ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 181011

  • Er is een rode candle gevolgd op de dark cloud cover, waardoor deze candle formeel bevestigd is als top. De daling van de AEX bedroeg echter slechts 0,2%, van een krachtige bevestiging is zodoende geen sprake. Ik durf er op grond hiervan geen hand voor in het vuur te steken dat we morgen verder omlaag gaan. Het lichaam van de candle van vandaag ligt bovendien boven de stippellijn rond 295,9 en die stippellijn moet hierdoor nog steeds als een potentiële steunlijn worden behandeld.

AEX daggrafiek BB 181011

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kunnen we het koersverloop van deze maand tot dusverre nog altijd betitelen als een sterke trend. De index zou ook vanuit dit perspectief dus verder kunnen stijgen.

AEX uurgrafiek 181011

  • In de uurgrafiek zien we evenwel een patroon dat ons zegt dat een daling aanstaande is, namelijk de grote vlag p-p'. Een vlag is een voortzettingspatroon en het gegeven dat deze formatie zich heeft ontwikkeld in een neerwaartse beweging geeft aan dat een voortzetting van die neerwaartse beweging aannemelijk is. Het patroon is afgerond zodra er een uitbraak naar beneden is gerealiseerd, in welk geval een daling naar het 50% niveau van de stijging 266,1 - 307,5 rond 286,8 waarschijnlijk is. We doen er dan overigens goed aan rond 294,5, 293,9 en het 38,2% niveau rond 291,7 te volgen of er eventueel een bodem ontstaat. Logisch zou dat niet zijn, maar je kunt op dit moment niets uitsluiten.

  • Zo kan een uitbraak naar boven evenmin uitgesloten worden. Wie mijn updates vandaag heeft gelezen heeft kunnen zien dat er vanmorgen tot tweemaal toe een stijgende wig werd gevormd, net als de vlag p-p' een patroon dat een indicatie was voor een vervolg naar beneden. In beide gevallen volgde echter een stijging, de AEX kon op de een of andere manier niet verder dalen. Een dergelijke ontwikkeling zou zich gezien het feit dat het kopende deel van de markt kennelijk vasthoudend is morgen ook best voor kunnen doen.

AEX kwartiergrafiek 181011

  • Zouden we morgen naar boven uitbreken dan zou dat de vlag p-p' ongeldig maken. Om te weten waar er dan nog weerstand zou kunnen liggen plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling 307,5 - 294,5. De grenzen 301 en 302,6 zouden dan nog een barriere kunnen vormen, net als de stippellijn rond 301,4. Op een doorbraak door 302,6 zou in alle aannemelijkheid een terugkeer naar 307,5 volgen.

Resumerend: 

Het toppatroon van gisteren in de daggrafiek is bevestigd. Dat gebeurde echter niet op een dermate overtuigende manier dat we morgen wederom van lagere koersen uit kunnen gaan. In de uurgrafiek staat een vlag en de richting waarin we dit patroon verlaten is morgen van belang voor het vervolg dat we krijgen. Breken we naar boven uit dan wordt de vlag niet op de gebruikelijke wijze afgerond, het is dan de intentie van de markt om de stijging voort te zetten. Weerstand kan er eventueel zijn rond 301, 301,4 of 302,6, daarboven pas weer rond 307,5. Het zou bij dit patroon normaal gesproken echter van een uitbraak naar beneden moeten komen. Hierop volgt dan een daling naar 286,8, waarbij ik onderweg controleer dat er geen bodem komt te staan rond 294,5, 293,9 of 291,7.

En dan nog dit...

De Duitse beurs boekte vandaag zowaar winst, ik bespreek de groene candle die in de grafiek is ontstaan.

  • Gisteren zagen we een potentieel toppatroon, namelijk een engulfing bearish line. Deze candle is vandaag niet bevestigd, waardoor het onzeker is of het daadwerkelijk om een top gaat. De candle van vandaag is een bullish counterattack line. Komt dit type candle voor in een neerwaartse trend dan is het een potentieel bodempatroon. Hier was slechts sprake van één rode candle en dus niet van een neerwaartse trend. Dit neemt niet weg dat het wel een aanwijzing vormt voor een mogelijk vervolg naar boven. De candle moet morgen uiteraard nog wel bevestigd worden, zeker van dat vervolg naar boven kan ik op dit moment dus nog niet zijn. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst dinsdag 18 okt 2011, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 okt 09.15u: AEX direct naar beneden gedoken

18 okt 10.15u: Gap van vanmorgen bijna gesloten

18 okt 11.00u: Gap AEX-index is nu helemaal dicht

18 okt 12.00u: Niet gedaald, maar een nieuwe wig

18 okt 13.00u: Kopende partijen weren zich nog

18 okt 14.00u: Wig nu ook in uurgrafiek afgerond

18 okt 15.00u: Kopers bevechten daling nog steeds

18 okt 16.00u: Grote vlag in wording na een stijging

18 okt 17.00u: AEX tot mijn verbazing naar boven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven