ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 061010

  • De AEX-index is vandaag met een sprong teruggekeerd boven lijn c, wat de diamant formeel ongeldig heeft gemaakt. Ik houd echter om twee redenen een slag om de arm. De eerste is dat je bij dit patroon een enkele keer nog wel eens een terugkeer ziet tot ongeveer halverwege dit patroon. De tweede reden is dat de candle van vandaag een inverted hammer is die wijst op mogelijke topvorming. Het koersverloop van morgen moet uitsluitsel geven. Sluiten we morgen lager dan wordt de inverted hammer bevestigd en hebben we daadwerkelijk een top. Komen we daarentegen boven het hoogste punt 338,5 van vandaag dan wordt de omgekeerde hamer ongeldig, waarop we ons dan op hogere koersen moeten richten.

AEX daggrafiek BB 061010

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands wordt dag na dag spannender. De lijnen komen steeds dichter bij elkaar te liggen, wat de kans op een letterlijke uitbarsting naar boven of beneden elke dag weer vergroot. De richting laat zich op grond van deze indicator niet voorspellen, maar dat neemt niet weg dat we er als de veronderstelde grote beweging er daadwerkelijk komt ons voordeel mee kunnen doen.

AEX uurgrafiek 061010

  • De uurgrafiek toont ons dat er vanochtend bij de sprong die we boven lijn c maakten tussen 335,6 en 336,2 een gap is gevormd. De theorie leert ons dat gaps meestal gesloten worden, wat ons rekening moet doen houden met een daling naar 335,6 of lager.

  • U ziet dat er vanmiddag drie candles zijn gevormd waarvan de onderkant rond het bovenste punt van het gap 336,2 staat. Kopers hebben een verdediging opgesteld rond dit punt, zo blijkt. De index wordt iedere keer als een terugkeer in het overgeslagen gebied dreigt naar boven gestuurd. Hier worden vandaag opgebouwde belangen verdedigd. Ik houd desalniettemin rekening met een daling naar 335,6 of lager.

  • Komen we met onze beursindex boven de top van vandaag 338,5 dan zit ik fout. Doet die ontwikkeling zich voor dan stijgen we verder naar de laatste top 339,4 of hoger.

AEX kwartiergrafiek 061010

  • De bovenzijde van het gap dat vandaag zo goed verdedigd wordt blijkt te liggen op het 23,6% niveau van de stijging 328,6 - 338,5 waarover ik Fibonacci lijnen heb getekend. Dit is normaal gesproken geen niveau waar blijvend steun ligt, meestal volgt een daling naar het 38,2% niveau of lager. Hier ga ik daarom uit van een daling naar 334,7 of lager. De grens 334,7 is een van de drie Fibonacci niveaus waar steun zou kunnen liggen, de beide andere grenzen zijn 333,5 en 332,4. 
  • Andere mogelijke steunniveaus in het geval er een daling optreedt zijn de onderzijde van het gap 335,6 en de stippellijnen rond 334,4 en 333,4 die eerder een rol speelden in het koersverloop.
  • Zouden we onder 332,4 komen dan keren we terug naar de stippellijn rond 329,4. Dit is niet iets waar ik al van uit ga, meer een gegeven dat ik vanwege de volledigheid wil melden.

Resumerend: 

De AEX is teruggekeerd binnen de diamant, waarmee het patroon ongeldig is geworden. De candle van vandaag in de daggrafiek doet me echter nog een kleine slag om de arm houden. Het is namelijk een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Verder is er tussen 335,6 en 336,2 nog een gap te sluiten en mag je in de kwartiergrafiek een daling naar het 38,2% niveau rond 334,7 of lager verwachten. Zolang mijn ongelijk niet bewezen is ga ik daarom uit van een daling, waarbij ik de ontwikkeling achtereenvolgens beoordeel aan het verloop ten opzichte van de potentiële steunniveaus 335,6, 334,7, 334,4, 333,5, 333,4 en 332,4. Mijn ongelijk wordt bewezen als we naar boven door 338,5 zouden breken, dan gaan we namelijk verder naar 339,4 of hoger.

En dan nog dit...

De euro heeft vandaag een belangrijk punt bereikt, namelijk de waarde $1,39 die ik op 28 september jongstleden als koersdoel noemde. Er is reden om aan te nemen dat er hier een top gaat ontstaan, al heeft die zich op het moment dat ik dit schrijf nog niet gemanifesteerd.

  • Rond $1,39 ligt het 61,8% Fibonacci niveau van de daling die zich van december vorig jaar tot juni dit jaar heeft voorgedaan. Dit is een belangrijk potentieel weerstandsniveau, belangrijk genoeg voor mij om rekening te houden met eventuele topvorming. Het zou tevens een mooi patroon met parallel lopende lijnen doen ontstaan waarvan lijn d de onderkant zou kunnen worden. Ontstaat er hier overigens daadwerkelijk een top dan betekent dat het einde van de verzwakking van de dollar en dus ook het einde van prijsstijgingen van commodities die in dollars worden betaald. De leveranciers van commodities willen uiteraard meer dollars voor hun producten op het moment dat de dollar verzwakt, want zij willen een reële prijs. Zou de dollar vanaf nu weer aansterken dan is het gedaan met de koersstijgingen van een breed scala een grondstoffen en metalen. Eens te meer reden om vandaag en de komende dagen goed te volgen of er daadwerkelijk een top wordt neergezet in de grafiek van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt. Topvorming in deze grafiek betekent namelijk een in de toekomst weer sterker wordende dollar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 6 okt 2010, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 okt 09.15u: AEX met gap naar boven gestart

6 okt 10.00u: 76,4% niveau nog niet doorbroken

6 okt 11.00u: De AEX-index is verder gestegen

6 okt 12.00u: Beursindex gaat nog altijd omhoog

6 okt 13.00u: Potentieel toppatroon in uurgrafiek

6 okt 14.00u: Patroon uurgrafiek niet bevestigd

6 okt 14.30u: Boontje komt om zijn loontje

6 okt 15.00u: Bovenkant van gap nog verdedigd

ING: Aan bovenkant van koersgebied van dit jaar

6 okt 16.00u: Markt kiest toch voor een stijging

6 okt 17.00u: AEX terug bij bovenkant van het gap

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven