ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 091110

  • De AEX-index is vandaag 0,3% hoger gesloten. De markt geeft hiermee aan de stijging voort te willen zetten.

AEX daggrafiek BB 091110

  • Belemmering vormt het gegeven dat we licht boven de Bollinger Bands staan. Een index kan in principe een stukje boven deze banden komen, maar een dergelijke ontwikkeling duurt over het algemeen niet lang. Hoelang is niet te zeggen, daar is geen vaste regel voor. Staat de beursgraadmeter boven de bovenste band dan is de stijgingspotentie echter beperkt.

  • Dit neemt niet weg dat de trend vanwege het feit dat de lijnen van deze indicator stijgen naar boven is gericht. De opwaartse trend blijft in stand zolang de AEX boven de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 091110

  • De index is vandaag naar boven uit het gebied tussen 346,2 en 347,5 gebroken waarmee we gisteren zijwaarts bewogen. De markt tracht de opwaartse beweging voort te zetten. Er is echter vooralsnog een dubbele top ontstaan rond de top van afgelopen vrijdag 348,4. We zijn daar wel boven geweest, maar handhaafden ons daar niet. Omdat het candles opgeleverd heeft waarvan het lichaam onder de stippellijn rond 348,4 staat behandel ik deze ontwikkeling als een dubbele top.

  • Deze dubbele top hoeft overigens geen negatieve consequenties te hebben, mits de index maar boven 346 blijft. Zouden we daar namelijk onder komen dan slaat de dubbele top om in een M-vormige top, hetgeen ons terug zou doen keren naar de stippellijn rond 344,4 of eventueel lager.

  • Vinden we boven 346 nieuwe steun waardoor een bodem boven die grens ontstaat dan vormt dat evenwel een basis om verder te stijgen. We moeten dan vervolgens uiteraard wel door de stippellijn rond 348,4 en het hoogste punt 348,8 van vandaag breken.

AEX kwartiergrafiek 091110

  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 346 - 348,8, die ik heb geplaatst omdat ik wil zien waar we nog steun kunnen vinden tussen de slotstand van vandaag en 346. Ik wil immers weten onder welke voorwaarden we terugkeren naar die laatste grens. Steun kan er liggen rond 347,7 (waar we vandaag geëindigd zijn), 347,4 en 347,1. Dit zijn punten waar eventueel een bodem gemaakt kan worden. Zouden we onder 347,1 belanden dan keren we terug naar 346.

Resumerend: 

De Amsterdamse aandelenmarkt wenst de stijging van de AEX te continueren, zo leert de daggrafiek ons. Een belemmering is nog het feit dat we iets boven de Bollinger Bands in de daggrafiek staan, waardoor het niet zeker is dat we morgen ook daadwerkelijk verder stijgen. Er kan in theorie nog een M-vormige top ontstaan in de uurgrafiek, wat het geval is zouden we door 346 zakken. Dit zou een daling naar 344,4 of lager opleveren. Er kan boven 346 echter nog steun liggen rond het slot van vandaag 347,7, 347,4 en 347,1. Op elk van deze punten kan een bodem worden gevormd, naar 346 of lager gaan we alleen als we door 347,1 zakken. Zetten we nochtans een hogere bodem boven 346 neer dan vormt dat een basis om verder te kunnen stijgen, een stijging die zich daadwerkelijk voor zou doen bij een beweging boven 348,4 en 348,8.

En dan nog dit...

Het wordt de wereld langzamerhand duidelijk wat de gevolgen zijn van het aangekondigde beleid van extra kwantitatieve verruiming van FED-voorzitter Bernanke. Het gaat om prijsstijgingen van grondstoffen en basisproducten als olie, gas, metalen, soja, graan en wat dies meer zij. Hieronder ziet u een maandgrafiek van de Goldman Sachs Commodity Index, een index die de prijzen van commodities weerspiegelt.

  • De trend is naar boven gericht, waarbij de index met name de laatste paar weken een nieuwe impuls heeft gekregen. De Amerikaanse consument zit met de gebakken peren, want het is duidelijk dat deze stijgende trend van commodities tot prijsstijgingen zal leiden. Voor de rest van de wereld laat zich dat niet zo eenvoudig zeggen, want daar hangt het effect van wisselkoersverhoudingen met de dollar af die het leed eventueel nog kunnen verzachten. De Amerikaanse consument krijgt straks echter de volle laag. Dan is het nog te hopen dat de veronderstelling van Bernanke dat de economie door zijn maatregel zal herstellen uitkomt. Is dat namelijk niet het geval dan wordt men in de VS straks geconfronteerd met inflatie en een stagnerende groei, een combinatie die stagflatie wordt genoemd. Het is daarom bepaald niet ondenkbaar dat men FED-voorzitter Bernanke in de toekomst nog eens flink gaat vervloeken. Vooralsnog laat men hem echter zijn gang gaan met zijn experiment, met een versterking van de bovenstaande opwaartse trend als gevolg.
  • De index is onderweg naar de bovenzijde van het stijgend kanaal h-h', waar rond 666 tevens het 61,8% Fibonacci niveau van de daling uit 2008 ligt dat geldt als potentieel weerstandsniveau. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 9 nov 2010, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 nov 09.15u: AEX nog steeds in zone van gisteren

9 nov 10.00u: Uitbraken uit gebied teruggedraaid

9 nov 11.00u: Kopers domineren het koersverloop

9 nov 12.00u: AEX bijna terug bij top rond 348,4

9 nov 13.00u: AEX na daling onder lijn toch hoger

9 nov 14.00u: Markt werkt aan vorming van vlag

9 nov 15.00u: Vlag in kwartiergrafiek AEX afgerond

VastNed Retail: Ter hoogte van toppen maart/april

9 nov 16.15u: AEX iets boven top van vanmiddag

9 nov 17.00u: Index weer terug richting 347,7

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven