ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 240611

  • Omdat ik de komende drie weken niet aan mijn site zal werken start ik vandaag met de maandgrafiek. Het technische beeld in deze grafiek zal de resterende beursdagen van deze maand naar ik aanneem niet meer veranderen. Vorige maand deed zich uitbraak voor uit de stijgende wig q-q' en de markt heeft deze maand een vervolg gegeven aan deze uitbraak. Dit is wat je mag verwachten bij dit patroon. Een wig is een voortzettingspatroon dat net als een vlag of een driehoek halverwege een beweging optreedt. Je kunt op grond van dit gegeven een koersdoel bepalen, dat doel komt hier zoals ik op 31 mei jongstleden schreef uit rond 130 punten. U leest het goed, honderddertig. De daling die op zo'n wig volgt komt qua snelheid en vorm over het algemeen overeen met de daling die eraan vooraf ging. Dit betekent dat we theoretisch binnen één tot anderhalf jaar dat doel zouden kunnen bereiken. Dit is een waar doemscenario, een scenario waarvan ik in de hoop dat het zich niet voordoet stap voor stap ga volgen of het zich daadwerkelijk ontwikkelt.

  • Dat doe ik aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 195 - 377,2. Mogelijke steunniveaus zijn het 38,2% niveau rond 305, het 50% niveau rond 285 en het 61,8% niveau rond 263. Vervolgens hebben we de stippellijn rond 218 als potentieel steunniveau en tot slot de bodem rond 195. Zouden we onder het 61,8% niveau 263 komen dan moeten we ons ernstig zorgen gaan maken. Een daling onder een 61,8% niveau loopt over het algemeen namelijk uit op een terugkeer naar het 100% niveau (hier 195) of lager. De kritische grens is dus 263.

  • Nu is een patroon gelukkig een momentopname. De markt kan altijd een hogere bodem maken en doorstoten naar boven en daarmee het gevaar wegnemen. De maanden juli en augustus komen er bovendien aan. Dit zijn maanden met laag volume waarin de markt gebruik makend van de dunne handel de AEX wat op zou kunnen poetsen, dit gebeurt wel vaker. Dit is overigens in 2002 en 2008 niet gebeurd. Als de druk aanblijft kan het lage volume de bewegingen naar beneden ook nog versterken. Hoe dan ook, ik wacht het maar af en bekijk het zoals ik altijd doe van grens tot grens.

AEX weekgrafiek 240611

  • De eerste grens waar ik op let is de stippellijn rond 325,3 door de bodem die eind vorig jaar op dat niveau is ontstaan. Dat is een potentieel steunniveau. Een eventuele daling daaronder zou het 38,2% niveau rond 305 tot mijn koersdoel maken. Ik zou vanwege de aanwezigheid van veel bodems tussen 305 en 311 vanaf 311 gaan kijken naar tekenen van bodemvorming.

  • Het kan echter ook nog zijn dat we eerst nog opveren vanaf 325,3. We hebben tenslotte al heel wat dalingsweken achter de rug en de kans op een stijging neemt daardoor geleidelijk toe. Voor dit moment lijken we in ieder geval onderweg naar 325,3.

AEX daggrafiek 240611

  • De huidige trend is zolang we onder lijn l koersen naar beneden gericht. Blijft de AEX onder die lijn dan brengt dat ons op een zeker moment vanzelf bij 325,3, een grens waar we niet meer zo ver van verwijderd zijn.

  • Kijk ik naar de candle van vandaag dan kan ik alleen maar aannemen dat we verder dalen. Zo'n lange effen groene candle zie je niet vaak. De opening lag 1,1% boven het slot van gisteren, daarvan was aan het slot van de dag nog maar 0,05% over. De candle is groen, maar het had niet veel gescheeld of hij was rood geweest. Zo'n winst weg laten lopen is een teken van zwakte en een vervolg naar beneden is plausibel.

  • Herstel zou er komen mochten we naar boven door lijn l breken. Er zou dan achtereenvolgens weerstand kunnen liggen rond 336,2, 338,3, 340,3 en 343,3.

AEX daggrafiek BB 240611

  • De daggrafiek met Bollinger Bands laat er geen twijfel over bestaan, de trend is neerwaarts. Alle lijnen van deze indicator dalen en de AEX blijft trouw bij de onderste lijn. Deze combinatie van factoren wijst op een sterke trend. Deze trend blijft gehandhaafd zolang de beursgraadmeter onder de middellijn blijft.

AEX uurgrafiek 240611

  • Steun ligt er voor de korte termijn rond 328,3, weerstand rond 331,1. Onder 328,3 volgt een daling naar 326,9 of de grens 325,3 uit de daggrafiek. Boven 331,1 komt er een nieuwe herstelpoging. Bij elke de laatste dagen gevormde top kan vervolgens weerstand liggen, net als bij lijn d.

AEX kwartiergrafiek 240611

  • De markt is vandaag geëindigd met een status quo tussen kopers en verkopers. Er werd een driehoek gevormd waaruit blijkt dat men geen richting meer wist te kiezen. Het patroon maakt een daling het meest waarschijnlijk, maar zeker is dat niet. Het is tenslotte een korte termijn patroon dat ondergeschikt is aan het koersverloop van de Amerikaanse beurzen vanavond en de Aziatische markten aanstaande maandag, en tevens aan het nieuws in die periode. Het wil dus niet veel zeggen.

Resumerend: 

De stijgende wig in de maandgrafiek staat voor mij sinds vorige maand centraal in mijn overwegingen. Het doemscenario dat voortvloeit uit dit patroon is dat we binnen een jaar tot anderhalf jaar rond 130 punten staan. Dit is het slechts denkbare scenario. Beter zou het uiteraard zijn als de markt erin zou slagen om een hogere bodem boven de maartbodem van 2009 te realiseren, om vanaf zo'n bodem door de top van dit jaar te breken. Er zijn meerdere steunniveaus waarop de markt zo'n bodem tot stand zou kunnen brengen. Ik denk dan aan de grenzen 325,3, 305, 285 en 263. Zouden we onder 263 komen dan wordt het tijd om ons ernstig zorgen te gaan maken, zeker als dit binnen enkele maanden zou gebeuren. Ik wacht het maar af, kijk bij elk in aanmerking komend steunniveau of er een bodem komt te staan en hoop er het beste van. Meer kan ik niet doen. Vooralsnog zijn we onderweg naar 325,3, de eerste grens waar we bodemvorming zouden kunnen krijgen. Herstel komt er als we er in slagen naar boven door de dalende lijn l in de daggrafiek te breken. De eerste mogelijke barrières die de AEX dan tegen zou komen vinden we rond 336,2, 338,3, 340,3 en 343,3.

En dan nog dit...

Het is de komende drie weken aan u om de lijntjes te trekken. Ik werk van maandag 27 juni t/m vrijdag 15 juli aanstaande niet aan de site. Er zullen in die periode dus geen analyses of actuele grafieken verschijnen. Op maandag 18 juli geef ik weer acte de presence. 

Laat ik u tot slot een grafiek tonen waarin zich een toppatroon aan het ontwikkelen is dat de komende week eventueel afgerond zou kunnen worden.

  • Het is niet mijn gewoonte om vooruit te lopen op de afronding van het patroon. Dit keer wil ik het vanwege het feit dat ik de komende weken afwezig ben en er dus niet over zal kunnen schrijven toch doen. Het gaat om een potentieel hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Duitse DAX. Zou de DAX naar beneden door de stippellijn rond 6990 breken dan is dit toppatroon af. Het patroon zou een koersdoel van 6400 hebben, een doel iets onder de maartbodem 6485. De DAX zou dus terug kunnen keren naar die maartbodem, iets dat in een tijdsbestek van één tot twee maanden zou kunnen geschieden. Dit leek me onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee' belangrijk genoeg om u als uitsmijter mee te geven. De Duitse markt kan deze ontwikkeling zolang 6990 niet doorbroken is overigens nog afwenden, maar dan moet de DAX wel als de wiedeweerga naar boven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 24 jun 2011, 19.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 jun 09.15u: AEX fors hoger door bericht akkoord

24 jun 10.15u: Duits cijfer zorgde voor een bodem

24 jun 11.00u: AEX-index bij weerstandsgrens 332,6

24 jun 12.00u: Top neergezet bij het 61,8% niveau

Indices VS naderen steunlijnen  (column Beursplaza)

24 jun 13.00u: Graadmeter gedaald tot 61,8% grens

24 jun 14.00u: AEX nog vlak boven Fibonacci niveau

24 jun 15.00u: Er is een bodem ontstaan op 329

24 jun 16.00u: Een lagere top voor de beursindex

24 jun 17.00u: Steun rond het slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven