ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is deze week gedaald en dat roept de vraag op of de opwaartse trend nu achter ons ligt. Het zou me gezien het vaak door mij beschreven kunstmatige karakter van de stijging niet verbazen als we de opwaartse beweging op een zeker moment omzetten in een vervolg van de dalende lange termijn trend en weer onder de maartbodem duiken die rond 195 punten ontstond. Daarvoor heb ik echter nog geen enkele concrete aanwijzing en ik wil me daar dan ook niet op richten. Dat zou namelijk pas aan de orde komen als we onder lijn a zouden geraken. 

  • Eerst komt de vraag aan de orde of we een top hebben gezet of niet. De AEX-index bereikte vorige week vrijdag het koersdoel 315 van de vlag die op 17 juli jongstleden ontstond. Dit is in theorie dus inderdaad een punt waar een top gezet zou kunnen zijn. Een week later, op 24 juli, werd echter een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond dat een koersdoel van 345 punten heeft. Vorige week werd bovendien het 50% niveau in bovenstaande grafiek doorbroken, hetgeen het 61,8% niveau van de daling 417,4 - 195 rond 332 en het grijze 38,2% niveau van de daling 564 - 195 rond 336 tot de volgende richtpunten maakte. Dit zijn aanwijzingen dat we ondanks de daling van deze week de komende tijd nog verder omhoog zouden kunnen gaan.

  • Zorgen omtrent een eventuele echte daling hoeven we ons in de daggrafiek pas te maken als we onder 297,4 komen. Daar vinden we het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 286,2 - 315,5. Een eventuele daling onder dat niveau zou ons naar 286,2 doen afglijden, waarmee de kans op een gang naar lijn a flink zou toenemen.

  • Het 61,8% niveau rond 297,4 is echter net als het 50% niveau rond 300,9 en het 38,2% niveau rond 304,3 dat zijn een potentieel steunniveau. Ik volg de beweging omlaag daarom van punt tot punt, waarbij ik de kijker eerst richt op 304,3. Dat is het eerste mogelijke steunniveau en om die reden mijn eerste richtpunt.

  • Een andere reden om niet teveel naar beneden te gaan kijken, maar het vizier toch nog omhoog te houden is gelegen in de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De AEX koerst boven de middellijn en die stijgt al vanaf halverwege juli. Het bevinden ons dus in een stijgende trend en dat blijft zo zolang de middellijn niet (blijvend) doorbroken wordt. Er komt pas verandering in de trendrichting op het moment dat we onder die middellijn komen en die lijn vervolgens omlaag draait. Voor de korte termijn kan de lijn, waar we nu vlak boven staan, steun vormen.

  • De uurgrafiek geeft ons ten opzichte van de vorige grafieken het extra stukje informatie dat er rond 303 eventueel steun kan liggen. Dat wordt echter pas interessant op het moment dat we onder het 38,2% niveau in de daggrafiek komen dat zoals we zagen rond 304,3 ligt.

  • Weerstand vinden we rond 309,7, de stippellijn door voorgaande bodems.

  • We zijn vandaag op het laagste punt van de dag gesloten, wat wil zeggen dat de markt de ontwikkelingen niet met optimisme aan zag. Dat kan aanstaande maandag overigens weer veranderen, wat af zal hangen van de slotstanden van de Amerikaanse beurzen. De schade die in de VS door macro-economische cijfers was aangericht was in de loop van de avond met behulp van stijgende S&P500 futures al weer voor een heel eind gerepareerd. Wat er ook gebeurt, altijd zijn daar weer de kopers van die futures. Dat loopt op een zeker moment mis, maar nu vormt het nog de peiler onder de stijgende trends van de beurzen wereldwijd.
  • Aanstaande maandag is primair van belang of de start onder of boven het slot van vandaag ligt. Ligt de opening lager dan gaan we door naar 304,3, dat is het koersdoel dat ik op grond van de daggrafiek gebruik. Starten we hoger dan vinden we de eerste weerstand rond 307,7 en de stippellijn rond 309,7 kan zoals ik bij de uurgrafiek schreef ook nog een barrière vormen. Andere potentiële weerstandsniveaus bepaal ik dan aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci niveaus, de bewegingen ten opzichte van het geheel aan mogelijke weerstanden moet ons dan een beeld geven van de stijgingsmogelijkheden.

Resumerend: 

We bereikten vorige week het koersdoel 315 van de vlag in de weekgrafiek en zijn deze week daarop gedaald. Dit roept de vraag op of we al met topvorming van doen zouden kunnen hebben. We zagen dat het te vroeg is om daar al over te spreken. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon en de stijging boven het 50% niveau in de weekgrafiek maken een stijging naar 332, 336 of 345 mogelijk. Dat is althans iets waar we rekening mee moeten houden. De trend is bovendien gezien de situatie in de Bollinger Bands naar boven gericht en verder bevinden we ons ruim boven het 61,8% niveau rond 297,4 in de daggrafiek dat relevant is voor het behoud van de stijgende trend. Naast dat niveau ligt er in de daggrafiek nog potentiële steun rond 300,9 en 304,3, het lijkt me het beste om eerst maar eens te kijken wat we ten opzichte van die grenzen doen en ons dus eerst op een gang naar 304,3 te richten. Komen we aanstaande maandag onder het slot van vandaag dan gaan we daar meteen naar toe en moeten daar gaan kijken of er steun ligt. Ligt er die niet dan gaat de blik naar 303 uit de uurgrafiek, ligt er die wel dan kan dit 38,2% niveau het startpunt zijn van een volgende beweging omhoog. Starten we maandag hoger dan is het zaak de mogelijke weerstandsniveaus te bepalen, wat ik dan doe aan de hand van de Fibonacci methode. Aan de hand van die punten kunnen we dan de stijgingsmogelijkheden beoordelen.

En dan nog dit...

U ziet hieronder de daggrafiek van de Dow Jones van 21.30u vanavond. De index stond vandaag na tegenvallende macro-economische berichten op een zeker moment op een verlies van 0,7%, maar heeft dat weggewerkt tot een miniem verlies van 0,1%.

  • Net als de AEX in de daggrafiek nog drie Fibonacci niveaus als potentiële steunniveaus heeft, heeft de Dow Jones dat ook. Het betreft Fibonacci niveaus tussen de bodem rond 9253 en de top rond 9918, die u vindt op afgerond 9665, 9585 en 9505. De Dow kan vanaf elk van deze drie punten de stijging eventueel hervatten. Vandaag gaat de index naar het zich een half uur voor het slot laat aanzien boven het 38,2% niveau eindigen, het eerste van de drie. Dit wil zeggen dat de Amerikaanse graadmeter de stijging aanstaande maandag theoretisch al zou kunnen hervatten. Zou de Dow Jones toch verder dalen dan moeten we rond 9585 en 9505 nog rekening houden met de mogelijkheid van bodemvorming. Het is dus prematuur om al het einde van de opwaartse trend af te kondigen, er kan nog prima een hogere bodem boven die op 9262 ontstaan waarmee die opwaartse trend intact gehouden wordt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 25 sept 2009, 21.52u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 sept 09.15u: Weerstand intact, AEX omlaag

25 sept 10.00u: Daling, maar wel met wat strijd

25 sept 11.00u: Steun, maar daling nog intact

25 sept 12.00u: AEX nu in een beweging omhoog

25 sept 13.00u: Top op 23,6% en vlag voor AEX

25 sept 14.00u: Kopers pogen daling te voorkomen

25 sept 15.00u: Flinke misrekening van de markt

25 sept 16.00u: Herstel door stijging futures VS

25 sept 17.00u: AEX-index dit uur weer gedaald

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven