ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190110

  • De AEX-index is vandaag met een winst van bijna 0,8% gesloten, terwijl er in de middag nog een verlies van vrijwel 1% op de koersschermen stond. Om onduidelijke redenen schoten alle indices een kwartier na de bekendmaking van tegenvallende jaarcijfers van Citigroup vanmiddag vanaf ongeveer 14.15u naar boven. Hiermee werd het verlies in korte tijd omgezet in winst. De markt kijkt wederom omhoog.

  • In de grafiek ziet u twee nieuwe lijnen, namelijk de lijnen j en j'. Deze lijnen vormen samen een vlag met licht uit elkaar lopende lijnen. Zouden we morgen naar boven uit dit patroon breken dan is het patroon afgerond en dienen we van een opwaarts vervolg uit te gaan.

  • Relevant is morgen uiteraard ook het laagste punt van vandaag rond 335,7 waar zo plots een bodem ontstond. Een eventuele daling daaronder zou een negatieve ontwikkeling zijn en alsnog uitmonden in een daling. Ik denk niet dat de recente bodem rond 335 de beweging in dat geval nog op zou kunnen vangen en ik zou in dat geval uit gaan van een daling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 328,4.

AEX daggrafiek BB 190110

  • Vooralsnog echter kijkt de markt zoals gezegd naar boven, wat ook blijkt uit de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands. De middellijn stijgt nog steeds en de AEX is erboven gesloten. Dit maakt een voortzetting naar boven vanuit deze indicator bezien het meest waarschijnlijk.

  • Een waarschuwend woord is evenwel op zijn plaats. De banden versmallen momenteel nogal, wat in het algemeen een voorbode is voor een scherpe beweging. Dit kan zowel een felle stijging als een heftige daling betreffen. De bewegingen uit een smalle band zijn namelijk onberekenbaar. De kans op grote stappen is in ieder geval groot, iets waar we of het nu stappen naar boven of beneden betreft ons voordeel mee zouden kunnen doen. Het vraagt de komende beursdagen wel om scherpte. 

AEX uurgrafiek 190110

  • Afgelopen vrijdag kwam een hoofd en schouders patroon tot afronding. Ik koos op grond daarvan de stippellijn rond 335 tot doel, een doel dat we door de bodem die rond 335,7 ontstond niet hebben bereikt. De grote stijging van vanmiddag heeft gezorgd voor een terugkeer boven de neklijn op 339,1, wat het patroon ongeldig heeft gemaakt. Ik heb de letters S en H waarmee de schouders en het hoofd waren aangegeven daarom doorgestreept. We moeten verder kijken.

  • Naar boven doen ik dat door het benoemen van drie potentiële weerstandsniveaus die van belang zijn voor het vervolg, namelijk 343,1, 343,6 en 345,6. Het gaat om punten waar voorgaande toppen zijn ontwikkeld. Stijgen we verder dan is het zaak om het koersverloop rond elk van deze punten te controleren op eventuele topvorming.

AEX kwartiergrafiek 190110

  • Mochten we morgen dalen dan zal ik dat volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen, hetgeen dan mogelijke steunniveaus geeft. Die lijnen heb ik nu nog niet geplaatst, want er heeft zich nog niet duidelijk een top voorgedaan. De AEX is namelijk niet ver onder het hoogste punt van de dag gesloten, hetgeen een aanwijzing vormt voor optimisme onder beleggers.
  • U ziet in de grafiek hoe scherp de beweging naar boven was. De verrassing was groot, hetgeen ongetwijfeld een zogenaamde short squeeze zal hebben veroorzaakt. Partijen die rekenden op een daling zaten plotsklaps fout, moesten draaien en droegen zo bij aan de snelheid waarmee de stijging plaats vond. Het resultaat ziet u. Er lag overigens al de hele dag steun rond of net onder het slot van gisteren. Op iedere daling onder dat niveau werd door kopers gereageerd, hoewel dat niets weg had van de reactie na tweeën. Kopers overvielen de markt, hetgeen tot uiting kwam in de vorming van een hammer die met de lange groene candle die daarop volgde als bodem werd bevestigd. Deze overval lag aan de basis van de felle beweging naar boven waarmee de hele boel vanmiddag op zijn kop werd gezet.

Resumerend: 

Deze beursdag kende aanvankelijk verlies, maar dat sloeg door een opmerkelijke en onverklaarbare stijging in de middag om in winst. Het resultaat is dat het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek ongeldig is geworden en we plots weer naar boven moeten kijken. Dat doe ik aan de hand van de vlag j-j' die in de daggrafiek in ontwikkeling is. Breken we naar boven uit dan is het patroon afgerond, hetgeen dan in een flinke stijging uit zou kunnen monden. Drie weerstandsniveaus zijn dan echter nog van belang, het gaat om 343,1, 343,6 en 345,6. Die zullen we dan ook nog uit moeten nemen willen we verder omhoog kunnen gaan. Zouden we morgen toch weer dalen dan zal ik in mijn updates de mogelijke steunniveaus bespreken. Vermeldenswaard is tenslotte dat de Bollinger Bands in de daggrafiek versmallen. Dit kan een voorbode zijn van een felle beweging, die zowel naar boven als naar beneden gericht kan zijn.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag schreef ik over de Eurostoxx50 index, want er was een toppatroon ontstaan in de daggrafiek van die index. Vandaag schrijf ik wederom over deze graadmeter, het toppatroon is namelijk ongeldig geworden.

Eurostoxx50 daggrafiek 190110

  • Het gaat om het hoofd en schouders patroon dat afgelopen vrijdag werd afgerond. De Eurostoxx50 is vandaag teruggekeerd boven de neklijn van het patroon, waardoor het patroon -net als dat in de uurgrafiek van onze AEX- ongeldig werd. Kopers hebben vandaag dus goede zaken gedaan. 
  • In de grafiek ziet u een lichtgrijze lijn langs de toppen getekend. Weet de index deze lijn te doorbreken dan betekent dat de voortzetting van de stijgende trend, een voortzetting waarvoor de stijging van vandaag al een stevige basis vormt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 19 jan 2010, 19.57u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 jan 09.15u: AEX is dag met een daling gestart

19 jan 10.00u: Bodem ontstaan rond 76,4% niveau

19 jan 11.00u: AEX terug bij bodem van gisteren

19 jan 12.00u: Beperkt herstel van de AEX-index

19 jan 13.00u: Bodem rond 336,4 wordt verdedigd

19 jan 14.00u: Verdediging rond bodem AEX sterk

19 jan 14.30u: Een kat in het nauw...stijging AEX (extra update)

19 jan 15.00u: AEX nog niet door 76,4% niveau

19 jan 16.00u: Kopers drukken stempel op handel

19 jan 17.00u: Van dik verlies naar stevige winst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven