ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 140510

  • Na een wederom turbulente beursweek resulteert ten opzichte van vorige week vrijdag een winst van 4,8%. Het lijkt veel, als ik u echter vertel dat het in de loop van de week 8,9% is geweest zult u zich realiseren dat we toch het een en ander ingeleverd hebben. U ziet dat ook aan de vorm van de candle, met name aan het gegeven dat het lichaam ervan zich onderaan de candle bevindt.

  • De candle is tegelijkertijd een bullish harami, een potentieel bodempatroon dus. Ik heb hier gezien het feit dat we zoveel terrein verloren hebben echter grote aarzelingen bij. Laat de beurs zich volgende week eerst maar eens bewijzen en een groene candle neerzetten voordat we ons op dit patroon gaan richten.

  • Een extra reden om terughoudend te zijn is gelegen in de Fibonacci lijnen in deze grafiek. We zijn vorige week onder het 23,6% niveau gesloten en het 38,2% niveau rond 296 is op grond daarvan een plausibel richtpunt. Het zal u duidelijk zijn dat we pas naar die grens gaan (of lager, bijvoorbeeld de Fibonacci niveaus 277 of 257) als we door het laagste punt van vorige week zakken dat rond 307,9 lag. Geef ik de markt het voordeel van de twijfel dan kan zij dat nog afwenden en van 307,9 inderdaad een bodem maken.

AEX daggrafiek 140510

  • De daggrafiek haalt dat echter onmiddellijk onderuit. Hier tekende ik Fibonacci lijnen over de daling 358,2 - 307,9. We zagen gisteren een mislukte poging om het 61,8% niveau te doorbreken. De daling van vandaag maakt die mislukte beweging tot een top. Een top rond een 61,8% niveau betekent in principe hervatting van de daling en dat vormt voldoende reden om ernstig rekening te houden met een eventuele daling onder 307,9.

AEX daggrafiek BB 140510

  • De daggrafiek met Bollinger Bands versterkt dit negatieve beeld. Onze beursbarometer is onder de middellijn gebleven en alle lijnen van deze indicator dalen. Deze combinatie van factoren zegt ons dat we ons nog steeds in een dalende trend bevinden.

AEX uurgrafiek 140510

  • Negatief is uiteraard ook dat we vandaag onder de stippellijn rond 333,5 zijn gekomen, waardoor het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgelopen woensdag in de uurgrafiek ontstond zijn geldigheid heeft verloren. 

  • Het gegeven dat we verder zouden kunnen dalen naar en onder 307,9 brengt uiteraard de vraag met zich mee of er onderweg naar die bodem nog ergens steun zou kunnen liggen. Uit de uurgrafiek blijkt dat er nog twee niveaus zijn die als potentieel steunniveau in aanmerking komen. Het betreft twee Fibonacci niveaus van de stijging 307,9 - 340,1, namelijk het 50% niveau rond 324 en het 61,8% niveau rond 320,2.

  • Het gegeven dat we onder het 38,2% niveau zijn gesloten dat rond 327,8 lag wil zeggen dat de 50% grens rond 324 het eerstvolgende koersdoel is van de daling waarin we ons nu bevinden. Daar zal uit het koersverloop blijken of we al dan niet verder naar beneden gaan naar 320,2. Uiteraard ga ik aanstaande maandag wel verifiëren dat we daadwerkelijk naar 324 gaan.

AEX kwartiergrafiek 140510

  • Die verificatie zal ik in eerste instantie uitvoeren aan de hand van de kwartiergrafiek. Dat is immers de grafiek waarin de eerste candles tot stand komen waaruit we een conclusie kunnen trekken. Komen we onder de bodem die laat in de middag rond 326,1 is gevormd dan gaan we door naar beneden, wat ons dan naar 324 kan leiden.
  • Stijgen we aanstaande maandag daarentegen dan let ik op de stappen die we ten opzichte van lijn f maken. De korte trend is zolang we onder deze lijn blijven naar beneden gericht. Blijven we dus onder lijn f dan zouden we later alsnog verder kunnen afdalen richting 324. Hier komt alleen verandering in mocht de AEX door lijn f breken, dat zou een heroverweging nodig maken.

Resumerend: 

Hoewel de weekgrafiek ons een potentieel bodempatroon toont heb ik daar gezien het beeld in de daggrafiek mijn bedenkingen bij. Er is een top ontstaan rond het 61,8% niveau in die grafiek, wat een aanwijzing vormt voor een vervolg naar beneden. Daar een daling naar 296 of lager in de weekgrafiek bovendien een doodnormale zaak zou zijn moet ik rekening houden met een beweging naar en onder 307,9. Er kan echter nog steun liggen rond 324 en 320,2, pas daaronder keren we terug naar 307,9. De grens 324 is door het slot onder het 38,2% niveau mijn eerste koersdoel. Hier komt alleen verandering in mochten we in de kwartiergrafiek naar boven door lijn f breken, in dat geval zou ik een en ander nog eens moeten overdenken. Komen we daarentegen onder het laagste punt van vandaag 326 dan zetten we de afdaling voort en gaan naar 324, waar vervolgens moet blijken of we al dan niet verder wegglijden naar 320,2.

En dan nog dit...

De euro staat nog steeds onder druk, zo toont onderstaande maandgrafiek ons. Het vertrouwen in een Europese oplossing is op de financiële markten ver te zoeken. Daarbij gaat het overigens niet om kwade geesten die voornemens zijn "landen kapot te speculeren" of "de euro onderuit te halen", om zinsneden te citeren die politici graag gebruiken om hun miljardensteun aan Griekenland en eventueel ook andere zuidelijke lidstaten te onderbouwen. Nee, het gaat om gerenommeerde spelers (banken en institutionele beleggers) die afscheid nemen van Griekse en eventueel ook Spaanse of Portugese staatsobligaties omdat het risico hen gewoon te groot is. Je kunt hen dat niet kwalijk nemen, ik zou zelf ook voor geen goud in dergelijke obligaties willen zitten. Het komt politici echter in de onderbouwing van hun steeds rigoureuzer en genereuzer wordende plannen goed uit om het anders te brengen. Die plannen voorzien zelfs in een nog grotere eurozone. Binnenkort zal in Brussel de beslissing genomen worden om Estland per 1 januari 2011 toe te laten. Terwijl er aan de achterkant van de trein wagons af dreigen te vallen koppelt men aan de voorkant doodleuk een nieuwe wagon aan. De trein is niet te stoppen, hij dendert voort. Het is echter duidelijk dat het de financiële markten aan vertrouwen ontbreekt. Voor wat de euro betreft komt daar nog bij dat vorig en dit jaar aangegane carry-trades worden teruggedraaid, wat extra druk geeft op de munt. Geld dat was geleend in de VS en waarmee hier werd belegd vindt nu zijn weg terug, wat extra pressie geeft op de euro.

  • De munt is vandaag door de stippellijn rond $1,25 gezakt en dat is een belangrijke ontwikkeling. Helemaal zeker van een verdere daling ben ik evenwel nog niet. De laagste koers in de afgelopen jaren kwam tot stand in oktober 2008 en lag op $1,233. Ik kijk met argusogen naar de prijsontwikkeling ten opzichte van die grens. Zakt de euro namelijk door die bodem dan gaat de munt naar de stippellijn rond $1,17 of lager. De spanning blijft er dus nog even in. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 14 mei 2010, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 mei 09.15u: Spannend einde van de beursweek

14 mei 10.00u: AEX is aangekomen bij de neklijn

14 mei 11.00u: Index staat iets onder lijn 333,5

14 mei 12.00u: AEX onder neklijn en 23,6% niveau

14 mei 13.00u: Daling voorlopig halt toegeroepen

14 mei 14.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

14 mei 15.00u: Teruggedraaide uitbraak uit vlag

SBM Offshore: Na valse uitbraak dreigt een daling

14 mei 16.00u: AEX toch naar beneden uitgebroken

14 mei 17.00u: Beurs blijft onder grote druk staan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven