ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 170511

  • De AEX-index is vandaag 1,3% gedaald en zowel onder de candle van gisteren als onder de stippellijn op 348,8 beland. Het eerstvolgende steunniveau is de stippellijn rond 343,3 en ik ga er daarom van uit dat we naar die grens gaan. Op dit niveau ontstond in juni 2010 een top, waarna het in oktober van dat jaar opnieuw weerstand vormde en in maart van dit jaar steun werd. Dit maakt het tot een zware grens. 

  • Enig voorbehoud wil ik in verband met een oude top die eind november 2010 ontstond overigens nog maken, een top die u links in de grafiek ziet. We bevinden ons iets boven die top die op 347.4 lag en dat geeft nog een kleine kans op steun. Ik neem aan dat we er doorheen zakken, maar ik ga morgen wel na of dat daadwerkelijk gebeurt. Je kunt immers nooit voorzichtig genoeg zijn. De Amerikaanse beurzen zijn bovendien nog open. Dat kan als ik terugdenk aan alle keren dat zij de afgelopen maanden uit een schijnbaar kansloze positie verliezen wegwerkten het beeld morgen geheel anders maken.

AEX daggrafiek BB 170511

  • De daling van vandaag heeft ons in de gebruikelijke tweede daggrafiek onder de onderste lijn van de Bollinger Bands gebracht. Een index blijft over het algemeen maar kort onder deze banden, al kan het bij een sterk neerwaarts trenderende markt wel een paar dagen duren voordat er een terugkeer binnen de banden volgt. De kans op een terugkeer boven de onderste lijn is zolang we onder deze indicator koersen echter groot en daar wil ik dus morgen voor alle zekerheid al rekening mee houden. De kans op een stijging is dus aanwezig.

AEX uurgrafiek 170511

  • Het beeld in de uurgrafiek wijst daarentegen op een voortzetting van de daling. Er is vanmiddag een driehoek afgerond, namelijk het patroon a-a'. Deze driehoek, een voortzettingspatroon, geeft een koersdoel van ongeveer 344 punten. Dit doel blijft geldig zolang we niet terugkeren boven lijn a. Op een driehoek volgt over het algemeen een beweging die gelijkvormig is aan de beweging die eraan vooraf ging. Zouden we stijgen dan gaat deze gelijkenis niet meer op en gaan de alarmbellen rinkelen. Een eventuele terugkeer binnen de driehoek zou dan de genadeklap zijn voor het patroon, dat zou namelijk ongeldig worden. Het zou een heroverweging noodzakelijk maken.

  • Die heroverweging zal waarschijnlijk niet nodig zijn, de AEX is op het laagste punt van de dag gesloten en dat is een ontwikkeling waaruit blijkt dat de markt vooralsnog aan een neerwaarts vervolg denkt.

AEX kwartiergrafiek 170511

  • Tot slot wil aan de hand van de kwartiergrafiek aan het voorgaande toevoegen dat de stippellijn rond 348,8 weerstand kan worden, net als de laatste top rond 350,2. Een stand daarboven zou ons naar lijn a brengen.

Resumerend: 

We zijn onder de stippellijn rond 348,8 gesloten, wat in de daggrafiek de grens 343,3 tot koersdoel maakt. De driehoek die vanmiddag in de uurgrafiek werd afgerond sluit hierbij aan. Dit patroon heeft namelijk een doel van 344 en bevestigt de aanstaande gang naar 343,3 feitelijk. Wat het complex maakt is de stand onder de Bollinger Bands. Je moet zolang een index onder zo'n indicator staat namelijk per definitie rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de banden. Daar kunnen een paar dagen overheen gaan, maar zo'n terugkeer kan ook de volgende dag al plaatsvinden. Hoewel ik reken op een vervolg naar beneden houd ik op grond hiervan de vinger aan de pols. De daling naar 344 of 343,3 zou niet doorgaan mochten we door 348,8 en 350,2 komen en vervolgens terugkeren binnen de driehoek a-a'. Dat zou me dwingen tot het maken van een nieuwe inschatting. Komen we echter onder het laagste punt en tevens slotkoers 347,7 van vandaag dan neem ik aan dat we naar 344 of 343,3 gaan, waarbij ik voor alle zekerheid nog wel naga of we daadwerkelijk zoals ik verwacht door 347,4 zakken.

En dan nog dit...

Op woensdag 27 april jongstleden schreef ik over de Amerikaanse Nasdaq, die index had namelijk enkele dagen eerder een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Er heeft zich gisteren een ontwikkeling voorgedaan waardoor dat patroon ongeldig is geworden, daarom vandaag deze index als onderwerp.

  • De Nasdaq is teruggekeerd onder de neklijn op 2800 lag en die terugkeer heeft het omgekeerd hoofd en schouders patroon ongeldig gemaakt. Ik heb dit aangegeven door de letters S en H waarmee respectievelijk de schouders en het hoofd waren aangegeven door te strepen. De vraag is wat er nu gebeurt. Ik acht de bodem rond 2700 nu van groot belang voor het vervolg. Iedere hogere bodem boven die grens kan resulteren in een hervatting naar boven. Komt de Nasdaq daarentegen onder 2700 dan zou dat een kentering zijn en komt er een serieuze correctie. De stippellijn rond 2800 zou overigens opnieuw weerstand kunnen worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 17 mei 2011, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 mei 09.15u: AEX onder 61,8% niveau gedaald

17 mei 10.00u: Hogere bodem in kwartiergrafiek

17 mei 11.15u: Contraire reactie op slechte cijfers

17 mei 12.00u: Lagere top van beursgraadmeter

17 mei 13.00u: AEX-index door trendlijntje gezakt

17 mei 14.00u: Er is een driehoek in ontwikkeling

Mediq: Driehoek ontstaan onder dubbele top €14,85

17 mei 15.00u: AEX is uit de driehoek gebroken

17 mei 16.00u: Stijging na opening van beurzen VS

17 mei 17.00u: Driehoek intact en AEX daalt verder

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven