ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080211

  • De AEX-index is vandaag boven de grijze lijn gesloten die ik gisteren met een vraagteken erbij plaatste. De lijn lag vandaag namelijk rond 370,7, terwijl we op een slotstand van 371,11 eindigden. Dit betekent in principe dat er een vervolg komt naar het gebied 374 - 378,4 waar ik afgelopen vrijdag over schreef.

  • Om 17.30u bedroeg de stand van de AEX echter nog 370,54 en stonden we dus nog onder de lijn. De graadmeter maakte in de slotveiling de sprong tot boven de lijn, waarmee deze nog net met een slotstand doorbroken werd. Het is de vijfde dag op rij dat grote partijen de slotveiling gebruiken om de index nog snel wat hoger te zetten. Ik heb er moeite mee om onder deze omstandigheden volmondig van een vervolg naar boven uit te gaan, iets dat ik bij een normale doorbraak zonder problemen zou doen. Was de doorbraak op een normale wijze gerealiseerd dan was ik zonder meer van een voortzetting naar het gebied 374 - 378,4 uitgegaan. Nu de doorbraak echter op deze kunstmatige manier tot stand is gebracht wil ik morgen eerst een vervolg naar boven zien. Blijft de AEX boven de lijn dan richt ik me op een vervolg naar de zone 374 - 378,4, daalt de index morgen echter dan behandel ik de lijn als niet doorbroken, wat dan toch nog een daling op zou kunnen leveren.  

AEX daggrafiek BB 080211

  • Er is een goede reden om van een daling uit te gaan, dat is namelijk het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands. Het lichaam van de candle van vandaag staat boven de banden en zo'n situatie blijft over het algemeen niet lang gehandhaafd. De AEX zal eerdaags terug moeten keren binnen de banden en de kans is groot dat dit morgen al gebeurt.

AEX uurgrafiek 080211

  • Uit de uurgrafiek waarin ik de grijze lijn uit de daggrafiek overgenomen heb blijkt dat de doorbraak miniem te noemen is. Dit is een extra reden voor me om terughoudend te zijn aangaande een opwaarts vervolg. Laat de markt zich morgenochtend eerst maar bewijzen. Dat bewijs zal moeten komen uit een stijging en een daaropvolgende handhaving van de index boven het hoogste punt 371,3 van vandaag.

  • Valt de graadmeter daarentegen terug onder de laatste bodem 369,7 dan neem ik aan dat we naar de stijgende lijn l gaan en daar wellicht naar beneden doorheen breken. Deze lijn vormt namelijk samen met de grijze lijn een wig en dat leidt nogal eens tot een neerwaartse uitbraak.

AEX kwartiergrafiek 080211

  • De laatste candle in deze grafiek is de voorgebakken beweging van een stand onder 370,7 naar een slot erboven. De ontwikkelingen van de laatste tijd doen me trouwens terugdenken aan eind 2007. Het negeren van slechte berichten, de extra vraag die wordt gecreëerd bij weerstandsniveaus, de sturing met Amerikaanse S&P500 futures, de divergentie in grafieken die niet leidt tot topvorming, slotveilingen die worden gebruikt om de zaak naar boven te zetten, dat zijn allemaal zaken die we eind 2007 voorafgaand aan een negatieve periode ook kenden. Het houdt me bij de les. Mocht het omslaan dan wil ik daar vanzelfsprekend bovenop zitten, ik volg de ontwikkelingen daarom goed.
  • Het is evenwel het koersverloop waar ik me door moet laten leiden en niets anders. Er lag vandaag veel steun rond de stippellijn op 369,9 en het beeld is dus positief. Het zou minder positief worden bij een daling onder de laatste bodem rond 369,7 en negatief bij een eventuele daling onder lijn l. Nu oogt de markt nochtans sterk en heeft de markt de blik nog altijd naar boven gericht.

Resumerend: 

We zijn vandaag boven de grijze lijn in de daggrafiek gesloten, wat op het eerste gezicht een vervolg naar het gebied 374 - 378,4 op zou moeten leveren. Het gegeven dat kopers de slotveiling nodig hadden om de doorbraak tot stand te brengen doet me echter twijfelen, net als de stand boven de Bollinger Bands. Een daling ligt meer voor de hand. Van een voortzetting naar boven laat ik me pas overtuigen bij een stijging boven 371,3, iets waar ik uiteraard op let. Daarnaast kijk ik naar het verloop ten opzichte van de laatste bodem rond 369,7. Komen we daaronder dan richt ik me op lijn l, al ga ik dan nog wel bepalen waar er verder nog steun zou kunnen liggen. Dat zou op dit moment echter voorbarig zijn, want beleggers streven getuige het koersverloop nog altijd naar hogere koersen.

En dan nog dit...

De Franse CAC40 index is vandaag door de top uit april 2010 gebroken die rond 4088 lag. Betekent dit een voortzetting naar boven voor deze index of niet, dat is gezien het beeld in de onderstaande daggrafiek nog de vraag.

  • Het koersverloop van de afgelopen maanden heeft de vorm aangenomen van de wig p-p'. De ontwikkeling van zo'n wig mondt over het algemeen uit in een neerwaartse uitbraak, daarmee wordt het patroon dan afgerond. Er is dus gerede twijfel of de CAC40 de stijging wel voort zal zetten, twijfel die ik echter over boord zou zetten mocht de index naar boven door lijn p' breken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 8 feb 2011, 19.09u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 feb 09.15u: Licht hogere opening voor de AEX

8 feb 10.00u: Markt stuurt aan op een stijging

8 feb 11.00u: AEX bij potentiële weerstandslijn

8 feb 12.00u: Doorbraakpoging is niet geslaagd

8 feb 13.15u: AEX nadert het slot van gisteren

8 feb 14.00u: Slotstand van gisteren vormt steun

8 feb 15.00u: AEX-index is heel licht opgelopen

8 feb 16.00u: Wederom bodem bij slot van gisteren

8 feb 17.00u: Tot de laatste minuut spannend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven