ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070610

  • De AEX-index is vandaag verder gedaald, waarmee de uitbraak uit de stijgende wig e-e' is bestendigd. Op een dergelijke wig volgt meestal een daling ter grootte van de daling die eraan voorafging en dat zou ons onder de recente bodem rond 301,5 brengen. Ik heb echter besloten me daar niet direct op te richten, maar mijn oordeel van dag tot dag af te laten hangen van het verloop ten opzichte van de steunniveaus die we boven 301,5 nog hebben. Ik wil me namelijk niet laten verrassen door eventuele herstelbewegingen zoals het sterke herstel dat vorige maand volgde op de daling onder de stippellijn rond 311,5.

  • We zijn vandaag onder het 50% niveau geweest dat rond 316,4 ligt, maar erboven gesloten. Dit houdt in dat er theoretisch nog een bodem kan ontstaan op dit 50% niveau.

  • Een daling onder deze grens daarentegen zou ons naar het 61,8% niveau rond 312,8 doen afglijden. Het zou wel zaak zijn rond het laagste punt van 1 juni jongstleden rond 314,5 uit te kijken voor eventuele bodemvorming.

AEX daggrafiek BB 070610

  • Voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands betreft zouden we nog een eind verder kunnen dalen, deze indicator geeft namelijk ruimte tot de onderste lijn van dit instrument. Een garantie dat we naar die lijn gaan is er overigens niet.

AEX uurgrafiek 070610

  • In de uurgrafiek ontstond vandaag een vlag. Dit is een voortzettingspatroon dat een aanduiding vormt voor een vervolg naar beneden. Het doel van het patroon ligt rond 306.

  • De AEX heeft zoals u aan de laatste twee candles ziet echter nog steun aan het 50% Fibonacci niveau rond 316,4. Op dit niveau dienen we morgen dus allereerst te letten. Komen we eronder dan neem ik aan dat we naar het 61,8% niveau rond 312,8 gaan dat we ook in de daggrafiek zagen, waarbij ik opmerk dat ik rond het laagste punt van vandaag 315,5 en de stippellijn rond 314,5 nog wel check of er zich eventueel opnieuw een bodem voordoet.

  • Zouden we stijgen dan kan het alleen om structurele verbetering gaan bij een stijging boven de top rond 320,6. Die grens houd ik aan de bovenzijde dus in het vizier.

AEX kwartiergrafiek 070610

  • De kwartiergrafiek voegt vandaag niets toe aan het voorgaande.

Resumerend: 

De uitbraak uit de stijgende wig in de daggrafiek was afgelopen vrijdag in die grafiek nog niet zo goed zichtbaar, maar dat is na vandaag anders. De AEX heeft dat patroon op overtuigende wijze verlaten, hetgeen in een fikse daling zou kunnen resulteren. Ik richt me daar om te beginnen zoals ik schreef evenwel niet op, maar leg de focus op het verloop ten opzichte van de boven de laatste bodem 301,5 gelegen potentiële steunniveaus. Bij een van die grenzen, het 50% niveau rond 316,4, zijn we vandaag aangekomen. Morgen ga ik kijken of we er eventueel in slagen om hier tot de vorming van een bodem te komen. De graadmeter zal hiervoor in de kwartiergrafiek op zijn minst door de top rond 320,6 moeten breken, dat is dus een punt waar ik op let mocht er zich een herstel voordoen. Zakt de index door het 50% niveau dan mondt dat naar ik aanneem uit in een daling naar 312,8, het 61,8% niveau in de daggrafiek. Rond 315,5 en 314,5 check ik in verband met mogelijke steun dan voor alle zekerheid het verloop echter nog wel.

En dan nog dit...

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq heeft vorige week vrijdag een voortzettingspatroon afgerond, dat patroon en de mogelijke gevolgen ervan wil ik vanavond met u bespreken.

  • Het gaat om de stijgende wig g-g'. Een wig is een patroon dat je over het algemeen halverwege een beweging ziet. Het gaat de Nasdaq dus naar alle waarschijnlijkheid naar de stippellijn door de bodem rond 2100 brengen. De beweging zou vrij snel moeten verlopen, de grens 2100 zou als het patroon een juiste inkijk op het toekomstig verloop geeft deze of begin volgende week moeten worden bereikt. 
  • Laat ik er voor alle zekerheid nog aan toevoegen dat de formatie g-g' zijn geldigheid verliest mocht de index boven de laatste top rond 2310 komen. Een terugkeer boven die grens zou een heroverweging noodzakelijk maken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 7 juni 2010, 18.42u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 jun 09.15u: AEX-index is 1,7% lager geopend

7 jun 10.00u: Uitbraak uit vlag in kwartiergrafiek

7 jun 11.00u: AEX toch weer terug naar het gap

7 jun 12.00u: Er lijkt zich een patroon te vormen

7 jun 13.00u: Potentiële wig nu potentiële vlag

7 jun 14.00u: Patroon AEX is nog niet afgerond

7 jun 15.00u: Gap AEX van vanmorgen is gesloten

7 jun 16.00u: Potentieel bodempatroon in grafiek

Vastned Retail: Correctie en een stijgende wig

7 jun 17.00u: Onderzijde vlag weerstand gebleken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven