ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 190310

  • Een buikgriepje heeft me onverwachts een paar dagen aan de kant gezet, daarom zijn er donderdag en vrijdag geen updates verschenen. Dank trouwens voor de mailtjes die u me naar aanleiding hiervan stuurde. Vlug naar de grafieken nu, want daarvoor komt u hier tenslotte. Vorige week vrijdag tekende ik de maandgrafiek met daarin het kanaal x-a, aan de hand waarvan ik vervolgens in de weekgrafiek en de daggrafiek een alternatieve ligging voor lijn a koos. Ik maak die ligging vandaag tot de definitieve en wel om reden dat die lijn bepalend wordt voor de vervolgbeweging.

  • De AEX heeft de lijn deze week namelijk wederom bereikt, maar is er niet doorheen gebroken. Dit brengt met zich mee dat de index vanaf lijn a alsnog de daling zou kunnen hervatten. Of dit gebeurt moet de komende week blijken.

  • Zou de beursgraadmeter daarentegen door lijn a breken dan volgt een aanval op de recente top rond 345,6. Daar we ons met de AEX boven het 38,2% niveau bevinden zou een achtereenvolgende doorbraak door lijn a en de top rond 345,6 een voortzetting naar het 50% Fibonacci niveau rond 380 punten inhouden.

  • Ik kan dus wel stellen dat de ontwikkeling ten opzichte van lijn a van groot belang is, die ontwikkeling zal de komende week daarom met name mijn aandacht hebben.

AEX daggrafiek 190310

  • In de daggrafiek is er nadat we op woensdag lijn a bereikten donderdag een bearish harami gevormd, op vrijdag gevolgd door een engulfing bearish line. Dit zijn twee potentiële toppatronen, waarvan het eerste al door het tweede is bevestigd. De AEX heeft vanaf lijn a dus in eerste instantie de daling hervat.

  • Ik let nu met argusogen op het verloop ten opzichte van de laatste bodem rond 334,9. Zouden we met onze beursindex onder deze grens uitkomen dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn, het zou de hervatting van de daling bekrachtigen.

  • Maken we daarentegen een hogere bodem boven 334,9 dan zouden we verder kunnen blijven stijgen.

AEX daggrafiek BB 190310

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is naar boven gericht. De middellijn geldt als een potentiële steunlijn, zolang we ons boven die lijn bevinden blijft de trend opwaarts.

AEX uurgrafiek 190310

  • Ik schreef bij de daggrafiek over de beweging ten opzichte van de laatste bodem rond 334,9 die ik in de gaten wil houden, dat doe ik aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 334,9 - 343,8. De AEX heeft afgelopen vrijdag steun gevonden op het 61,8% niveau van deze stijging en dat maakt dat niveau relevant. Zakken we door dat niveau op 338,3 dan gaan we naar 334,9 of lager, blijven we boven 338,3 dan is de gelegenheid daar om ondanks de twee toppatronen in de daggrafiek toch nog te stijgen.

AEX kwartiergrafiek 190310

  • Gaan we maandag omhoog dan zal ik dat opvolgen met de plaatsing van nieuwe Fibonacci lijnen, namelijk over de daling 343,8 - 338,3 die zich zoals we in de uurgrafiek zagen de afgelopen dagen heeft voorgedaan. Dit zal ons potentiële weerstandsniveaus geven, aan de hand waarvan we vervolgens de kracht van de stijging kunnen beoordelen.
  • Komen we onder 338,3 dan gaan we door naar 334,9, daar ga ik althans omdat een daling onder een 61,8% meestal een vervolg naar het 100% niveau geeft vanuit.
  • Voor wat het waard is, de markt maakte vrijdagmiddag voorbereidingen voor een vervolg omlaag. Er ontstond namelijk een vlag in de kwartiergrafiek en dat patroon heeft een koersdoel van 335,4. We zouden daarmee dus naar 334,9 kunnen gaan, want dat ligt maar een klein stukje onder dat doel. Patronen zijn op vrijdagmiddag echter minder belangrijk, want het zijn dan andere ontwikkelingen op de beurzen en nieuwsberichten in het weekend die de bewegingen op maandag dicteren. Het patroon voorspelt echter een negatieve ontwikkeling.

Resumerend: 

De AEX bereikte deze week nogmaals de alternatieve lijn a die ik vorige week in mijn analyse tekende, daarom heb ik deze lijn deze week definitief in alle grafieken getekend. De lijn wordt bepalend voor de vervolgbeweging. Zouden we door de lijn breken en boven 345,6 weten te komen dan is er ruimte voor een vervolg naar 380 punten. Zolang we echter niet door lijn a gebroken zijn bestaat de mogelijkheid dat we de daling hervatten, wat met name het geval is mochten we onder de laatste bodem rond 334,9 komen. Belangrijk voor de vraag of we naar 334,9 gaan is de bodem van vrijdagmiddag rond 338,3. Weten we boven die bodem te blijven dan is er mogelijkheid dat we wederom richting lijn a gaan. Dit ga ik dan met nieuwe Fibonacci lijnen volgen. Komen we onder 338,3 dan neem ik de bodem rond 334,9 als koersdoel. Gaan we vervolgens inderdaad naar die grens dan moet daar duidelijk worden of met een hervatting van de daling van doen hebben, wat onder die grens het geval zou zijn.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de dollar geeft ons aanleiding om op onze tellen te gaan passen. De munt is namelijk weer sterker geworden, waardoor de euro verder lijkt te gaan dalen ten opzichte van de Amerikaanse munt.

  • Er is in deze maand een stijgende wig afgerond in de daggrafiek van de euro. De munt is afgelopen donderdag naar beneden uit deze wig gebroken en dat voorspelt een verdere daling. Cruciaal wordt nu het proces ten opzichte van de laatste bodem rond $1,344. Zakt de munt door die grens dan betekent dat de voortzetting van daling, een ontwikkeling waar ik zodra die zich daadwerkelijk voordoet met een koersdoel op in zal gaan. Op dit moment kijk ik nog even de kat uit de boom, want de ontwikkelingen ten opzichte van Griekenland die in grote mate het koersverloop van de euro bepalen zijn mij nog te ongewis. 
  • Een ding is zeker, zakt de euro door $1,344 dan gaan de prijzen van alle commodities omlaag. U moet dan bijvoorbeeld denken aan olie en metalen, wat drukkend zou werken op twee zwaarwegende fondsen in onze AEX, namelijk Royal Dutch Shell en Arcelor Mittal. Een eventuele daling van de euro zou dus de daling van onze beursindex bespoedigen, wat het de moeite waard maakt om de valutabewegingen de komende weken met argusogen te volgen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst zondag 21 mrt 2010, 13.15u)

 

Op donderdag 18 en vrijdag 19 maart zijn er geen updates verschenen.

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven