ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 251111

  • Er ligt opnieuw een week achter ons waarin er een lange rode candle is ontstaan. De AEX-index zakte door het 61,8% niveau en bereikte het 76,4% niveau rond 271, een grens die omdat het slot van vandaag erboven lag niet doorbroken werd. Normaal gesproken geldt een 76,4% niveau in een neerwaartse beweging niet als potentieel steunniveau. In dit geval echter valt de grens samen met de laagste punten van enkele candles uit augustus en september. Dit is voor mij reden om het niveau toch als potentieel steunniveau te behandelen. Dit wil zeggen dat ik de komende week ga volgen of we wellicht een bodem maken van deze grens.

  • Zouden we dat niet doen en onder het laagste punt 268,7 van deze week komen dan keren we terug naar het niveau 256,4 waar in september de laatste bodem in deze grafiek ontstond. De kans is gezien de neerwaartse beweging waarin de beursgraadmeter zich bevindt groot dat we daar vervolgens doorheen zouden zakken. Er staat de komende week tot weken dus het een en ander op het spel.

AEX daggrafiek 251111

  • De candle die vandaag in de daggrafiek is neergezet markeert een potentiële bodem. Hier moet ik echter aan toevoegen dat er sprake was van dunne handel. De Amerikaanse markten zijn na gisteren gesloten te zijn geweest vandaag maar een halve dag open en dat heeft wereldwijd negatieve gevolgen voor het handelsvolume. We moeten dientengevolge niet teveel waarde hechten aan deze ene groene candle. Er is pas een bodem als hier aanstaande maandag een positief vervolg aan wordt gegeven.

AEX daggrafiek BB 251111

  • De stijging van vandaag heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands ironisch genoeg juist meer ruimte gegeven voor een beweging omlaag. We zijn immers terug binnen de banden, waardoor we weer wat ruimte gekregen hebben naar beneden. De trend is bovendien nog altijd naar beneden gericht en gezien de scherp dalende onderste lijn van deze indicator ook krachtig. Dit is een extra reden om niet te vroeg te juichen om deze ene groene candle. Laat de markt zich komende maandag zich eerst maar eens bewijzen met een stijging zou ik zeggen.

AEX uurgrafiek 251111

  • Amsterdam heeft het lage volume benut om een uitbraak uit het dalend kanaal a-w' te realiseren. De eerstvolgende grens die nu moet worden uitgenomen is die rond 276,2, daar ga ik maandag om te beginnen naar kijken.

AEX kwartiergrafiek 251111

  • In de kwartiergrafiek is te zien dat de markt optimistisch gestemd de dag uit is gegaan. Er is namelijk een vlag ontwikkeld in de grafiek. Het patroon is echter nog niet afgerond, daarvoor ontbreekt nog de uitbraak naar boven. Maandagochtend ga ik uiteraard volgen of we dan naar boven uit deze formatie breken. Zou dat gebeuren dan zou dat een doel van ongeveer 279 opleveren, een punt waar we uiteraard alleen naar toe zouden kunnen gaan na een doorbraak door de stippellijn rond 276,2.
  • Breken we maandag naar beneden uit het patroon dan wordt dat niet op de juiste wijze afgerond, het verliest dan zijn waarde. Ik ga in dat geval in mijn updates op zoek naar potentiële steunniveaus. De stippellijn rond 272,8 zou in elk geval zo'n potentieel steunniveau worden, net als de stippellijn rond 270,7. Voor andere niveaus vind ik het omdat op een vlag in wording in een beweging omhoog meestal een uitbraak naar boven plaatsvindt te vroeg, die bepaal ik wel mochten we daadwerkelijk dalen.

Resumerend: 

De AEX bereikte deze week het 76,4% niveau in week- en daggrafiek en er kan daar in potentie een bodem ontstaan. We dienen daarvoor dan wel naar boven uit de vlag in de kwartiergrafiek te breken en vervolgens de grens 276,2 uit te nemen. Dit zou een opwaarts vervolg naar het doel 279 van de vlag geven. Verlaten we dit patroon echter naar beneden dan wordt het andere koek. We moeten dan namelijk op zoek naar mogelijke steunniveaus, waarvan ik u er in de grenzen 272,8 en 270,7 alvast twee heb gegeven. In het slechtste geval breken we naar beneden door de bodem 268,7, waarop we dan zoals we in de weekgrafiek zagen naar 256,4 of lager gaan.

En dan nog dit...

De Japanse markt heeft de afgelopen weken een belangwekkende ontwikkeling meegemaakt, waarvan de daling onder de tsunami bodem uit maart van dit jaar een belangrijke component is. Dat is echter niet het belangrijkst, het koersverloop heeft ook een patroon opgeleverd dat niet veel goeds belooft voor de Japanse markt.

  • U kijkt naar de weekgrafiek van de Japanse Nikkei, een grafiek waarin ik uw aandacht wil vragen voor het patroon dat zich boven de stippellijn rond 9075 heeft ontwikkeld. Zie ik de bodem uit maart van dit jaar als niet meer dan een uitschieter en negeer ik deze in de grafiek dan constateer ik dat het koersverloop boven de stippellijn rond 9075 de vorm heeft van een enorm hoofd en schouders patroon met twee linker- en twee rechterschouders. Het patroon werd afgerond met een daling onder 9075 in augustus. De stippellijn rond 9075 werd de neklijn van het patroon, een neklijn die vervolgens eind vorige en begin deze maand werd getest als weerstandslijn. De lijn werd niet doorbroken, wat het patroon bekrachtigde. Nu daarop ook nog eens een daling onder de maartbodem van dit jaar heeft plaatsgevonden is het duidelijk dat de Japanse beurs aan een erg negatieve koersontwikkeling bezig is. Het doel van het patroon ligt rond 6745, dus nog onder de bodem uit 2009 rond 7020. Op een daling onder zo'n bodem wil ik niet vooruitlopen, maar ik neem op grond van het voorgaande wel aan dat de Nikkei het komend jaar naar 7020 zal gaan. Dit moet ik uiteraard herzien zou de Nikkei stijgen en alsnog naar boven door de neklijn 9075 breken. Dat is gezien de stap die met name deze week is gezet na de test van de neklijn geen voor de hand liggende ontwikkeling. Het meest aannemelijke verloop voor dit en komend jaar is op grond van dit beeld een vervolg naar beneden, dus een gang naar 7020. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 25 nov 2011, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 nov 09.15u: AEX naar beneden uit vlag gebroken

25 nov 10.00u: Beursindex bij onderkant van kanaal

25 nov 11.00u: Steun na korte daling onder kanaal

25 nov 12.00u: Top AEX rond 50% Fibonacci niveau

25 nov 13.00u: AEX-index terug bij het 50% niveau

25 nov 14.00u: Vijftig procent grens weer te zwaar

Heijmans: Deze maand door bodem uit 2008 gezakt

25 nov 15.00u: AEX is door 50% en 61,8% niveau

25 nov 16.00u: Index omhoog uit kanaal gebroken

25 nov 17.00u: Top AEX onder weerstandsgrens

 

Agenda van maandag 21 nov t/m vrijdag 25 nov 2011

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven