ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201010

  • De AEX is vandaag ter hoogte van het laagste punt van de vorige candle gekomen, maar sloot bijna 0,2% boven het slot van gisteren. Er ontstond hierdoor een groene candle. We bleven in het kanaal u-u', waardoor het nog steeds niet zeker is in welke richting we in de toekomst gaan bewegen. Het patroon is zoals ik de afgelopen dagen betoogde te groot om een vlag zijn, wat niet wegneemt dat een uitbraak naar boven een positieve ontwikkeling zou zijn. Het zou een aanval op de laatste top rond 344,4 inluiden. Ik let er morgen uiteraard op of deze ontwikkeling zich wellicht voordoet.

  • Mijn aandacht zal ook bij het verloop ten opzichte van lijn z liggen die ik als nieuwe lijn in de grafiek heb getekend. Deze lijn loopt door de onderkant van drie candles, mag dus betrouwbaar worden geacht en zou dientengevolge wederom steun kunnen worden. Een eventuele daling onder de lijn zou een negatieve stap zijn en het beeld verzwakken. Dat beeld is nu nog sterk, want er kan nog altijd een hogere bodem worden neergezet.

AEX daggrafiek BB 201010

  • Over de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands kan ik kort zijn, deze is nog niet veranderd. Het wachten is op het moment dat de lijnen van deze indicator naar boven of beneden gaan bewegen, want dan kan er pas een andere dan de zijwaartse trend ontstaan waarin we ons nu bevinden. Daarvoor moet de index eerst echter wat meer beweging naar boven of beneden gaan vertonen.

AEX uurgrafiek 201010

  • Ik schreef de voorgaande dagen al dat de lijnen in de daggrafiek niet overeenkomen met die in de uurgrafiek. Daarom volg ik de lijnen in beide grafieken. In de uurgrafiek betekent dat momenteel dat ik naar lijn v en lijn u' kijk. Lijn v vormde vandaag steun, waardoor de index momenteel in de richting van lijn u' beweegt.

AEX kwartiergrafiek 201010

  • Of we naar lijn u' gaan hangt af van het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 340. Breken we morgen door die lijn dan gaan we naar lijn u', wat dan tevens neerkomt op een poging om naar boven uit te breken. Een doorbraak zou een voortzetting naar boven inhouden, met naar ik veronderstel een poging om door de recente top rond 344,4 te breken.
  • Steun lag er vanmiddag rond 338,4. Een daling daaronder zou uitlopen op een daling naar lijn v. Rond 337,7 zou dan eventueel nog een bodem kunnen ontstaan, maar daar verwacht ik in dat geval niet veel van.

Resumerend: 

De AEX bevindt zich in de daggrafiek nog steeds in een dalend kanaal en nadert de trendlijn z die ik aan de grafiek heb toegevoegd. Deze lijn kan steun vormen, daarom let ik goed op de bewegingen die we ten aanzien van die lijn maken. Morgen draait het echter allereerst om de beweging ten opzichte van de grenzen 338,4 en 340. Onder 338,4 gaan we naar ik veronderstel naar lijn v, boven 340 naar lijn u'. Een eventuele doorbraak door die laatste lijn zou een aanval op de recente top rond 344,4 tot gevolg hebben.

En dan nog dit...

Een nieuw patroon in de CAC40 heeft mijn aandacht getrokken, daarom wil ik vandaag als extra grafiek de daggrafiek van die index bespreken.

  • Er is momenteel een omgekeerde driehoek in ontwikkeling. Het is een koersverloop dat we al eerder zagen, namelijk in augustus en september. De driehoek transformeerde beide keren in een diamant. In augustus zorgde dat voor een daling, in september daalde de index volgend op de diamant echter maar in beperkte mate. Of een omgekeerde driehoek nu overgaat in een diamant of niet, het is een potentieel omkeerpatroon. Het is opmerkelijk dat dit patroon ontstaat, want het wil zeggen dat de kopende partijen in de markt de strijd nog altijd niet gewonnen hebben. De CAC40 mag dan iedere keer iets hoger reiken, er blijft tegenstand van verkopende partijen. Dit maakt me extra nieuwsgierig naar hetgeen er dit maal op de omgekeerde driehoek gaat volgen. Bij dit patroon past een daling, zou de CAC40 echter naar boven uitbreken dan wordt deze afgewend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 20 okt 2010, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 okt 09.15u: Snel weggewerkte daling AEX

20 okt 10.00u: Al snel een top gevormd in de AEX

20 okt 11.00u: AEX is door dalende lijn gebroken

20 okt 12.00u: Optimisten zijn aan de overhand

20 okt 13.00u: Markt zet in op goede resultaten

20 okt 14.00u: Top AEX-index rond 50% niveau

Imtech: Een uitgelezen kans voor een doorbraak

20 okt 15.00u: AEX is het afgelopen uur gedaald

20 okt 16.00u: Bodem, maar direct omkeerpatroon

20 okt 17.00u: Weer omhoog vanaf steunniveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven