ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 161210

  • Onze beursgraadmeter is vandaag 0,3% gestegen en daarmee naar boven uit de vlag gebroken die ik gisteren tekende. Deze uitbraak betekent dat we zonder meer naar het hoogste punt van dit jaar 358,2 zouden moeten kunnen gaan, want daar ligt het doel van de vlag ruim boven. Voorwaarde is allereerst dat we door de recente top rond 352,8 breken en ten tweede dat we niet terugvallen onder het laagste punt 349,3 van de vlag.

  • Wat me gereserveerd doet staan ten opzichte van deze stijging is het moment waarop deze plaatsvindt. De eindejaarsbonussen moeten wereldwijd worden vastgesteld en het is in mijn ogen dan ook niet toevallig dat we deze maand zo sterk zijn gestegen. Ik denk namelijk dat dit in algemene zin de drijvende factor achter het fenomeen eindejaarsrally is en dit jaar nu er niet veel beweging in de beurs heeft gezeten zeker. Eigenbelang is sterk. Voeg daaraan toe dat het overgrote deel van de markt niet met eigen geld werkt en je hebt het recept voor een decemberrally. Valt de boel straks terug dan voelt men immers de pijn niet, maar de buit is wel binnen. Dezer dagen speelt de expiratie die morgen plaats vindt daarbij ook nog een rol. Ik houd er in het achterhoofd rekening mee dat we volgende week als de grote beleggers de boeken gesloten hebben en de expiratie achter ons ligt alsnog een correctie gaan zien. Dit wil overigens niet zeggen dat ik me laat leiden door deze veronderstelling. Het moet hoeveel bedenkingen je er dan ook bij hebt altijd het koersverloop zijn dat leidend is. Zolang we boven 349,3 blijven kan ik veronderstellen wat ik wil, maar dan gaan we toch nog verder naar boven. Dat is met name het geval als we als volgende stap die boven 352,8 zetten.

AEX daggrafiek BB 161210

  • Bij het voorgaande komt nog dat de daggrafiek met Bollinger Bands door zijn stijgende bovenste lijn en de eveneens oplopende middellijn een opwaartse trend aangeeft. Dit maakt een voortzetting naar boven waarschijnlijker dan een correctie.

AEX uurgrafiek 161210

  • In de uurgrafiek gaat het in tegenstelling tot in de vorige grafiek niet om een stijgende, maar om een zijwaartse trend. Dit is zolang we ons tussen 349,3 en 352,8 bevinden zo. Breken we naar boven uit deze zone dan wordt het weer een opwaartse trend, verlaten we het daarentegen aan de onderkant dan krijgen we een neerwaartse korte termijn trend.

AEX kwartiergrafiek 161210

  • Uit de laatste candles in de kwartiergrafiek blijkt zonneklaar waar beleggers de boel graag heen zien gaan. Potentiële weerstand ligt er nog rond 352, boven die grens kunnen we de top rond 352,8 aanvallen.
  • Steun lag er vanmiddag rond 350,1. Onder dat niveau zou er een terugkeer naar 349,3 plaatsvinden.
  • Bij een stand tussen 349,3 en 352 kan ik niets zeggen over het vervolg.

Resumerend: 

De AEX is vandaag naar boven uit de vlag in de daggrafiek gebroken, wat een voortzetting naar de top van dit jaar 358,2 of hoger in technische zin aannemelijk maakt. Ik heb daar zoals ik schreef mijn reserves bij, maar daar laat ik me niet door leiden. Ik kijk liever naar harde niveaus. Belangrijk is de grens 349,3, het laagste punt van de vlag. Komen we daar namelijk onder dan wordt de vlag ongeldig. Een stap boven 352,8 daarentegen zou passen bij het patroon, die moet er dus als de markt de opwaartse beweging inderdaad voort wil zetten komen. Voor de korte termijn vinden we steun rond 350,1 en weerstand rond 352. Zakken we door 350,1 dan keren we terug naar 349,3, waarbij er een kans bestaat dat de vlag in de daggrafiek door een daling onder die grens ongeldig wordt. Komen we echter boven 352 dan gaat de markt proberen de AEX boven 352,8 te brengen. Een doorbraak boven die grens zou betekenen dat we de eindejaarsrally vervolgen.

En dan nog dit...

De olieprijs is de laatste maanden weer op aan het lopen. Dit wil ik u vanavond laten zien aan de hand van een olie-futures grafiek die ik van het internet heb gehaald.

  • Er leek zich tot eind augustus van dit jaar een hoofd en schouders patroon te ontwikkelen. Aan die ontwikkeling kwam echter een einde, want de olieprijs veerde vanaf het moment dat de prijs de grens $72 naderde op, waardoor het patroon niet werd afgerond. Er heeft zich sindsdien een stijgend kanaal gevormd, het kanaal i-i'. De olieprijs is zolang de koers in of boven dit kanaal is onderweg naar de top van dit jaar of eventueel hoger. Aan de stijging komt een einde mocht de koers het kanaal naar beneden verlaten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 16 dec 2010, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 dec 09.15u: AEX met eerste candle op lijn q

16 dec 10.00u: Markt houdt de stijging nog aan

16 dec 11.00u: Stijging verloopt wat moeizaam

16 dec 12.15u: AEX-index is onder lijn q geraakt

16 dec 13.00u: AEX al snel terug bij doorbroken lijn

Wessanen: Fonds bij een drievoudige weerstand

16 dec 14.00u: Index lager en nu bij 50% niveau

16 dec 15.15u: AEX na stijging terug bij 50% grens

16 dec 16.00u: Beursindex nu bij het 61,8% niveau

16 dec 17.00u: Bodem en index toch weer hoger

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven