ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX index heeft vandaag in het licht van het koersverloop van vorige week vrijdag opmerkelijk sterk gepresteerd. Die dag ontstond er namelijk een engulfing bearish line, hetgeen me in combinatie met het bereiken van lijn x bracht tot de aanname dat de AEX vandaag verder zou dalen. Het tegendeel is geschied, de index boekte vandaag namelijk een winst van 1,5%. De engulfing bearish line van afgelopen vrijdag is hierdoor onbevestigd gebleven, waardoor het niet noodzakelijkerwijs zo is dat er jongstleden vrijdag een top is gevormd. De aandelenmarkt wekt de indruk dat zij nogmaals een poging wil doen om de graadmeter door lijn x te laten breken, de lijn die morgen overigens rond 328,5 ligt. Het is een voor mij geheel onverwachte ontwikkeling.

  • De stijging van vandaag past overigens wel binnen daggrafiek met Bollinger Bands. De trend is immers naar boven gericht, want de AEX bevindt zich ruim boven de middenlijn, een lijn die stijgt.

  • De actie kwam vandaag op twee momenten tot stand, namelijk direct na de opening van onze markt en kort na de start in de VS. De beide groene candles die om 10u en 17u ontstonden hebben het beeld van vandaag bepaald. Zou er een langere stijging aan vooraf zijn gegaan dan was het trouwens een patroon met de naam rising three methods geweest. De onderkant van het gap dat vorige week vrijdag gesloten werd blijkt het startpunt te zijn geweest van een vervolg van de beweging naar boven. Die beweging naar boven blijft intact zolang we boven de bodem blijven die vanmiddag rond 324,5 is ontstaan.

  • De uit te nemen weerstand in deze grafiek is uiteraard de recente top 328,5, een top die zoals we bij de daggrafiek zagen samenvalt met lijn x. De beweging ten opzichte van 328,5 mag morgen cruciaal genoemd worden.

  • Er is nog één grens die ons afkan houden van een stijging naar 328,5 en dat is de stippellijn rond 327,2. We zijn dicht bij die grens gesloten en dat wil zeggen dat we hem eenvoudig kunnen passeren. De markt weet de laatste tijd met grote regelmaat openingen tot stand te brengen boven op dat moment belangrijke weerstandsniveaus. Een opening boven 327,2 of zelfs boven 328,5 wil ik daarom niet uitsluiten, om de eenvoudige reden dat het zou passen in de tactiek waarmee kopers tegenwoordig tewerk gaan. 
  • Zouden we morgen ondanks de sterke prestatie van vandaag toch dalen dan plaats ik Fibonacci lijnen in de grafiek, zodat u en ik weten waar we de mogelijke steunniveaus kunnen vinden. De laatste bodem rond 324,5 is vanzelfsprekend ook een potentieel steunniveau, een eventuele daling onder dit punt zou een verzwakking van het beeld inhouden.

Resumerend: 

De AEX index boekte vandaag een winst van anderhalf procent, wat voor mij een onverwachte ontwikkeling was. Afgelopen vrijdag ontstond namelijk een engulfing bearish line en ik ging er op grond van dat patroon vanuit dat de index vandaag verder zou dalen. Dit bleek vanochtend  een verkeerde inschatting te zijn geweest. De graadmeter staat weer dicht bij lijn x in de daggrafiek, die morgen rond 328,5 samen met de top van afgelopen vrijdag een cruciale grens vormt. Stijgen we namelijk tot boven 328,5 dan breken we in de daggrafiek alsnog naar boven uit het kanaal x-a. Het tweede niveau waar ik op let is de laatste bodem van vandaag rond 324,5, want een eventuele daling onder deze grens zou een verzwakking inhouden van het vandaag plots weer zo sterke technische beeld.

En dan nog dit...

De Amerikaanse beurzen kenden afgelopen vrijdag een negatieve dag, wat veroorzaakt werd door tegenvallende bedrijfscijfers. Vandaag weten ze dat echter weer van zich af te zetten, de Dow Jones bijvoorbeeld staat inmiddels boven het hoogste punt van vorige week, dat donderdag werd bereikt. Er is een bijzonder patroon in ontwikkeling dat ik u wil laten zien.

  • Het patroon waar ik het met u over wil hebben is de wijder wordende driehoek k-k'.Het patroon signaleert een naarmate de tijd vordert steeds heftiger wordende strijd tussen kopers en verkopers. Vanaf het begin van het patroon in de eerste week van augustus volgde op iedere daling steevast een nog grotere stijging. Er wordt gezien dit koersverloop een verbeten strijd gevoerd, waarin kopers tot nog toe in twee opzichten aan de winnende hand zijn. Het belangrijkste punt is dat zij de stijgende trend intact weten te houden, een trend die gehandhaafd blijft zolang de Dow boven lijn k blijft. Tweede winstpunt is hier dat zij na iedere daling de verkopers volledig weten te overtreffen. Het is een patroon dat ik om eerlijk te zijn niet eerder in dit grote formaat in een grafiek heb aangetroffen, waardoor ik niet geheel zeker ben van de interpretatie. 
  • Een wijder wordende driehoek met een stijgende bovenste lijn en een dalende onderste lijn wordt gezien als een omkeerpatroon. De toenemende strijd wijst op emotionaliteit en dat zorgt op een zeker moment voor een top. In het onderhavige patroon is echter sprake van een stijgende onderste lijn, waardoor het feitelijk gaat om een normale stijgende trend. Ik aarzel daarom om het als omkeerpatroon te zien, al houd ik zolang de Dow Jones niet naar boven door lijn k' gebroken is voor alle zekerheid wel rekening met deze mogelijkheid. Breekt de index naar boven door lijn k' dan boeken de kopers een belangrijke overwinning. Zou de graadmeter echter naar beneden door lijn k breken, dan toont het patroon zich een omkeerpatroon en mogen we een stevige correctie verwachten. Al met al een intrigerende situatie. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 19 okt 2009, 19.22u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 okt 09.15u: Amsterdamse beurs start met winst

19 okt 10.00u: Sterke start voor de AEX-index

19 okt 11.00u: Markt houdt blik nog altijd omhoog

19 okt 12.00u: Grafieken AEX spreken elkaar tegen

19 okt 13.00u: AEX nog steeds binnen rechthoek

19 okt 14.00u: Nog altijd geen nieuws te melden

Royal Dutch Shell: Drie laatste toppen doorbroken

19 okt 15.00u: AEX nog steeds binnen rechthoek

19 okt 16.00u: AEX naar beneden uit het patroon

Nutreco: Een technisch opmerkelijk koersverloop

19 okt 17.00u: AEX opmerkelijk eenvoudig omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven