ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 300910

  • Ik heb met veel interesse uitgekeken naar de maand die nu afgelopen is, ik hoopte namelijk een uitbraak te gaan zien uit de diamant die sinds begin van dit jaar in ontwikkeling is. Van een uitbraak is het echter niet gekomen. De beurs heeft wel een poging gedaan om de index naar boven uit dit patroon te laten breken en de uit vier lijnen bestaande formatie daarmee ongeldig te maken, maar die poging is niet geslaagd. De AEX staat nog steeds binnen de lijnen. Omdat een diamant een omkeerpatroon is dienen we daarom nog steeds rekening te houden met topvorming, iets dat alleen zou veranderen mochten we erin slagen om alsnog naar boven uit te breken. Bij de diamant past namelijk een uitbraak in een richting die tegengesteld is aan de richting die de index voorafgaand aan het patroon had, hier dus een daling. Zolang we binnen het patroon koersen doen we er goed aan van lagere standen uit te gaan. 

AEX daggrafiek 300910

  • Boeiend is nu dat er ook in de daggrafiek een diamant te zien is. Het is nota bene een patroon dat je zelden ziet. We verlieten dit patroon vanmorgen aan de onderkant en leken het dus af te ronden. Er volgde vanmiddag echter een stijging, waarop ik in de uurgrafiek een nieuwe lijn tekende, namelijk lijn c. Uiteindelijk sloten we toch onder de lijn die ik gisteren als onderkant tekende, nu als grijze lijn getekend. Het mag dus als een uitbraak worden gezien. Ik heb echter besloten om me maar te richten op lijn c, dat is tenslotte de weg die ik vanmiddag ingeslagen ben. Komen we onder lijn c en het laagste punt van de candle van vandaag 333 dan dalen we af naar 329,4 of lager, want dan is de top een feit.

  • Willen beleggers dit verhinderen dan zullen zij de AEX wederom naar boven moeten helpen en naar boven door lijn c' moeten laten breken. Dit zou dan meteen een aanval op de weerstand rond 342, 342,4 en 343,4 betekenen.

  • De candle van vandaag heeft het lichaam aan de onderkant, iets waaruit blijkt dat de graadmeter tegen een weerstand aangelopen is en terug moest. Dit maakt de kans op een daling objectief gezien het grootst.

AEX daggrafiek BB 300910

  • De AEX staat in de daggrafiek met Bollinger Bands op het randje van een daling. De beursgraadmeter is namelijk licht onder de middellijn gesloten. Een kleine daling is morgen al voldoende om deze ontwikkeling voort te zetten, waarop de index dan naar de onderzijde van deze indicator kan bewegen.

AEX uurgrafiek 300910

  • De beursgraadmeter is gesloten op de stippellijn rond 334,4 die de laatste tijd veelvuldig als steunniveau heeft gefungeerd. Hier zou morgen eventueel opnieuw een bodem kunnen ontstaan. Stijgen we dan ligt de uitdaging in het passeren van de potentiële weerstandslijnen rond 338,8 en 340 en lijn c'.

  • Dalen we dan zouden we door lijn c kunnen zakken. Doen we dat en komen we vervolgens ook onder de stippellijn op 333,4 en de bodem van vandaag 333 dan keren we terug naar 329,4. In dat geval kan de diamant in de daggrafiek afgerond worden, iets dat het geval is als we de dag onder lijn c zouden sluiten.

AEX kwartiergrafiek 300910

  • Kijkt u tot slot eens naar de bewegingen van vanmiddag en laat u deze eens op uw inwerken. De beursindex steeg vanaf 14.30u binnen anderhalf uur met zes punten, om in het resterende deel van de middag daarvan weer vijf punten af te staan. Het zijn enorme bewegingen. Zij die stellen dat de beurs te weinig volatiel is hebben ongelijk. Er is meer dan voldoende beweeglijkheid, maar dan zonder dat er een trendmatige beweging aan ten grondslag ligt. Het ontbreken van richting en in heftigheid toenemende uitslagen naar boven en beneden sluiten prima aan bij de diamanten in deze analyse en bij de wijder wordende driehoeken die ik de laatste tijd beschreven heb bij indices als de DAX, CAC40 en FTSE100. De emoties lopen bij ontwikkelingen als deze hoog op. Bewegingen als deze zijn niet goed voor een beurs, de verbetenheid waarmee wordt gestreden moet op een zeker moment tot ongelukken leiden. De kans dat dit een daling geeft is het grootst, want instabiliteit en extreme wisselvalligheid zijn bepaald niet goed voor een aandelenmarkt. Het gaat echter om de uitbraak en niet om dit soort overwegingen, het wachten is dus op het moment waarop we een beslissing nemen en een uitbraak naar boven of beneden realiseren.

Resumerend: 

De diamant in de maandgrafiek is nog steeds intact, een poging om deze met een uitbraak naar boven te ontmantelen is namelijk mislukt. Dit wil zeggen dat er nog altijd een daling dreigt. Het patroon is nog niet af, dat is het geval als we naar beneden uitbreken. Dit is uiteraard iets waar ik in oktober op ga letten. Voor de kortere termijn laat ik me echter eerst leiden door de grenzen 338,8 en 340 met lijn c' enerzijds en de grenzen 334,4 en 333 in combinatie met lijn c anderzijds. Stijgen we morgen dan gaat de markt proberen de bovengrenzen te bereiken en doorbreken. Zou dat laatste lukken dan geeft dat een nieuwe aanval op de weerstand rond 342, 342,4 en 343,3. Aannemelijker is vooralsnog een daling, al is niets zeker zolang er geen uitbraak is. Komen we onder lijn c en 333 dan glijden we weg naar 329,4 of lager, in welk geval bij een slot onder lijn c in de daggrafiek de diamant wordt afgerond met alle gevolgen van dien. Daar wil ik echter nog niet op vooruitlopen, eerst maar eens kijken welke richting we werkelijk uitgaan. 

En dan nog dit...

Vanavond volg ik de Amerikaanse beurzen met wat meer aandacht dan gebruikelijk, want er tekent zich een mogelijke top af. Dit wil ik met u delen.

  • De candle die tot dusverre in de Nasdaq is ontstaan omvat enkele voorgaande candles. Het is een engulfing bearish line en is een potentieel toppatroon. De ontwikkeling van een top op dit punt zou bijzonder zijn, want het is vorige week van een doorbraak door een oude top en het 61,8% niveau gekomen. De Nasdaq stond om 18.45u op een stand van 2354, gaat de index op die stand of lager de dag uit dan is het toppatroon daar, wat vervolgens de kans op een daling bij ons zou doen toenemen. Weten de Amerikaanse beurzen daarentegen te herstellen van de lichte verliezen die zij momenteel kennen (zo'n 0,3%) dan geeft dat morgenochtend adem aan onze beurs. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag  sep 2010, 19.15u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

30 sep 09.15u: AEX in daggrafiek uit de diamant

30 sep 10.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

30 sep 11.15u: AEX in gevecht met niveau 333,4

30 sep 12.00u: Poging om daling van AEX te keren

30 sep 13.00u: De zaak blijft onder druk staan

30 sep 14.00u: AEX nog vlakbij de grens 333,4

30 sep 15.00u: Flink herstel na meevallend cijfer

30 sep 16.00u: AEX terug bij weerstand rond 338,8

30 sep 17.00u: Weerstandsniveau intact gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven