ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310810

  • Zij die deze site regelmatig bezoeken kennen het klappen van de zweep, aan het eind van de maand start ik mijn analyse met de maandgrafiek. De AEX heeft deze maand zoals u aan de bovenzijde van de laatste candle kunt zien een poging gedaan om naar boven uit de diamant te breken die in ontwikkeling is. Deze poging is echter mislukt en de graadmeter is vervolgens naar de onderzijde van het patroon gegaan. Die onderzijde heeft steun geboden, wat wil zeggen dat het patroon nog niet tot afronding gekomen is. Dit is namelijk pas het geval zodra de index naar beneden uitbreekt. Een dergelijke uitbraak zou op zijn minst voor een daling ter grootte van de hoogte van het patroon zorgen, maar zou ook uit kunnen monden in een terugkeer naar de bodem van vorig jaar. Op een diamant volgt namelijk vaak een beweging die even groot is en tegengesteld aan de aan het patroon voorafgaande beweging.

  • De aandelenmarkt heeft door de steun aan de onderkant van de diamant echter de kans open gehouden dat het niet van een daling komt. Zolang we immers niet naar beneden zijn uitgebroken is de markt in de gelegenheid een uitbraak naar boven te realiseren. Dit zou de afronding van de diamant voorkomen en een vlag maken van het patroon. Dat zou dan neerkomen op een vervolg naar boven.

  • Ik mag gezien het voorgaande dus stellen dat de beslissing nog niet is gevallen, we gaan wederom een spannende maand tegemoet. De kans op een daling is zolang we ons binnen het patroon bevinden overigens wel het grootst. Dat gezegd hebbende gaan we naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 310810

  • Hier zien we dat de stippellijn rond 311,5 vandaag wederom een cruciale rol heeft gespeeld. Er is namelijk wederom steun gevonden in de buurt van die grens. Het is al maanden niet anders, op momenten dat de beursindex bij die grens komt komen er kopers in actie. Met heeft kennelijk grote belangen bij het voorkomen van een daling onder dit punt. De candle van vandaag betekent dat er in theorie een nieuwe bodem kan ontstaan op dit niveau.

  • Belangrijk in dit verband is in eerste aanleg het hoogste punt van gisteren 318,9. Dit is het hoogste punt van het potentiële toppatroon dat gisteren ontstond, een dark cloud cover. Dat patroon is vandaag niet bevestigd en we mogen het dus nog niet als top zien. Het kan dus uitgenomen worden. Zou dit gebeuren dan is een nieuwe bodem daar.

AEX daggrafiek BB 310810

  • De daggrafiek met Bollinger Bands toont bij dit alles nog steeds een dalende trend, hier is niets veranderd. Er kan zowel een beweging naar de middellijn als een daling naar de onderste lijn van dit patroon komen. Zolang we ons onder de middellijn bevinden is de trendrichting neerwaarts.

AEX uurgrafiek 310810

  • We zagen bij de daggrafiek dat de top rond 318,9 een belangrijke grens is. Onder dat niveau blijkt in de uurgrafiek nog een potentieel weerstandsniveau te liggen, dat is de stippellijn door een oude bodem rond 317. Hier kan in theorie nog een top neergezet worden. Komen we echter boven 317 dan komt er een aanval op 318,9.

  • Mogelijke steun ligt er rond 311,1, waar vandaag een dubbele bodem werd gemaakt. Een daling onder die grens zou uitmonden in een vervolg naar de stippellijn rond 310,1 of die rond 308,5.

AEX kwartiergrafiek 310810

  • Het slot van vandaag lag ter hoogte van de top van gisterenmiddag. Dit houdt in dat er ook op het punt waar we gesloten zijn weerstand kan liggen en eventueel een top neergezet kan worden. Zouden we dalen dan kan er steun liggen rond 314,4, 313,1 en uiteraard 311,1.
  • We zagen in de uurgrafiek weerstand rond 317. Deze grens blijkt in de kwartiergrafiek samen te vallen met het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 318,9 - 311,1, wat het belang van dit niveau en de kans dat er hier een top ontstaat vergroot.

Resumerend: 

De diamant in de maandgrafiek is intact, maar nog niet afgerond. Dit wil zeggen dat de aandelenmarkt komende maand de kans heeft afronding van dit patroon en de bij de diamant behorende daling te voorkomen. Daartoe moet zij dan wel een uitbraak naar boven realiseren. Een uitbraak naar beneden daarentegen zou op zijn minst een daling ter grootte van de hoogte van de diamant met zich mee brengen en misschien zelfs wel een terugkeer naar de bodem van vorig jaar rond 195. De markt lijkt zich dit te realiseren, want de verdediging die rond 311,5 is opgesteld is zeer sterk. Steun ligt er nu rond 314,4, 313,1 en 311,1. Zouden we onder 311,1 komen dan gaan we naar 310,1, 308,5 of lager. Weerstand vinden we rond het slot van vandaag, rond 317 en 318,9. Een stijging boven dat laatste niveau zou in de daggrafiek bodemvorming inhouden. Waar we heen gaan kan ik u niet met zekerheid vertellen, wel dat de kans op een forse daling zolang we niet naar boven uit de diamant gebroken zijn het grootst is.

En dan nog dit...

We zagen in de maandgrafiek van de AEX-index een diamant, wat een potentieel toppatroon is. Kijken we echter naar andere indices dan zien we dit patroon niet, bij de DAX bijvoorbeeld zien we een stijgende trend.

  • Dat de DAX zich in een stijgende trend bevindt blijkt uit lijn m die ik in bovenstaande maandgrafiek heb getekend. De beweging van de Duitse index is zolang de graadmeter zich boven deze lijn bevindt naar boven gericht. 
  • Weerstand ligt er rond 6400, waar u het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 8100 - 3590 ziet. Een eventuele doorbraak door 6400 zou een terugkeer naar 8100 kansrijk maken. Zolang de index standhoudt boven lijn m is de kans op een doorbraak door de weerstand rond 6400 zonder meer aanwezig en zelfs groter dan de kans op een daling. 
  • Zou de DAX daarentegen onder lijn m en de laatste bodems rond 5800 geraken dan is de top gezet en gaat de Duitse beurs een neerwaartse correctie in. 
  • De grenzen waar het voor de DAX in september om gaat zijn dus 6400 en 5800. Gewapend met deze kennis kunnen we gaan volgen wat de Duitse belegger er de komende tijd van maakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 31 aug 2010, 18.56u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 aug 09.15u: AEX gestart bij bodem van vrijdag

31 aug 10.00u: Beursindex is nauwelijks gestegen

31 aug 11.00u: AEX is nu toch het gap in gegaan

31 aug 12.00u: Na afronding wig toch nog omhoog

31 aug 13.00u: S&P500 futures lager, AEX dus ook

31 aug 14.00u: AEX teruggekeerd bij lijn op 311,5

31 aug 15.15u: Dubbele bodem en scherpe stijging

31 aug 16.15u: Verrassend scherpe stijging AEX

31 aug 17.00u: Wederom steun index rond 314,6

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven