ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is ongebruikelijk dat ik mijn analyse op donderdagavond met de weekgrafiek begin, vandaag maak ik een uitzondering. De AEX-index heeft namelijk het 50% Fibonacci niveau van de daling 471,4  - 195 bereikt dat rond 306 is te vinden. Het 50% niveau is een punt waar een top kan ontstaan, hetgeen ons ertoe moet aanzetten het koersverloop ten aanzien van deze grens morgen scherp in de gaten te houden.

  • Zouden we morgen kans zien om verder te stijgen, het geval als we boven 307,1 komen, dan vormt de grijze lijn met het vraagteken die ik gisteren plaatste een mogelijke weerstandslijn. Deze lijn ligt morgen rond 308,6.

  • De kans dat we morgen verder stijgen is zonder meer aanwezig. De bovenste lijn en de middellijn van de Bollinger Bands stijgen en onze beursbarometer staat dichtbij de bovenste lijn, dat is het recept voor een stijgende trend.

  • In de uurgrafiek is een lijn getekend die zolang we ons erboven bevinden eveneens een aanduiding vormt voor een stijgende trend, dat is lijn s. Het is morgen van belang om de ontwikkeling ten opzichte van die lijn in de gaten te houden. Blijven we erboven dan stijgen we verder, belanden we onder de lijn dan kan dat op topvorming rond 306 duiden.

  • Morgenochtend let ik op de laatste top rond 306,3 en uiteraard op lijn s. Komen we boven 306,3 dan ga ik uit van een stijging naar 308,6, namelijk naar de grijze lijn in de daggrafiek. Daarbij controleer ik vanzelfsprekend wel dat we door 307,1 breken, want dat is noodzakelijk om naar 308,6 te kunnen gaan. 
  • Dalen we, maar blijven we boven lijn s, dan kan een volgende doorbraakpoging door 306 op touw worden gezet.
  • Belanden we onder lijn s dan is het verloop ten opzichte van de laatste bodem rond 303,9 wat mij betreft bepalend voor het vervolg. Een daling onder 303,9 zou me in eerste instantie verder omlaag doen kijken naar 302,8, maar ook bewegingen daaronder zouden dan wat mij betreft mogelijk zijn. Topvorming rond een 50% niveau in een weekgrafiek kan namelijk definitieve topvorming zijn. Mocht de index wel onder lijn s, maar niet onder 303,9 komen dan zou er nog enig soelaas mogelijk zijn. Het zou dan afwachten worden.

Resumerend: 

Onze beursgraadmeter is in de weekgrafiek vandaag precies op het 50% Fibonacci niveau rond 306 gesloten dat ik al enige tijd als potentieel weerstandsniveau noem. Hier zou eventueel een top kunnen ontstaan, maar dat is niet het enige. Het kan in theorie ook het punt zijn waarop de stijging van dit jaar eindigt. Wat er verder rond 306 gebeurt is uitermate belangrijk. In eerste instantie kijk ik daarbij natuurlijk naar het slot van morgenavond. De mogelijkheid tot een doorbraak is daar. De trend in de Bollinger Bands is naar boven gericht en in de uurgrafiek en kwartiergrafiek zagen we de stijgende lijn s. Zolang we boven deze lijn koersen kunnen we de weerstand doorbreken. Morgenochtend let ik op de laatste top rond 306,3. Komen we boven die top dan neem ik aan dat we naar 308,6 gaan, met de kanttekening dat ik wel zorgvuldig controleer dat 307,1 gepasseerd wordt. Dalen we en komen we onder lijn s dan focus ik me op de laatste bodem rond 303,9. Een eventuele daling onder die bodem zou de start van een correctie betekenen en ons naar 302,8 of lager doen gaan.

En dan nog dit...

De euro is in de grafiek tegenover de dollar door een weerstandsniveau gebroken en neemt zodoende toe in kracht. De munt zal echter al snel weerstand ontmoeten, zoals onderstaande weekgrafiek van de euro tegen de dollar ons leert. 

  • De doorbroken grens is de stippellijn rond $1,434. De grens, waar de munt de hele maand augustus moeite mee heeft gehad, is afgelopen dinsdag op overtuigende wijze doorbroken. Ik heb daarop lijn v die ik al eerder trok langs de candle van deze week getekend. Zolang de munt boven deze lijn blijft is de beweging omhoog gericht.
  • Het doel van de beweging is het 61,8% Fibonacci niveau rond $1,467. Omdat dat een belangrijk potentieel weerstandsniveau is wil ik nog niet verder kijken dan die grens. Topvorming rond $1,467 en een daling onder lijn v zou het einde van de stijging kunnen betekenen, terwijl een doorbraak een voortzetting naar $1,604 in zou houden. Hiermee is duidelijk dat de stap die deze week is gezet nog geen definitief beeld geeft betreffende het toekomstig verloop van onze munt in relatie tot de dollar, dat beeld gaat voortvloeien uit het aanstaande koersverloop ten opzichte van $1,467. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 10 sept 2009, 18.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 sept 09.15u: Opening direct boven grens 306

10 sept 10.00u: AEX met vlag het gap in gegaan

10 sept 11.00u: Aarzelend verloop rond de vlag

10 sept 12.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

10 sept 13.00u: Hammer AEX rond mogelijke steun

10 sept 14.00u: Bodem rond voormalige weerstand

10 sept 15.00u: Stijging AEX na cijfers uit VS

10 sept 16.00u: Gap naar beneden snel gesloten

ASMI: Flink gestegen tot 50% Fibonacci niveau

10 sept 17.00u: Opnieuw poging om 306 te breken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven