ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 190210

  • Vorige week vrijdag nam ik -voorafgaand aan een week vakantie- op grond van de daling onder lijn a aan dat de AEX-index naar het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging 195 - 345,6 rond 310 of lager zou gaan. Dit is gezien de groene candle die deze week is ontstaan vooralsnog een verkeerde inschatting gebleken.

  • De index zou alsnog naar 310 of lager kunnen gaan, maar dat is nu afhankelijk van het koersverloop van de komende week ten opzichte van lijn a. De graadmeter is vrijdag rond die lijn gesloten. Zou er deze week een daling volgen dan is lijn a als weerstandslijn getest en kan de beursgraadmeter de daling vervolgen. Dit is bij een terugkeer naar de onderzijde van een trendkanaal zoals die nu heeft plaatsgevonden het meest voor de hand liggende scenario. Normaliter vormt de onderkant van zo'n kanaal namelijk weerstand.

  • Zou de AEX daarentegen naar boven door lijn a breken dan wordt de uitbraak uit het kanaal teruggedraaid, waardoor de stijging kan worden voortgezet. De graadmeter is overigens licht boven lijn a gesloten. Een kleine stap boven zo'n lijn kan echter nog wel eens plaatsvinden, daarom wacht ik de komende candle af om te bepalen of ik de lijn al dan niet als doorbroken moet beschouwen. 

  • Gezien het feit dat de laatste drie candles een omkeerpatroon met de naam morning star vormen streeft de markt momenteel naar een opwaarts vervolg, het is de intentie van de markt om boven lijn a te blijven. Aanstaande vrijdag zal blijken of de markt deze intentie waar heeft kunnen maken.

AEX daggrafiek 190210

  • Uit de daggrafiek blijkt dat we licht boven lijn a staan. Het eerstvolgende weerstandsniveau is te vinden rond 326,5, waar het 61,8% niveau van de daling 335,7 - 311,5 ligt. Net daarboven, rond 327, vindt u de dalende lijn g die eveneens weerstand kan vormen. Zowel rond 326,5 als rond lijn g kan eventueel topvorming volgen.

  • Verder naar boven kijken doe ik op dit moment nog niet, dat is pas aan de orde mochten we door lijn g breken. Eerst moet bovendien nog blijken of we ons met de beursindex boven lijn a weten te handhaven.

  • Er is behalve lijn a nog een reden om met een daling rekening te houden, namelijk het gap dat enkele dagen geleden ontstond. Gaps worden meestal gesloten, wat vraagt om een daling naar 318,9, waar de onderkant van het overgeslagen gebied lag, of lager.

AEX daggrafiek BB 190210

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een verbetering opgetreden, want de index is door de middellijn gebroken. Zolang we niet terugkeren onder deze lijn moeten we de neerwaartse trend die in deze indicator zichtbaar was als beëindigd beschouwen en kan een stijging naar de bovenkant van deze indicator volgen. Het vraagt zoals gezegd handhaving boven de middellijn, de blauwe stippellijn.

AEX uurgrafiek 190210

  • De beursgraadmeter is afgelopen vrijdag naar boven uit een rechthoek gebroken en dat geeft een koersdoel van 327,4. Dit impliceert een stijging boven de grenzen 326,5 en 327 die ik bij de daggrafiek noemde. De mogelijkheid daartoe blijft aanwezig zolang we niet terugkeren onder de stippellijn rond 324,4. Zou dat namelijk gebeuren dan wordt de uitbraak een valse uitbraak en neemt de kans op een terugkeer naar de onderkant van het gap van afgelopen woensdag rond 318,9 namelijk toe.

  • Uit de uurgrafiek blijkt overigens dat dit gap gezien kan worden als een breakaway gap, wat inhoudt dat het niet noodzakelijkerwijs gesloten hoeft te worden.

AEX kwartiergrafiek 190210

  • Maandagmorgen is in eerste aanleg van belang of we verder stijgen of niet. Gaan we omhoog dan let ik op de grenzen 326,5 en 327 die ik besprak. Dalen we dan ligt de focus op het verloop ten opzichte van de stippellijn op 324,4 die dan bepalend wordt voor het vervolg.

Resumerend: 

Mijn veronderstelling van vorige week vrijdag dat de AEX naar 310 of lager zou gaan is vooralsnog niet uitgekomen. De index is deze week gestegen en zelfs iets boven lijn a geëindigd. Zou dit gevolgd worden door handhaving boven lijn a en een stijging boven 326,5 en lijn g in de daggrafiek dan moet ik mijn aanname loslaten, zou er daarentegen een daling volgen dan hoef ik dat nog niet te doen. Stijgen we morgen dan kan er weerstand liggen rond 326,5 en 327. Dalen we dan vinden we mogelijke steun rond 324,4. Een daling is gezien de weerstand die je normaliter in de buurt van een lijn als lijn a mag verwachten het meest waarschijnlijke scenario, maar het omkeerpatroon in de daggrafiek toont dat de markt verder naar boven wil. Ik laat het daarom maar op me afkomen.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag schreef ik over de Dow Jones index, ik verwachtte een daling. Ook die verwachting is net als die voor de AEX-index niet uitgekomen, de markten hebben zich gedurende mijn afwezigheid deze week veel positiever gedragen dan ik vooraf aannam.

  • In de daggrafiek van de Dow Jones index deed zich dinsdag een ongewone ontwikkeling voor, namelijk een opwaartse uitbraak uit een stijgende wig. Bij dit patroon zie je over het algemeen een uitbraak naar beneden, een beweging naar boven komt niet vaak voor. Kopers hebben de zaak dinsdag volgend op een Amerikaanse feestdag direct goed aangepakt en daardoor het technische beeld met één candle drastisch veranderd.
  • Wat er nu gebeurt hangt in eerste instantie af van het koersverloop ten opzichte van lijn k en de stippellijn rond 10500. Breekt de graadmeter door die beide lijnen dan wordt een terugkeer naar de top van dit jaar rond 10730 aannemelijk. 
  • Zolang dit niet is gebeurd is de mogelijkheid aanwezig dat lijn k de opmars stopt en de Dow weer gaat dalen. Dit is technisch gezien normaal gesproken de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Een doorbroken steunlijn wordt bij een terugkeer naar die lijn vervolgens namelijk meestal weerstandslijn. De doorbraak naar boven uit de wig had ik echter ook niet verwacht en ongebruikelijke bewegingen daarom niet uitgesloten, dat maakt me uitermate nieuwsgierig naar het koersverloop de komende week ten opzichte van lijn k. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst zondag 21 feb 2010, 17.40u)

In de week van 15 t/m 19 februari zijn er geen updates geplaatst.

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven