ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De achter ons liggende handelsweek heeft in de weekgrafiek een rode candle opgeleverd. Het gevolg is dat een zogenaamde evening star is ontstaan, bestaand uit de laatste drie candles. Dit is een potentieel toppatroon. Ik ben overigens niet enthousiast over de laatste candle, waren we lager gesloten dan was het patroon overtuigender geweest.

  • Die laatste candle is nu namelijk een zogenaamde hammer die in tegenstelling tot de evening star niet wijst op mogelijke topvorming, maar op bodemvorming. Hij spreekt het patroon waar hij zelf deel van uitmaakt dus tegen. Volgende week moet in deze grafiek uitsluitsel brengen.

  • De AEX-index is in de daggrafiek teruggekeerd boven de stippellijn rond 291,1 die gisteren nog weerstand vormde. Zo is een hogere bodem ontstaan en dat duidt op de hervatting van de opwaartse beweging.

  • Er is echter nog een patroon in de grafiek te ontwaren dat ik in bovenstaande grafiek niet getekend heb, maar wel in onderstaande extra daggrafiek.

  • Het betreffende patroon bestaat uit de lijnen o en o', die samen een zogenaamde vlag vormen. Een vlag is een voortzettingspatroon dat je over het algemeen halverwege dalingen ziet, wat wil zeggen dat het maar om een tijdelijke stijging zou gaan. Het patroon is pas afgerond zodra de index naar beneden uitbreekt, gebeurt dat dan volgt een daling naar de stippellijn rond 280,1. Hoewel de uitbraak nog niet heeft plaatsgevonden vond ik het toch de moeite waard om dit patroon op tafel te leggen. Mocht het dan inderdaad van die beweging omlaag komen dan weten we direct waar we aan toe zijn.

  • De koersontwikkeling ten opzichte van de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek zaait meteen twijfel omtrent een mogelijk vervolg naar beneden. De beursindex is namelijk teruggekeerd boven de middellijn, waardoor die lijn als steunlijn zou kunnen gaan fungeren. Dat zou hij dan samen met de stippellijn rond 291,1 kunnen doen die u hieronder in de uurgrafiek ziet.

  • We braken vandaag direct bij opening door deze lijn, de lijn die ook bij de daggrafiek ter sprake kwam. Later op de dag bleek de lijn meerdere keren steun te geven en dat geeft de waarde 291,1 aanstaande maandag een beslissend tintje. De stippellijn op dat niveau moet dat echter zoals u begrijpt delen met lijn o, de onderzijde van de vlag o-o'. Een eventuele daling onder zowel 291,1 als lijn o betekent de voortzetting van de daling richting 280,1, waarbij ik onderweg uiteraard nog wel kijk wat er bij de mogelijke steunniveaus gebeurt die bij de kwartiergrafiek besproken worden.

  • Voordat ik daaraan toekom wil ik echter ook naar boven kijken. Breekt de AEX door de stippellijn rond 293,2 die vandaag weerstand bleef en door de top rond 293,6 dan ga ik in verband met een mogelijke opwaartse uitbraak uit de vlag zorgvuldig kijken wat er rond lijn o' gebeurt. 

  • Ontstaat er rond lijn o' een top dan blijft de vlag intact en ga ik wederom kijken of er een uitbraak naar beneden door 291,1 en lijn o volgt. Het resultaat kan namelijk zijn dat de vlag alsnog afgerond wordt middels een daling onder 291,1 en lijn o.

  • Breekt de index naar boven door lijn o' dan zijn er twee niveaus waar de AEX in eerste instantie naar toe zou kunnen gaan, dat zijn het 50% Fibonacci niveau van de daling 302,8 - 286,2 rond 294,5 of het 61,8% niveau rond 296,4. Dit zijn twee potentiële weerstandsgrenzen. Daar op een uitbraak naar boven uit een vlag meestal een krachtige opwaartse beweging volgt durf ik dan de verwachting van een stijging naar 296,4 wel aan, eventueel uitgerekt tot de top rond 297,5.

  • Dan kom ik nu toe aan de mogelijke steunniveaus in de omstandigheid dat er zich een daling voordoet. Dit is belangrijk, want de vlag zorgt voor een vrij grote waarschijnlijkheid dat het van een daling komt. Ik heb Fibonacci lijnen getekend over de stijging 286,2 - 293,6. De punten waar de AEX eventueel een bodem zou kunnen ontwikkelen zijn de magenta stippellijnen rond 290,8, 289,9 en 289,1. Uiteraard kunnen ook de stippellijnen rond 288,4 en 286,2 nog uitpakken als steunniveau. Breken we evenwel naar beneden door 291,1 en lijn o dan neem ik voorshands aan dat we naar 280,1 zullen gaan. Op weg naar beneden verifieer ik dat we achtereenvolgens door 289,9, 289,1, 288,4 en 286,2 zakken. Daar mag best kortstondig steun liggen, maar uiteindelijk zouden ze het allemaal moeten gaan begeven.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is deze week een evening star ontstaan en dat is een patroon dat duidt op topvorming. De candle van deze week is echter een hammer, die samen met de terugkeer boven de stippellijn rond 291,1 en de middellijn van de Bollinger Bands aangeeft dat we volgende week verder omhoog gaan. Een en ander spreekt elkaar dus tegen. Om de verwarring compleet te maken is er dan ook nog een vlag ontstaan die laat zien dat er een reële kans is op een daling. Wat nog ontbreekt is de uitbraak naar beneden, vindt er nochtans een daling onder 291,1 en lijn o plaats dan volgt een daling naar 280,1. Op weg naar dat voormalige bodemniveau kan er dan eventueel steun liggen rond 289,9, 289,1, 288,4 en 286,2, daar zou de index dan doorheen moeten zakken. Breken we naar boven uit de vlag dan wordt het patroon ongeldig en het vervolg kent dan een geheel andere ontwikkeling. Een uitbraak naar boven zou naar alle waarschijnlijkheid uitmonden in een stijging naar 296,4 of 297,5, met de kanttekening dat er rond 294,5 eventueel nog weerstand zou kunnen liggen. Zolang we niet daadwerkelijk naar boven uit de vlag o-o' gebroken zijn acht ik het scenario van een daling overigens het waarschijnlijkst.

En dan nog dit...

De parabool speelt al enige tijd een speculatieve rol in mijn slotanalyses en dat heeft misschien uw nieuwsgierigheid gewekt naar de afloop ervan. Ik wil daarom zo af en toe teruggrijpen naar dit patroon om te zien hoe zich dat ontwikkelt.

  • Ik heb in de daggrafiek van de DAX weer zo goed en zo kwaad als dat gaat een parabool langs de candles getekend die vanaf 13 juli jongstleden zijn ontstaan. Precies is de ligging niet te tekenen, laat je een of meerdere candles in meer of mindere mate eruit steken dan heeft dat direct effect op het uiteindelijke resultaat. Dat is echter niet belangrijk voor de conclusie, die is namelijk dat de Duitse aandelenindex nog altijd zodanig beweegt dat er een parabool langs te tekenen is. Dit betekent dat de scherpe daling die de graadmeter volgens dit patroon zou moeten ondergaan nog altijd een beweging is om rekening mee te blijven houden. Belangrijk is de stippellijn op afgerond 5160, zou de DAX onder deze grens komen dan is topvorming een feit. De andere kant van de medaille is dat een uitbraak naar boven zolang dat niet is gebeurd ook nog altijd denkbaar is. Het glas is dus half vol of half leeg, afhankelijk van hoe u het wilt zien. Ook deze grafiek kent overigens een potentiële vlag, lichtgrijs aangegeven in de grafiek. Het glas zou leger raken bij een uitbraak naar beneden en voller bij een beweging naar boven. Over een halfvol glas gesproken, daar moet ik eens wat aan gaan doen . -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 4 sept 2009, 19.36u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 sept 09.15u: AEX-index is 0,8% hoger gestart

4 sept 10.00u: Aanval op top van gisteren

4 sept 11.15u: Aarzeling bij stijging boven 292

4 sept 12.00u: Evening star AEX is top gebleken

4 sept 13.15u: Gestegen vanaf vloertje op 291,3

4 sept 14.15u: Doorbraak een half uur voor cijfers

4 sept 15.00u: Gestegen, maar top rond 61,8%

4 sept 16.00u: Nog geen duidelijke richting AEX

4 sept 17.00u: Beslissing valt vandaag niet meer

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven