ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week ontstond er in de weekgrafiek een potentieel toppatroon met de naam engulfing bearish line. Daar er deze week een rode candle op gevolgd is zou je op het eerste gezicht zeggen dat het toppatroon bevestigd is, wat dan volgende week tot een vervolg naar beneden zou moeten leiden. Het verschil met vorige week is echter miniem. Vandaag sloot de AEX namelijk op 309,52, terwijl de slotstand van vorige week vrijdag 310,03 bedroeg. Het verschil is verwaarloosbaar en de bevestiging van het toppatroon daarom marginaal. Het is daarom niet zeker dat het van een neerwaarts vervolg komt.

  • De laatste candle in de daggrafiek, die van vandaag, leidt tot dezelfde conclusie. Het is een zogenaamde piercing line, wat een potentieel bodempatroon is in de technische analyse. De candle dient aanstaande maandag nog wel bevestigd te worden door middel van een groene candle, vooraleer we werkelijk over een bodem kunnen spreken.

  • Tegen een bodem spreekt de plaats van het laagste punt van vandaag. Dit ligt midden tussen het 76,4% en het 100% Fibonacci niveau in en dat is ongewoon. Het vraagt als het ware om een vervolg naar de lijn door de laatste bodem op 297.

  • Kijkend naar de daggrafiek met Bollinger Bands is het echter onzeker dat die daling naar 297 er komt. De AEX heeft steun gevonden op de onderste lijn van deze indicator en zou op grond daarvan nu weer verder omhoog kunnen gaan. De gestippelde middellijn zou overigens al weerstand kunnen worden, veel kunnen we op grond hiervan dus nog niet verwachten. Ruimere mogelijkheden voor een stijging komen er pas als de middellijn doorbroken zou worden.

  • De AEX bevindt zich zoals u in de uurgrafiek ziet in het steile kanaal g-g'. Was het kleiner en liefst minder steil geweest dan had het zich nog gekwalificeerd als een vlag, maar dat is nu niet meer het geval. De opwaartse beweging blijft intact zolang we binnen de lijnen van dit kanaal koersen, dat is aanstaande maandag in ieder geval een nuttig gegeven.

  • Een ander bruikbaar punt is dat we boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 319,2 - 300,5 zijn geweest, wat wil zeggen dat we onderweg zijn naar het 61,8% niveau rond 312. Dat is namelijk de laatste Fibonacci grens op de weg omhoog en tevens een potentieel weerstandsniveau.

  • Een ander mogelijk weerstandsniveau betreft de stippellijn rond 312,6 die eerder de rol van steunlijn uitoefende. Oude steun kan nieuwe weerstand vormen, hierop kan de opwaartse beweging eventueel dus nog vastlopen. Een eventuele doorbraak echter zou een terugkeer naar 312,6 mogelijk maken.

  • Het zijn aanstaande maandag uiteraard de lijnen g en g' die beeldbepalend zijn. De korte termijn trend is naar boven gericht zolang we ons binnen dit kanaal bevinden, waarbij de stippellijnen rond 312 en 312,6 die ik bij de uurgrafiek ter sprake bracht als mogelijke weerstandsniveaus gelden.
  • Een neerwaartse uitbraak uit dit kanaal zou neerkomen op een vervolg van de daling, waarbij een daling naar 297 gezien de plaats van de vandaag gevormde bodem in de daggrafiek aannemelijk zou zijn. Een uitbraak zou me uiteraard Fibonacci lijnen doen tekenen over de stijging vanaf 300,5 teneinde mogelijke steunniveaus te bepalen. Dat wil ik nu echter nog niet doen omdat het nog maar de vraag is of we naar beneden uitbreken.

Resumerend: 

Het potentiële toppatroon van vorige week vrijdag kan door de geringe daling van deze week eigenlijk niet als bevestigd worden beschouwd, wat wil zeggen dat ik niet zonder meer uit kan gaan van een daling. De piercing line in de daggrafiek en de steun van de onderste lijn van de Bollinger Bands bevestigen deze houding, beide zaken wijzen op een mogelijke bodem. In eerste instantie hangt alles aanstaande maandag af van de beweging ten opzichte van de lijnen g en g' die samen het kanaal vormen waarin we ons bevinden. Blijven we binnen dit kanaal dan stijgen we verder, waarbij er weerstand gevonden zou kunnen worden rond 312 of 312,6. Op beide punten zou mogelijkerwijs een top kunnen ontstaan. Breken we echter door deze grenzen dan kunnen we weer terugkeren naar de laatste top rond 319,2. Verlaten we maandag het kanaal g-g' aan de onderkant dan betreft het echter een vervolg van de daling. Uiteraard plaats ik in het geval van zo'n neerwaartse uitbraak wel nieuwe Fibonacci lijnen om potentiële steunniveaus vast te stellen, in principe zou zo'n neerwaartse uitbraak ons echter naar 297 toe kunnen doen gaan.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag schreef ik over de wijder wordende driehoek die in ontwikkeling was in de daggrafiek van de Nasdaq. Ik neem u vanavond mee naar die grafiek om te zien hoe het staat met dit patroon.

  • De Nasdaq opende vandaag op het 50% Fibonacci niveau van de laatste stijging die binnen de driehoek heeft plaatsgevonden. De opening betekende de vorming van een gap en dat is de Amerikaanse index direct aan het sluiten. De allesbeheersende vraag is nu uiteraard of de beursindex nu er steun gelegen heeft op het 50% niveau nog verder zal dalen. Dat is een vraag die ik vanzelfsprekend niet kan beantwoorden, want ik beschik niet over het vermogen om in de toekomst te kijken. Wat ik wel kan zeggen is dat er bij dit patroon zoals ik vorige week ook vertelde meestal een uitbraak naar beneden plaats vindt. Dit maakt een daling onder het 50% niveau rond 2115 en het 61,8% niveau rond 2090 aannemelijk. We moeten uiteraard nagaan of deze daling er ook werkelijk komt, dat is voor wat deze index betreft mijn huiswerk voor de komende weken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 27 nov 2009, 19.28u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 nov 09.15u: AEX-index is fors lager geopend

27 nov 10.00u: Behoorlijk deel van gap gesloten

27 nov 11.00u: AEX toch hoger door futures VS

27 nov 12.00u: Omkeerpatroon na sluiten gap

27 nov 13.00u: AEX alsnog door dalende trendlijn

27 nov 14.15u: AEX door drie niveaus gebroken

27 nov 15.15u: Index naar beneden uit een kanaal

27 nov 16.00u: Vervolg omhoog door verloop VS

SBM Offshore: Toppatroon ontstaan in daggrafiek

27 nov 17.00u: Ongelooflijk sterk herstel van AEX

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven