ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210311

  • De Amsterdamse beurs heeft vandaag een stijging van 1,8% geboekt. Het hoogste punt van vandaag lag boven het hoogste punt 355,5 van het gap van vorige week dinsdag, waarmee dat gap gesloten is. Daar staat een nieuw gap tegenover, namelijk dat van vandaag tussen 353,3 en 354,3. Er is door dit gap een bijzondere situatie ontstaan. De vier candles van afgelopen dinsdag tot en met vrijdag zijn door twee gaps afgescheiden van de overige candles. Zij vormen als het ware een eiland. Nu bestaat er een bodempatroon dat de naam eiland omkeerpatroon of island reversal pattern draagt. Dit zou gevormd zijn zouden we morgen en de dagen daarna verder stijgen. Het patroon komt echter maar zelden voor, zeker niet vaak genoeg om er op dit moment al van uit te gaan dat het blijft staan in de grafiek. Meestal wordt het tweede gap namelijk toch nog gesloten, waardoor de aansluiting met de afgescheiden staande candles wordt hersteld. Dit wil zeggen dat ik aanneem dat we morgen een daling naar 353,3 (het hoogste punt van gisteren) of lager gaan zien, wat het sluiten van dit overgeslagen gebied zou betekenen.

  • Dat we morgen dalen is een aanname en kan dus een foute inschatting blijken. De AEX zou nog verder kunnen stijgen waardoor er daadwerkelijk een eiland in de grafiek blijft staan. De twee eerstvolgende weerstandsniveaus waar we dan mee te maken krijgen zijn de blauwe stippellijn rond 358,2 en het 50% niveau rond 358,7. Stijgen we verder dan neem ik 358,2 als eerste richtpunt, waar het koersverloop ons vervolgens duidelijk moet maken of we ons al dan niet op 358,7 moeten richten.

AEX daggrafiek BB 210311

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is ondanks de grote stijging van de laatste beursdagen nog naar beneden gericht. Dit blijft zo zolang we niet door de middellijn breken. Stijgen we verder dan moeten we die lijn als potentiële weerstandslijn beschouwen.

AEX uurgrafiek 210311

  • In de uurgrafiek heb ik het stijgend trendkanaal d-d' getekend. De beweging omhoog blijft in stand zolang we ons binnen dit kanaal bevinden. het geeft ons tevens een mogelijk korte termijn doel mochten we verder stijgen, namelijk lijn d'. Lijn d geldt als steunlijn. We keren alleen terug naar het vandaag tussen 353,3 en 354,3 overgeslagen stuk koersgebied als we naar beneden door die lijn breken.

AEX kwartiergrafiek 210311

  • Het koersverloop van vandaag vraagt om een nadere analyse. We maakten een koerssprong, waarna de winst rond het niveau 355,1 werd verdedigd. Er kwam daar een vloertje onder het koersverloop te liggen, waar elke daling accuraat opgevangen werd. We stegen vervolgens iets, waarop er rond 355,6 een volgend vloertje werd gelegd. Na een nieuwe kleine stap naar boven werd de grens 355,7 op dezelfde manier beschermd en het vierde en laatste daaropvolgende vloertje kwam rond 356,2 te liggen. Het moge duidelijk zijn dat het niet om een spontane beweging gaat, hier is sprake van een goed uitgevoerde strategie waarmee de winst van de AEX behouden en geleidelijk uitgebouwd werd. Vier vloertjes op een rij ontstaan namelijk niet vanzelf zonder dat er sprake is van sturing. Dit betekent dat ik niet zeker kan zijn van een opwaarts vervolg. Kunstmatige bewegingen zijn namelijk niet altijd een lang leven beschoren, hoe goed ook uitgevoerd.
  • Zelfs een daling onder lijn e bracht vanmiddag geen verandering, het vloertje 356,2 werd direct geactiveerd. Dit wil zeggen dat deze grens 356,2 samen met lijn e morgenochtend bepalend wordt voor de richting waarin ik dan denk. Breken we naar boven door lijn e dan richt ik me op 358,2, waar dan moet blijken of hier nog een vervolg naar 358,7 uit de daggrafiek en lijn d' in deze grafiek aan gegeven wordt. Komen we daarentegen onder 356,2 dan neem ik aan dat we naar lijn d gaan, waar we dan om het gap tussen 353,3 en 354,3 alsnog te sluiten doorheen zouden kunnen zakken. Het gap zou gesloten worden met een daling naar de zwarte stippellijn rond 353,3 of lager.

Resumerend: 

De AEX heeft een sprong gemaakt naar boven, waardoor in principe een island reversal patroon kan zijn ontstaan. Dit patroon komt echter dermate zelden voor dat ik aanneem dat het gap van vandaag morgen alsnog gesloten gaat worden met een daling naar 353,3 of lager. Die stap maken we bij een daling onder lijn d in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. Stijgen we toch verder dan zit ik fout. De beursgraadmeter loopt dan verder op naar 358,2, waar het koersverloop ons vervolgens moet leren of we nog een vervolg naar 358,7 in de daggrafiek of lijn d' in de kwartiergrafiek kunnen verwachten. Zowel rond 358,2 als rond 358,7 kan in potentie weerstand gevonden worden en topvorming plaatsvinden.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag was er een vlag in ontwikkeling in de daggrafiek van de DAX. De Duitse index heeft die vlag vandaag aan de bovenkant verlaten, over dit verloop wil ik het vandaag uiteraard hebben.

  • De uitbraak was voorbeurs zorgvuldig voorbereid. De opening lag namelijk precies boven de bovenste lijn van de vlag in wording, waardoor dat patroon direct ongeldig werd. Dit is slim gespeeld. Om dit te bereiken hebben kopers voorbeurs de S&P500 futures en futures op de DAX ingezet waarmee de hogere opening afgedwongen werd. De vlag was hierdoor niet bruikbaar meer. De DAX mag morgen uiteraard niet meer terugkeren binnen het patroon, want dan wordt het een valse uitbraak en gaat de Duitse beurs alsnog omlaag.
  • Het hoogste punt van vandaag lag rond 6830, het hoogste punt van het gap van vorige week dinsdag rond 6848. Dit gap is dus nog niet helemaal gesloten, al is de index al wel een eind opgeschoten. Stijgt de DAX verder dan kan er rond 6848 eventueel weerstand liggen. De grens valt min of meer samen met het 38,2% niveau van de daling 7448 - 6483 dat rond 6852 ligt en waar een top zou kunnen ontstaan. De andere potentiële weerstandsgrenzen zijn het 50% niveau rond 6965 en het 61,8% niveau rond 7080. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 21 mrt 2011, 19.31u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 mrt 09.15u: Spong van 1,4% bij opening AEX

21 mrt 10.00u: Gap vorige week dinsdag is dicht

21 mrt 11.00u: Voortdurend pogingen naar boven

21 mrt 12.00u: AEX-index is boven 355,5 gekomen

21 mrt 13.00u: Grens 355,5 wordt nu verdedigd

21 mrt 14.00u: AEX is niet verder omhoog gegaan

21 mrt 15.00u: Beurzen in VS nemen stokje over

21 mrt 16.00u: AEX-index stapje bij stapje hoger

21 mrt 17.00u: Voortzetting stijging is niet gelukt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven