ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is vandaag met winst gesloten en dat wil zeggen dat er in theorie een bodem zou kunnen ontstaan. Het lichaam van de candle van vandaag valt binnen zijn voorganger en dat maakt het tot een potentieel bodempatroon met de naam engulfing bullish line. De candle van afgelopen vrijdag stond in de buurt van het 61,8% niveau en dat maakt in combinatie met deze candle bodemvorming mogelijk.

  • De stijging heeft me ook in staat gesteld om een stippellijn te tekenen onder een aantal bodems. Deze lijn die midden in het kanaal x-a ligt blijkt een steunlijn en kan in combinatie met de bodem rond het 61,8% niveau in een vervolg naar boven resulteren.

  • Belemmering is echter nog de stippellijn rond 303. Dit is de neklijn van een hoofd en schouders patroon, een toppatroon dat een koersdoel heeft van 290,5 punten en geldig blijft zolang we niet terugkeren boven 303. Ik moet daarom zolang we niet boven 303 staan uit blijven gaan van een daling, want dat is wat dit patroon aangeeft.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft geen uitsluitsel. De lijnen van de indicator lopen naar elkaar toe, al lopen zijn inmiddels bijna vlak en is er daarom sprake van een zijwaartse trend.

  • Dat de buitenste lijnen elkaar naderen wil zeggen dat we aan de vooravond staan van een felle beweging, die zowel naar boven als beneden gericht kan zijn. Zolang we ons onder de middellijn bevinden is de kans op een daling het grootst.

  • Vandaag ontstond in de uurgrafiek de stijgende wig y-y', waaruit we naar beneden uitbraken. Hierdoor leek zich de start van een neerwaarts vervolg te voltrekken. Er ontstond na opening in de VS echter een bodem, waardoor dit vervolg er niet kwam. De wig is nu echter veranderd in de vlag y'-z, een verschijnsel waarvoor ik de term patroontransformatie gebruik. Daar een vlag net als de wig een voortzettingspatroon is, is er nog alle reden om van een daling uit te blijven gaan. Ik doe dat zolang we niet naar boven uit het patroon breken. We mogen uiteraard ook niet sluiten boven 303, want dan zou zoals we zagen het patroon in de daggrafiek ongeldig worden.

  • Morgenochtend is de top rond 301,7 van vandaag uiteraard bepalend voor het verloop. Komen we boven die grens dan gaan we naar de lijn op 303 in de daggrafiek en de onderkant van het gap dat vorige week vrijdag ontstond daar net boven op 303,1. Daar zou dan eventueel weerstand kunnen liggen, is dat niet het geval dan gaan we door naar lijn y'.
  • Dalen we dan zijn lijn z en de laatste bodem rond 299 belangrijk. Een daling door zowel lijn z als 299, zou de hervatting van de daling betekenen. De index moet dan ter bevestiging vervolgens nog wel door 298,5 zakken, opdat we vervolgens naar 296,5 of lager kunnen gaan.

Resumerend: 

De graadmeter van onze aandelenmarkt is vandaag gestegen, waardoor een mogelijke bodem is ontstaan. Dit is strijdig met het hoofd en schouders patroon dat vorige week is afgerond, want dat voorziet in een daling naar 290,5. Dat patroon is intact zolang we niet boven 303 gesloten zijn en ik blijf daarom zolang dat niet is gebeurd uitgaan van een daling. Daartoe moeten we dan wel eerst door lijn x en 299 in de kwartiergrafiek zakken en vervolgens ter bevestiging ook onder 298,5 komen. Doet deze ontwikkeling zich voor dan gaan we naar 296,5 of lager. Zouden we boven 301,7 komen dan gaan we echter eerst naar 303, met mogelijk een uitschieter naar lijn y' in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. Zolang we dan niet naar boven door lijn y' breken zouden we dan later alsnog kunnen dalen, mits we niet boven 303 sluiten.

En dan nog dit...

Niet alleen de AEX is vandaag gestegen, maar alle Europese indices zijn de dag hoger geëindigd. Vanavond wil ik daarom kijken naar een Europese index, de Eurostoxx50 waarin de 50 grootste beursfondsen van ons continent zijn vertegenwoordigd.

  • In de grafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 2259 - 2914 die vanaf juli plaats heeft gehad. Het 23,6% niveau was het eerste potentiële steunniveau en de Eurostoxx50 lijkt hier al direct een bodem te hebben gevormd. De lichamen van de laatste twee candles staan namelijk boven dit niveau, dat daardoor ondanks de kortstondige dalingen eronder intact gebleven is. Er kan hier een bodem ontstaan, zolang de graadmeter echter maar boven de onderkant van de laatste twee candles rond 2745 blijft. Komt de index daar namelijk onder dan volgt een daling naar het 38,2% niveau rond 2665 of eventueel lager. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 5 okt 2009, 19.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 okt 09.15u: Iets hogere start snel teruggedraaid

5 okt 10.00u: AEX zoekt alsnog de weg omhoog

5 okt 11.00u: Stijgend kanaaltje ontstaan in AEX

5 okt 12.00u: Kanaaltje is in uurgrafiek een wig

5 okt 13.00u: AEX op de grens van een uitbraak

5 okt 14.00u: AEX-index zijwaarts uit de wig

5 okt 15.00u: Alsnog een daling op wig gevolgd

5 okt 16.00u: AEX kort na opening in VS omhoog

Wordt het inflatie, deflatie of stagflatie? (Column Beursplaza)

5 okt 17.00u: Beurs na daling wederom gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven