ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260911

  • De beursindex was vandaag uiterst beweeglijk. De graadmeter opende 1,7% onder het slot van gisteren en eindigde daar 1,9% boven. Op het hoogste punt van de dag dat vanmorgen werd bereikt noteerde de AEX zelfs een winst van 2,9%. Het zorgde voor een candle die het lichaam van de hammer van gisteren en de hele candle van eergisteren omvat, een engulfing bullish line. Dit is een potentieel bodempatroon. De hammer van gisteren is door de winst van vandaag al bevestigd als bodem, het is dubbelop.

  • Het beeld lijkt op dat van 13 en 14 september jongstleden, dagen waarop er respectievelijk een hammer en een engulfing bullish line ontstonden. Een andere overeenkomst is het gap dat voordien werd gevormd. We hebben net als toen vandaag een deel van een eerder gevormd gap gesloten. Het stuk tussen 272,3 en 275,2 bleef nog open, we moeten rekening houden met een mogelijk vervolg naar de bovenkant ervan. Daar bij 275,2 en rond 276,6 waar lijn v morgen ligt kan er dan eventueel weerstand ondervonden worden.

  • Morgen dienen we vanzelfsprekend nog wel te controleren dat de engulfing bullish line bevestigd wordt middels een volgende groene candle. Gebeurt dit niet dan zouden we zomaar weer verder kunnen dalen.

AEX daggrafiek BB 260911

  • De AEX is opgeveerd vanaf de onderste lijn van de Bollinger Bands, die lijn is een steunlijn gebleken. Stijgen we verder dan kan de middellijn eventueel weerstand op gaan leveren.

AEX uurgrafiek 260911

  • De AEX maakte na de sterke opmars in de eerste uren een top rond 272,3, een punt waar vorige week nog een bodem ontstond. Zouden we door 272,3 breken dan gaan we door met het sluiten van het gap, in eerste instantie is dan het 61,8% niveau rond 273,5 het doel. Dit is een potentieel weerstandsniveau. Een stijging boven 273,5 zou een voortzetting naar 275,2 met zich meebrengen.

  • De hogere bodem die vanmiddag rond 265,7 is gemaakt laat zien dat beleggers een vervolg naar boven verwachten. Anders hadden zij immers niet gekocht, zo ruim boven de bodems van afgelopen vrijdag en vanmorgen. Het hoeft dan ook geen betoog dat een eventuele daling onder 265,7 een negatieve ontwikkeling zou zijn.

AEX kwartiergrafiek 260911

  • Er deed zich vanmiddag aan het eind van de handelsdag een technisch minder gebruikelijke ontwikkeling voor, namelijk een uitbraak naar boven uit een stijgende wig. Zo'n wig staat te boek als voortzettingspatroon waaruit je normaliter een uitbraak naar beneden krijgt. Komen we er morgen alsnog onder dan krijgt dit vervolg naar beneden alsnog zijn beslag, vooralsnog moet ik evenwel uitgaan van een voortzetting naar boven. Dat is immers wat de markt aangegeven heeft met de candle die om 17.30u werd neergezet.
  • Komen we morgen boven 270,5 dan gaan we door naar 272,3 of hoger. Zouden we toch nog onder de wig komen dan gaan we naar 265,7 of lager.

Resumerend: 

De markt heeft de hammer van vrijdag uit de daggrafiek bevestigd door middel van de vorming van een nieuw bodempatroon. Het spreekt voor zich dat we morgen moeten gaan kijken of dit bevestigd wordt, dat moet je namelijk bij elk candlestick patroon doen. Vooralsnog hebben we echter een bodem. Beleggers sturen gezien de hogere bodem op 265,7 in de uurgrafiek aan op een voortzetting naar boven. Dit werd onderstreept met de ongewone opwaartse uitbraak uit de wig. Komen we boven 270,5 dan gaan we naar 272,3 of hoger. Boven 272,3 zijn er vooralsnog twee mogelijke doelen, dat zijn de bovenkant van het deels gesloten gap rond 275,2 en de dalende lijn v in de daggrafiek rond 276,6. Zouden we echter onder de wig in de kwartiergrafiek komen, waar we nu boven staan, dan krijgen we toch de daling nog die normaal gesproken op dit patroon had moeten volgen. We gaan dan naar 265,7 of lager.

En dan nog dit...

Net als bij onze beursindex ontstond er op 22 september jongstleden een gap in de daggrafiek van de Duitse DAX. Dit gap mogen we in tegenstelling dat het gap in de AEX als gesloten beschouwen.

  • Het laagste punt van 21 september laatstleden lag rond 5418, het hoogste punt van vandaag rond 5410. Het verschil van acht punten is verwaarloosbaar, wat wil zeggen dat het gap gesloten is. Dit betekent dan weer dat de Duitse beursgraadmeter morgen weer zou kunnen gaan dalen.
  • Er staat rond 4974 een dubbele bodem in de grafiek. De stippellijn door deze dubbele bodem vormt samen met de dalende lijn x een dalende rechthoekige driehoek. Deze formatie fungeert normaal gesproken als voortzettingspatroon, hetgeen een voortzetting van de daling vooralsnog plausibel maakt. Deze is een feit zodra de DAX door 4974 zakt.
  • Hier zou uiteraard verandering in komen bij een stijging boven lijn x, want dat zou een uitbraak naar boven betreffen die niet past bij het patroon. Een eventuele stijging boven de laatste top rond 5656 zou volgend op een stijging boven lijn x bodemvorming in de Duitse beursgraadmeter betekenen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 26 sep 2011, 19.46u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 sep 09.15u: Lagere start, direct een stijging

26 sep 10.00u: AEX al terug bij slot van vrijdag

26 sep 11.00u: In twee uur van -1,7% naar +1,7%

26 sep 12.00u: Winst van AEX wordt nu beschermd

26 sep 13.00u: Er is doorgedrukt tijdens lunchpauze

26 sep 14.00u: Top ter hoogte van oud steunniveau

26 sep 15.00u: Hogere bodem met kleine driehoek

26 sep 16.00u: Winst AEX 'terug' naar een procent

26 sep 17.00u: Stijgende wig AEX in ontwikkeling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven