ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 051010

  • De stemming is na de uitbraak uit de diamant van gisteren razendsnel omgeslagen. De Amerikaanse futures stegen vanmiddag door een niet aanwijsbare oorzaak plotseling scherp, wat de AEX-index eveneens deed oplopen. De beurs kon de winst na meevallende cijfers uit de VS om 16.00u vervolgens nog wat uitbouwen, waardoor we uiteindelijk met een winst van 1,4% de dag uitgingen.

  • Dit koersverloop zorgde voor een candle die de onderkant rond het 38,2% niveau 329,4 had en zijn voorganger omvat. Het is een zogenaamde engulfing bullish line waaruit voortvloeit dat het de intentie is van de markt om de index niet verder te laten zakken dan dit Fibonacci niveau. De candle moet morgen overigens nog wel bevestigd worden, want dat is bij een candlestick patroon altijd het geval. Wil het echt een bodem worden dan moet er morgen een groene candle volgen.

  • Het is nochtans geen vanzelfsprekendheid dat die groene candle er daadwerkelijk komt. De AEX heeft namelijk de onderkant van de diamant bereikt, lijn c, en dat is een lijn die eventueel weerstand kan vormen. Deze lijn die morgen in deze daggrafiek rond 335,8 ligt kan verder oplopen van de index in theorie verhinderen, dit vanwege het feit dat een eerder doorbroken lijn als deze weerstand kan gaan vormen.

  • Behalve lijn c is er nog een lijn die de stijging kan blokkeren, dat ziet u in de grafiek hieronder.

AEX daggrafiek BB 051010

  • De lijn waar ik op doel is de middellijn van de Bollinger Bands. We zijn vandaag precies op die potentiële weerstandslijn gesloten, nadat er steun blijkt te hebben gelegen aan de onderkant van deze indicator. Breken we door de middellijn dan kunnen we voor wat deze grafiek verder stijgen naar de bovenste lijn. Blijven we daarentegen onder de middellijn dan zouden we weer terug kunnen keren naar de onderste lijn.

  • De banden zijn ook vandaag dichter bij elkaar komen te liggen, wat een indicatie vormt voor een mogelijk scherpe beweging. Over de richting hiervan is op grond van de Bollinger Bands niets te zeggen, dat kan zowel om een felle stijging als een stevige daling gaan.

AEX uurgrafiek 051010

  • Omdat de ligging van lijn c in de uurgrafiek en de daggrafiek niet hetzelfde was en de daggrafiek het zwaarst telt heb ik lijn c in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek iets verschoven. We hebben in de daggrafiek de lijn bereikt en dat is wat telt, dan hoort dat in deze uurgrafiek ook zo te zijn.

  • Ik voorzag de uurgrafiek vanmiddag van Fibonacci lijnen over de daling 339,4 - 328,6. Doel was te bepalen waar we weerstand zouden kunnen ondervinden. Naar blijkt heeft de beurs geen kans gezien de AEX boven het 61,8% niveau rond 335,3 te laten sluiten, waardoor er hier in theorie nog een top kan ontstaan. De inverted hammer die als laatste candle is ontstaan wijst op deze mogelijkheid. De candle moet echter nog wel bevestigd worden voordat we weten of het een top betreft, daar ga ik morgenochtend het eerste uur op letten.

  • Stijgen we verder tot boven lijn c dan breken we tevens door het 61,8% niveau, waarop we dan in principe terug moeten kunnen keren naar de top rond 339,4. Voor alle zekerheid heb ik het 76,4% niveau toegevoegd. Dit ligt rond 336,9, er is hier nog een kleine kans op weerstand.

AEX kwartiergrafiek 051010

  • Zouden we morgen dalen dan kan er steun liggen rond 334,4 en 333,4, dat zijn twee grenzen die eerder een rol speelden als steunniveau. Andere punten bepaal ik zodra er zich daadwerkelijk een daling voordoet. Die daling heeft zich nog niet aangekondigd, want de index is dichtbij het hoogste punt van de dag geëindigd en beleggers tonen zich hiermee optimistisch gestemd. Daar wil ik uiteraard niet aan voorbij gaan door nu al uitgebreid over steunniveaus te praten. Krijgt de markt haar zin dan stijgen we morgen immers verder.

Resumerend: 

De AEX heeft vandaag een potentieel bodempatroon neergezet rond 329,4, het 38,2% niveau in de daggrafiek waar al eerder een bodem ontstond. Het patroon moet uiteraard nog wel bevestigd worden voordat we zeker weten dat we een nieuwe bodem hebben neergezet, daar ga ik morgen op letten. Weerstand vormen lijn c in de daggrafiek, de middellijn van de Bollinger Bands in de tweede daggrafiek en het 61,8% niveau rond 335,3 in de uurgrafiek. Bij die laatste grens is een inverted hammer ontstaan, wat het onzeker maakt of we morgen verder stijgen. Het eerste uur moet blijken of deze inverted hammer bevestigd wordt, wat het geval is als we dalen. Gaan we omlaag dan kan er steun liggen rond 334,4 en 333,4, andere grenzen bespreek ik zodra de daling zich daadwerkelijk voordoet. Het is immers mogelijk dat we verder stijgen. Komen we boven lijn c die morgen in de daggrafiek rond 335,8 ligt dan kunnen we terugkeren naar 339,4. Er is dan rond het 76.4% niveau in de uurgrafiek 336,9 nog een kleine kans op weerstand, daar houd ik het koersverloop dan nog wel in de gaten. Dit waren de mogelijkheden. Morgenochtend ga ik om te beginnen kijken of lijn c de opmars al dan niet blokkeert, want dat is het belangrijkste gegeven dat we nodig hebben om de vervolgbeweging in te schatten.

En dan nog dit...

De goudprijs heeft een enorme opmars gemaakt en dat was een beweging die zich vorig jaar al aankondigde. Op 6 oktober 2009 schreef ik over een patroon in de weekgrafiek, vandaag heeft het goud het koersdoel van dat patroon bereikt.

  • Het patroon waar ik u destijds over vertelde was een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon met als koersdoel een goudprijs van $1325. Het goud heeft dat doel vandaag bereikt en is er zelfs iets boven gekomen. De grote vraag is nu vanzelfsprekend of het bereikte doel ook betekent dat de opmars gaat stoppen. Dat is extra interessant omdat alles en iedereen nu over de goudprijs praat en dat is vaak het moment waarop een top wordt neergezet. Daar wil ik me echter niet door laten leiden, ik kijk naar de lijnen.
  • In de grafiek ziet u een uitbraak uit de wigvorm e-e', een ontwikkeling die ruimte geeft voor een voortzetting naar boven.
  • De magenta stippellijn waar het goud nu aangekomen is ontleen ik aan Fibonacci lijnen over de daling $1268,70 - $1157,50. Het gaat om het 161,8% niveau van die daling en dat is een potentieel weerstandsniveau, waardoor de mogelijkheid aanwezig is dat we ondanks de eerdere uitbraak uit e-e' topvorming gaan zien. 
  • Stijgt de waarde van het edele metaal verder boven dit niveau dat rond 1338 ligt dan laat een volgend doel zich niet eenvoudig geven. Ik wil me dan echter eerst richten op $1380, bepaald door vanaf $1268,70 uit te gaan van een stijging ter grootte van de voorafgaande daling $1268,70 - $1157,50. Daar kijk ik dan weer verder.
  • Vandaag of morgen moet in ieder geval allereerst duidelijk worden of de grens $1338 op overtuigende wijze en blijvend doorbroken wordt, want dat is in eerste instantie bepalend voor het vervolg. Topvorming kan leiden tot een test van de doorbroken lijn e, terwijl doorstijgen een gang naar $1380 of hoger inhoudt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 5 okt 2010, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 okt 09.15u: AEX ter hoogte van vorige bodem

5 okt 10.15u: Toch omhoog na aanvankelijke daling

5 okt 11.00u: AEX gestegen naar onderkant vlag

5 okt 12.00u: Index lager en onder een dalende lijn

5 okt 13.00u: Dalend kanaaltje onder de trendlijn

5 okt 14.00u: AEX nog steeds in het kanaaltje

5 okt 15.00u: AEX hoger in navolging futures VS

5 okt 16.15u: Extra stijging door meevallend cijfer

5 okt 17.00u: Inverted hammer bij 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven