ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 121011

  • De AEX-index is vandaag maar liefst 2,5% hoger en net iets onder de stippellijn rond 301,4 gesloten. De grens 295,9 waar eerder twee toppen ontstonden werd eenvoudig uitgenomen. De vraag is nu of we het potentiële weerstandsniveau 301,4 gaan passeren. Er ontstond vorige week een omgekeerd hoofd en schouders patroon met een koersdoel van 312 punten. We zouden vanuit dit opzicht dus verder moeten kunnen stijgen. Zekerheid daaromtrent heb je echter nooit, ik wacht op de doorbraak voordat ik me definitief uitspreek voor een stijging naar 312. 

  • Het hoogste punt van de dag lag op 300,8, niet ver onder de grens 301,4. Deze grens is als niveau waar in 2009 en 2010 bodems zijn gemaakt absoluut een punt om rekening mee te houden. Het verschil tussen de top en dat niveau is in lange termijn perspectief zo klein dat we er niet van moeten staan te kijken mocht hier een top gaan ontstaan.

AEX daggrafiek BB 121011

  • De grote winst van vandaag bracht de beursgraadmeter in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de bovenste lijn. Hoewel een index soms wel eens een paar dagen boven zo'n lijn kan blijven moeten we omdat er meestal snel een terugkeer komt binnen de banden voor morgen rekening houden met een daling.

  • De trend in deze indicator is door de sterke ontwikkeling echter onmiskenbaar naar boven gericht. Dit blijft zo zolang we boven de middellijn staan. Het gaat als we in de buurt van de bovenste lijn weten te blijven bovendien om een krachtige trend.

AEX uurgrafiek 121011

  • De sterke stijging heeft in de uurgrafiek de vorm aangenomen van het stijgend trendkanaal n-n'. Binnen dat kanaal vormen de lijnen o en n' samen een wig. Loopt een sterke stijging uit op dit patroon dan betekent dat vaak een omkeer. De omkeer wordt in dergelijke gevallen aangekondigd met een uitbraak naar beneden uit de wig, wat hier dus een daling onder lijn o zou worden. Ik ga volgen of het daar morgen van komt. Een daling onder lijn o zou echter niet noodzakelijkerwijs zo'n omslag betekenen. Hier hebben we immers lijn n nog die vervolgens kan zorgen voor behoud van de trend. Van een echte correctie op de stijging van de afgelopen zes beursdagen zou dan ook pas sprake zijn bij een daling uit dit kanaal.

AEX kwartiergrafiek 121011

  • Morgen kunnen we eerst kijken of de index boven lijn o blijft. Is dit het geval dan kan de index naar de stippellijn rond 301,4 gaan. Daar en bij lijn n' zou weerstand kunnen liggen. Zouden beide lijnen doorbroken worden dan krijgen we ten opzichte van het kanaal n-n' een versnelling naar boven, wat een sterke prestatie zou zijn.
  • Een beweging onder lijn o kan een daling naar lijn n opleveren, er kan echter nog wel steun liggen rond de Fibonacci niveaus 299,3, 298,9 en 298,4. Naar lijn n zouden we gaan bij stappen onder deze drie grenzen.

Resumerend: 

Kopers hebben met de totstandkoming van de stijging boven 295,9 een belangrijke doorbraak veroorzaakt. We zijn verder gestegen in de richting van het koersdoel 312 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon van de afgelopen week. De AEX staat echter net onder de stippellijn rond 301,4 en dat is een grens waarop de stijging naar 312 in theorie nog stuk kan lopen. Tel daarbij op dat we in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de banden zijn gekomen en er een wigvorm staat in de korte termijn grafieken en de kans op een daling is behoorlijk. Morgen let ik op het verloop ten opzichte van lijn o in de kwartiergrafiek. Zakken we door deze lijn, zoals je bij een wig zou verwachten, dan kan er vervolgens steun liggen rond 299,3, 298,9 of 298,4. Een daling onder deze drie grenzen zou ons naar de onderkant van het kanaal n-n' doen gaan, een onderkant die uiteraard steun zou kunnen bieden. Van topvorming of een correctie zou pas sprake zijn bij een neerwaartse uitbraak uit het kanaal. Blijven we morgen boven lijn o of vinden we bij een daling steun rond een van de drie genoemde niveaus dan kunnen we verder omhoog naar 301,4 of hoger. Zou er er een doorbraak door die grens en lijn n' komen dan gaan we in versneld tempo door naar 312.

En dan nog dit...

Meerdere indices hebben vandaag voorgaande toppen doorbroken, zo ook de Duitse DAX die ik vanavond kort wil bekijken.

  • De candle van vandaag betekent een doorbraak door de top van eind augustus. In de grafiek ziet u magenta stippellijnen, dat zijn Fibonacci niveaus van de daling 7600 - 4974. Het slot lag licht boven het 38,2% niveau 5975, maar ik houd voor wat een doorbraak betreft nog even een slag om de arm en kijk morgen of er eventueel toch nog een top ontstaat. Het verschil is immers maar klein. Stijgt de DAX daarentegen verder dan hebben we meteen een volgend aannemelijk koersdoel, dat is namelijk het 50% niveau rond 6285. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 12 okt 2011, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 okt 09.15u: AEX gedaald in het eerste kwartier

12 okt 10.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

12 okt 11.00u: AEX snel doorgestoten naar 295,9

12 okt 12.00u: Weerstandsniveau is doorbroken

12 okt 13.00u: Direct reactie op daling onder lijn

12 okt 14.00u: Index na vorming vlag wat gedaald

12 okt 15.00u: Dalende wig en vervolg naar boven

Euro heeft 61,8% niet bereikt (valutaplaza)

12 okt 16.00u: AEX heeft 300 punten grens bereikt

12 okt 17.00u: Twee inverted hammers ontstaan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven