ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160311

  • Onze beursgraadmeter is vandaag 1,4% onder het slot van gisteren geëindigd en is tevens onder het 61,8% Fibonacci niveau 344 beland. Verder staat de index licht onder de stijgende trendlijn y. Dit slot vormt een aanwijzing voor een vervolg naar beneden, in eerste instantie naar het 76,4% niveau rond 337, ware het niet dat we zo ongeveer gesloten zijn op de stippellijn rond 343,3. Dit is zoals de weekgrafiek hieronder ons toont een potentieel steunniveau, zekerheid omtrent een vervolg naar beneden hebben we pas zodra we daadwerkelijk verder dalen.

AEX weekgrafiek 160311

  • De blauwe stippellijn 343,3 waar we met een slotstand van 343,2 vrijwel op gesloten zijn is een lijn door toppen van vorig jaar. Oude weerstand kan nieuwe steun worden, daarom zouden we nog op kunnen veren vanaf deze grens. In deze grafiek blijkt lijn y bovendien nog niet overtuigend doorbroken te zijn, ook die lijn kan ons dus nog naar boven sturen.

  • Voor het geval we echter verder dalen heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 308,5 - 374,2 ingetekend. Mogelijke steunniveaus zijn dan het 50% niveau rond 341,3 en het 61,8% niveau rond 333,6. Dit in aanvulling van het 76,4% niveau rond 337. Zo hebben we drie volgende stappen waarop we ons kunnen richten, waarbij ik op elk niveau kijk of we naar het volgende punt gaan of juist een bodem maken.

AEX daggrafiek BB 160311

  • De daggrafiek met Bollinger Bands vraagt al dagen om een terugkeer binnen de banden. De AEX staat er inmiddels vier dagen op rij onder en dat is een exceptionele situatie. Het zijn met de kerncentrales in Japan die men nog niet onder controle heeft dan ook uitzonderlijke tijden, dan kan dit gebeuren. We zouden terug moeten keren binnen de banden. Zolang de Japanse overheid de kerncentrales nochtans niet beheerst blijft er druk op de beurs staan en kunnen we dus onder deze indicator blijven.

AEX uurgrafiek 160311

  • In de uurgrafiek ligt de zaak heel simpel. Dalen we morgen verder dan breken we door de stippellijn op 343,3 en moeten ons op lagere standen instellen. Stijgen we daarentegen dan ga ik kijken waar de volgende top ontstaat. Lijn s geldt dan als potentiële weerstandslijn.

  • De kans dat het gap van gisteren nog gesloten wordt neemt ondertussen af. Vele beleggers zullen openstaande posities rond dit open gebleven gebied inmiddels aangepast hebben en dat vermindert de kans dat we er terugkeren. Nu is de mogelijkheid dat we nog terugkeren echter nog wel aanwezig, maar dan wel op voorwaarde dat we morgen direct stijgen.

AEX kwartiergrafiek 160311

  • De kwartiergrafiek levert vandaag ten opzichte van de uurgrafiek niets extra's op. Stijgen we morgen dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen om de mogelijke weerstandsgrenzen te bepalen. Dalen we dan is dit uiteraard niet nodig.

Resumerend: 

We zijn de beursdag uitgegaan met een AEX die in de daggrafiek onder het 61,8% niveau is geraakt. Het slot lag echter ter hoogte van een horizontale steunlijn in de weekgrafiek, waardoor ik nog niet tot de conclusie kan komen dat we verder dalen. De opening geeft morgen direct uitsluitsel. Dalen we verder dan wordt 341,3 mijn eerste richtpunt, een eventuele daling daaronder zou 337 tot mijn volgende doel maken. De volgende stap zou 333,6 zijn, laat ik echter zover nog niet kijken. We zouden immers ook nog omhoog kunnen gaan en toch nog kunnen proberen terug te keren naar het gisteren open gebleven gap. Dat lukt echter alleen als we naar lijn s in de kwartiergrafiek gaan en daar doorheen breken, iets waar ik vanzelfsprekend op ga letten mocht de markt de kracht vinden om toch weer een stijging te realiseren.

En dan nog dit...

Laat ik vanavond weer eens naar de Amerikaanse ontwikkelingen kijken, om precies te zijn naar de daggrafiek van de S&P500 index.

  • De graadmeter brak gisteren naar beneden door de stippellijn rond 1275, maar wist toch weer terug te komen. Er ontstond een hammer die wees op mogelijke steun. Die hammer wordt vandaag naar het zich laat aanzien niet bevestigd als bodem. De S&P500 stond om 18.45u namelijk ter hoogte van de onderkant ervan. Ik veronderstel, of de index hier vandaag nu doorheen breekt of niet, dat de daling van vandaag onderdeel uit maakt van een beweging naar lijn x. Ik schreef hier vorige week vrijdag een column over voor Beursplaza, die vindt u desgewenst hier. Lijn x verbindt de bodems uit 2009 en 2010 en vormt de onderkant van de stijgende lange termijn trend. Het ligt voor de hand dat de S&P500 hier de komende weken tot maanden naar toe beweegt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 16 mrt 2011, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

16 mrt 09.15u: AEX is gestart met een stijging

16 mrt 10.00u: Pogingen AEX naar gap te brengen

16 mrt 11.00u: Winst in een half uurtje verdwenen

DSM: Er is in daggrafiek een toppatroon afgerond

16 mrt 12.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

16 mrt 13.00u: Vlag wordt een uitgerekt patroon

16 mrt 14.00u: AEX opwaarts uit patroon gebroken

16 mrt 15.00u: Steun op een 61,8% niveau AEX

ING: Hoofd en schouders patroon in daggrafiek

16 mrt 16.15u: Wilde beweging in Amsterdam

16 mrt 17.00u: AEX kan onder 344 gaan sluiten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven