ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201211

  • De aandelenmarkt heeft kennelijk besloten het koersverloop in de laatste weken van het jaar nog wat schwung te geven. De AEX brak in de daggrafiek namelijk naar boven uit de vlag en sloot met een winst van 2,7%. De reden waarom de winst zo groot kon zijn is gelegen in het handelsvolume. Het aantal verhandelde aandelen lag voor de meeste fondsen in de buurt van de helft van het normale aantal of daaronder. Komt er vraag in zo'n markt dan geeft dat al vlug een stevige stijging. De markt maakt gebruik van de dunne handel om het jaar tenminste nog enige glans te geven, daar komt het op neer.

  • Bereken ik het koersdoel van de vlag dan kom ik uit rond de stippellijn op 326,9, een niveau waar in juni vorig jaar steun lag. Willen we met de index naar dat niveau kunnen gaan dan zullen we echter eerst door lijn m moeten breken en vervolgens zullen we ook met de stippellijn rond 307,5 en de top rond 309,1 van begin deze maand af moeten rekenen. Lijn m ligt morgen rond 304,8.

  • In de grafiek staan nu Fibonacci lijnen over de daling 309,1 - 291,4. Rond 302,3 vinden we het 61,8% niveau dat eventueel als weerstandsniveau kan fungeren. We zijn daar een halve punt van verwijderd, waardoor we snel zullen weten of er hier een top komt te staan of niet. Stijgen we verder tot boven 302,3 dan volgt er een poging om door lijn m te breken. Ontstaat er daarentegen een top bij of net onder 302,3 (waar we nu staan bijvoorbeeld) dan wil dit zeggen dat de voortzetting naar boven ondanks de uitbraak van vandaag uit de vlag onzeker is.

AEX daggrafiek BB 201211

  • De candle van vandaag betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands  dat de middellijn als steunlijn heeft gediend, iets waaruit een stijgende trend zou kunnen volgen. De middellijn zou dan door een vervolg van de AEX naar boven verder naar boven moeten gaan krullen. Het spreekt voor zich dat ik de komende dagen ga kijken of dit gebeurt.

AEX uurgrafiek 201211

  • Er werd vanmiddag in de uurgrafiek een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Voor dit patroon liet zich een koersdoel van 302,4 berekenen, waarop ik het 61,8% niveau rond 302,3 koos als doel van de beweging. U ziet dat we dit doel bijna hebben bereikt, morgenochtend ga ik allereerst volgen of we het resterende stukje koersgebied nog weten te overbruggen. Doen we dat dan kan er daar eventueel weerstand liggen en een top gevormd worden.

AEX kwartiergrafiek 201211

  • Het zal u na een blik op de kwartiergrafiek duidelijk zijn dat we morgenochtend in ieder geval moeten gaan volgen hoe de ontwikkeling ten opzichte van lijn d er uit ziet. Zouden we door deze lijn zakken dan plaats ik Fibonacci lijnen aan de hand waarvan ik dan op zoek ga naar mogelijke steunniveaus. Dat kan ik op dit moment nog niet doen, want de AEX is boven lijn d en op het hoogste punt van de dag gesloten. Het laatste gegeven wil zeggen dat beleggers ervan uitgaan dat we morgen verder stijgen. Het bepalen van potentiële steunniveaus is pas aan de orde zodra blijkt dat dit niet gebeurt.
  • Zolang we boven lijn d koersen zijn we onderweg naar 302,3 of hoger. Zouden we onder lijn d komen dan wordt dat afhankelijk van de plaats waar de eerstvolgende bodem komt te staan.

Resumerend: 

De vlag in de daggrafiek is af, bij het lage volume dat kenmerkend is voor de laatste weken van het beursjaar hebben kopers dat dan toch voor elkaar gekregen. In de uurgrafiek is een omgekeerd hoofd en schouders patroon gevormd, waarop ik het 61,8% niveau rond 302,3 als doel voor dit patroon bepaalde. Dat doel hebben we bijna bereikt. Er kan hier een top ontstaan, in welk geval ik op zoek ga naar mogelijke steunniveaus. Daarvoor is het op dit moment gezien het feit dat we op het hoogste punt van de dag zijn geëindigd en boven lijn d in de kwartiergrafiek noteren nu te vroeg. We moeten zolang we boven lijn d koersen immers uitgaan van een vervolg naar boven, naar 302,3 of eventueel hoger. Zouden we geen top maken rond 302,3, maar verder stijgen, dan komt er een poging om door lijn m te breken. Die vinden we morgen rond 304,8. Mocht het vervolgens van een doorbraak komen dan ligt er weerstand te wachten rond 307,5 en 309,1, grenzen die we dan zouden moeten passeren om naar het doel 326,9 van de vandaag afgeronde vlag te kunnen gaan. Ik volg het met name nu van punt naar punt en van dag tot dag. Bij dunne handel is letterlijk alles mogelijk en wordt de boel als je niet oppast ook zo weer teruggedraaid. De stemming is nu echter opperbest.

En dan nog dit...

Dat in deze weken alles mogelijk is blijkt wel uit de daggrafiek van de S&P500 index, waar ik gisteren naar aanleiding van een afgeronde vlag al over schreef.

  • De S&P500 index is naar boven gespoten en stond om 18.30u op een winst van 2,5%. De index keerde terug binnen de vlag die gisteren werd afgerond en steeg boven de top van dit patroon. Het mag duidelijk zijn dat de vlag ongeldig geworden is. In de grafiek heb ik naar aanleiding van deze stijging Fibonacci lijnen geplaatst over de daling 1267 - 1202. Mogelijke weerstandsniveaus zijn nog het 50% niveau rond 1235 en het 61,8% niveau rond 1242. Een doorbraak door deze grenzen zou een vervolg naar 1267 en waarschijnlijk ook hoger betekenen, terwijl topvorming rond een van beide niveaus toch nog uit zou kunnen lopen op een daling. Naar dat laatste ziet het op dit moment in ieder geval nog niet uit, ook de Amerikaanse markt is net als de onze van de ene dag op de andere weer uitermate goed geluimd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 20 dec 2011, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 dec 09.15u: Steun bij bodem van gisterenmiddag

20 dec 10.00u: Markt werkt opnieuw aan stijging

20 dec 11.00u: Er wordt gestreefd naar herstel

20 dec 12.00u: AEX op randje van bodempatroon

20 dec 13.00u: Strijd om weerstandsniveau 296,9

20 dec 14.00u: Kopende partijen nog altijd sterk

20 dec 15.00u: Cijfers steun voor kopers in de markt

KPN: Twee driehoeken bepalend voor het beeld

20 dec 16.00u: Markt maakt er een fraaie dag van

20 dec 17.00u: Het blijft maar feest op de beurs

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven