de mogelijkheid van een stijging boven 284,2 wil ik nog geen koersdoel koppelen, dat wil ik pas doen als het daadwerkelijk zover is.

AEX kwartiergrafiek 270911

  • In de kwartiergrafiek heb ik een lijn toegevoegd die morgen nuttig is als aanvulling op de lijnen in de uurgrafiek. Het gaat om lijn a onder de candles van vandaag. Breken we naar beneden door lijn a en de stippellijn rond 279,8 dan gaan we naar ik aanneem naar lijn x. Zolang we boven lijn a koersen moet onze blik evenwel naar boven zijn gericht.

Resumerend: 

Er is in de daggrafiek een krachtig bodempatroon ontstaan, een zogenaamd island reversal patroon. Het moet morgen uiteraard nog bevestigd worden met een stijging voordat we zekerheid hebben omtrent de bodem. Verder houd ik in de gaten of we niet toch het gap gaan sluiten dat tussen 272,3 en 274,2 is ontstaan. Zou dat gebeuren dan zou het patroon immers alsnog ongeldig worden. De uur- en kwartiergrafiek bevatten bruikbare lijnen aan de hand waarvan ik morgen het koersverloop in kan schatten. Het gaat om het kanaal x-x', met daarbinnen lijn a. De stijging is intact zolang we boven lijn a koersen, we kunnen dan naar 284,2 of eventueel hoger. Belanden we onder lijn a dan wordt het vervolg afhankelijk van de ontwikkeling ten opzichte van lijn x. Deze potentiële steunlijn zou ons namelijk de stijging weer kunnen doen hervatten, waardoor alsnog een beweging in de richting van 284,2 zou volgen. Een daling onder lijn x daarentegen zou ons terug doen keren naar het gap van vanmorgen, dat we dan naar ik aanneem met een daling naar 272,3 of lager zouden gaan sluiten. Onder die grens of boven 284,2 kijk ik nog niet, dat komt aan de orde zodra we een van beide grenzen doorbreken.

En dan nog dit...

Bij het bestuderen van de grafieken waaruit ik put voor deze aanvulling viel mijn oog vanavond op het koersverloop van de Dow Jones, om precies te zijn op het hoogste punt dat vandaag tot 19.15u is bereikt.

  • Dat hoogste punt ligt bij het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 11550 - 10597 dat u rond 11325 ziet. Een 76,4% niveau is normaliter niet belangrijk, in grote zijwaartse bewegingen echter wel. Het is dan een punt waar eventueel dusdanig veel weerstand kan liggen dat er een top ontstaat. Normaal gesproken volgt op een stijging boven een 61,8% niveau een terugkeer naar de 100% grens, daar zou deze grafiek dus een uitzondering op kunnen worden. Stijgt de Dow overigens vanavond alsnog verder dan kijk ik bij de dalende magenta stippellijn of er weerstand ligt. Bij die lijn, het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, zijn recent namelijk twee toppen ontstaan. Pas als 11325 en die lijn doorbroken worden is te zeggen dat de index terugkeert naar de laatste top rond 11550, eerder niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 27 sep 2011, 19.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 sep 09.15u: Groot optimisme onder beleggers

27 sep 10.00u: Dalende wig in de kwartiergrafiek

27 sep 11.00u: Dubbele top na afronding wig AEX

27 sep 12.00u: AEX gestegen en bij dalende lijn v

27 sep 13.00u: Opnieuw doorbraak tijdens de lunch

27 sep 14.00u: +3,6%, Griekenland lijkt wel opgelost

27 sep 15.00u: Beursindex een klein beetje terug

27 sep 16.00u: AEX is weer wat verder gestegen

27 sep 17.00u: Dit gaat mijn verstand te boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven