ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290811

  • Vandaag heeft zich ten opzichte van lijn v herhaald wat vorige week ten opzichte van lijn k gebeurde. De beurs heeft namelijk getracht de AEX-index terug te brengen boven de lijn. Dit is uiteindelijk niet gelukt, want het lichaam van de candle van vandaag staat eronder. De stijgende wig v-v' bleef hierdoor geldig en de beursgraadmeter kan vanuit dit perspectief morgen verder dalen.

  • Er is echter ook nog een andere invalshoek. Jongstleden vrijdag zagen we de vorming van een hammer en die candle is door de stijging van vandaag bevestigd als bodempatroon. Hieruit wordt duidelijk dat we morgen ook best verder omhoog zouden kunnen gaan. Het zet me als het ware in een spagaat.

AEX daggrafiek BB 290811

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands komen de AEX en de middellijn van deze indicator steeds dichter bij elkaar te liggen. De middellijn is een potentiële weerstandslijn. De dalende trend is intact zolang we onder deze lijn staan met onze beursindex. Ik volg de komende dagen daarom wat we doen in verhouding tot deze lijn.

AEX uurgrafiek 290811

  • De AEX is in de uurgrafiek gestegen tot boven het 76,4% niveau van de daling 284,6 - 269,9. Dit maakt een stijging naar de stippellijn rond 284,1 of de top rond 284,6 op grond van de Fibonacci methode tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

  • De laatste drie candles vormen echter een toppatroon, namelijk een evening doji star. We zullen morgenochtend eerst moeten kijken of dit patroon bevestigd wordt. Het is op grond van dit patroon mogelijk dat we toch weer naar beneden gaan.

AEX kwartiergrafiek 290811

  • Bepalend voor de vraag of we al dan niet een correctie in gaan op de stijging 269,9 - 282,5 is morgen het koersverloop ten opzichte van lijn x. Zakken we door die lijn dan richt ik mijn aandacht op een viertal Fibonacci niveaus, te weten 279,5, 27,7, 276,2 en 274,7. Deze grenzen kunnen dan eventueel voor steun zorgen.
  • Blijven we boven lijn x dan kunnen we verder in de richting van de stippellijn op 284,1 of hoger.

Resumerend: 

De beurs heeft getracht de stijgende wig v-v' ongeldig te maken door middel van een terugkeer binnen het patroon. Dit is uiteindelijk niet gelukt, waardoor we morgen verder zouden kunnen dalen. Het potentiële toppatroon in de uurgrafiek geeft voor morgen eveneens een daling aan, al moet dat patroon nog wel bevestigd worden. Zakken we in de kwartiergrafiek door lijn x dan komt de daling er inderdaad. Mogelijke steun kan er dan gevonden worden rond 279,5, 27,7, 276,2 en 274,7. Blijven we boven lijn x dan is een vervolg naar 284,1, 284,6 of hoger de meest voor de hand liggende optie.

En dan nog dit...

Opvallend is vandaag het koersverloop van de Amerikaanse Nasdaq, waarom ziet bij een eerste blik op de daggrafiek hieronder.

  • Er is een gap gevormd tussen de candle van afgelopen vrijdag en die van vandaag. Op 18 augustus jongstleden ontstond er een gap naar beneden en het koershiaat van vandaag heeft ervoor gezorgd dat de tussenliggende zeven candles als een soort eiland afgescheiden in de grafiek staan. Het is een bodempatroon dat bekend staat onder de naam island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon. Dit type patroon zie je niet vaak, in de meeste gevallen wordt het tweede gap namelijk alsnog gesloten. Ik ga de komende dagen dus kijken of de Nasdaq terugkeert naar het hoogste punt van vrijdag 2486 of lager om dit gap daadwerkelijk te dichten. Uiteraard let ik ook op de beweging ten opzichte van de laatste top rond 2555. Breekt de index daar doorheen dan blijft het gap open en blijft het patroon staan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 29 aug 2011, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 aug 09.15u: Sterke start van de nieuwe week

29 aug 10.00u: Kleine wig tijdens sluiten van gap

29 aug 11.15u: Gap gesloten en vlag ontstaan

29 aug 12.00u: Lagere top van beursgraadmeter

29 aug 13.00u: Na lagere top nu hogere bodem

29 aug 14.00u: Driehoek in afwachting van cijfers

29 aug 15.00u: AEX-index is uit driehoek gebroken

29 aug 16.15u: Index hoger, lichte druk na cijfer

29 aug 17.00u: AEX is niet verder meer gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven