ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is vandaag 0,75% hoger gesloten en dat geeft in de daggrafiek een groene candle. Dit is volgend op de inverted hammer van gisteren, een candle die op weerstand en mogelijke topvorming wees, een goede prestatie. De markt blijft streven naar een opwaarts vervolg.

  • De weerstand die werd aangegeven door de candle van gisteren is echter niet uitgenomen en dat is een gegeven dat aandacht behoeft. In de grafiek ziet u langs de contouren van de vier laatste candles twee lijnen getekend die samen een stijgende wig vormen. Een dergelijke wig is over het algemeen een vooraankondiging van een daling. Deze daling komt er zodra het patroon daadwerkelijk door middel van een uitbraak naar beneden wordt afgerond, waarna een daling volgt die gelijk is aan de daling die aan het patroon vooraf ging. 

  • Zolang de uitbraak naar beneden er echter niet staat is het gevaarlijk om hierop vooruit te lopen. De mogelijkheid staat de markt immers nog open om een uitbraak naar boven te realiseren. Zo'n beweging naar boven zou betekenen dat we naar de laatste top rond 323,2 of hoger gaan.

  • Minpunt van het patroon is dat het erg groot is ten opzichte van de voorgaande daling, dit verkleint de betrouwbaarheid in lichte mate. Een wig is het krachtigst als het om een patroon gaat met een verhoudingsgewijs bescheiden formaat. Dit neemt niet weg dat de kans op een uitbraak naar beneden het grootst is. De onder- en bovenkant van de wig vinden we morgen rond respectievelijk 317,5 en 319,7, dat zijn hiermee morgen de belangrijkste niveaus om de aandacht op te richten.

  • Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan kan ik geen ondersteuning vinden voor de stelling dat we morgen gaan dalen. In deze grafiek is vanuit de momentele positie zowel een daling naar de middellijn als een vervolg naar boven naar de bovenste lijn van de indicator mogelijk.

  • Aan de hand van de uurgrafiek is de conclusie gerechtvaardigd dat de aandelenhandel optimistisch van toonzetting is. We zijn namelijk in de nabijheid gesloten van de toppen die de voorgaande dagen ontstonden, waarmee beleggers impliciet blijk geven van hun vertrouwen.

  • Breken we morgen naar boven door de voorgaande toppen tussen 318,4 en 319,2 dan gaat het om een poging om naar boven uit de stijgende wig te breken die ik bij de daggrafiek besprak. De grens 319,7 is dan van belang.

  • Die grens valt vrijwel samen met de stippellijn rond 319,8 die samen met die op 320,6 als potentiële weerstand geldt. Een stijging boven 320,6 zou een vervolg naar 323,2 of hoger geven.

  • Laat ik in verband met de vermeende daling die door de wig in de daggrafiek wordt aangegeven ook de mogelijke steunniveaus noemen. Het gaat om de stippellijnen op 315,2, 314,3, 314,1, 313 en 312,6. Een daling daaronder zou ons naar 309,4 of lager doen gaan.

  • De bij de uurgrafiek genoemde steunniveaus doen echter pas ter zake als de AEX-index door de bodem van vandaag rond 315,5 zakt. Zolang we ons boven die grens bevinden is er sprake van hogere bodems en is dientengevolge de beweging omhoog gericht.

Resumerend: 

De AEX is vandaag gestegen en in de uurgrafiek vlakbij de toppen van de voorgaande dagen geëindigd, hetgeen betekent dat de markt optimistisch is gestemd. Het patroon dat in de daggrafiek aan het ontstaan is vertelt echter een ander verhaal. Het gaat namelijk om een stijgende wig en dat is een patroon dat als voorbode voor een daling geldt. De wig is echter pas afgerond zodra er een uitbraak naar beneden heeft plaatsgevonden en ik wil er daarom nog terughoudend mee om gaan. De markt zou immers nog een uitbraak naar boven kunnen realiseren, hetgeen het geval zou zijn als we morgen boven 319,7 weten te sluiten. Een vervolg naar boven via potentiële weerstand rond 320,6 naar 323,2 of hoger zou dan aannemelijk worden. Sluiten we morgen echter onder 317,5 dan breken we naar beneden uit, wat zou passen bij het patroon en voor afronding ervan zou zorgen. Belangrijk in dit verband is ook de bodem van vandaag rond 315,5. Pas daaronder ontstaat een bodem die boven de laagste punten van de afgelopen dagen ligt, wat een negatieve ontwikkeling zou zijn. Steun kan er dan liggen rond 315,2, 314,3, 314,1, 313 en 312,6, daaronder zouden we naar 309,4 of lager gaan. Nu maar afwachten of we werkelijk naar beneden uitbreken, want de uitbraakrichting is het belangrijkste gegeven voor het toekomstig koersverloop.

En dan nog dit...

De dollar haalde vandaag de media, want een koers boven $1,50 spreekt tot de verbeelding. Mensen denken nu eenmaal graag in ronde waardes. Hieronder ziet u de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar, aan de hand waarvan ik het beeld wil bestuderen.

  • De lijnen v en x zijn lijnen die ik al eerder in de grafiek tekende en er heeft zich met name ten opzichte van lijn v een ontwikkeling voorgedaan die de moeite van het bespreken waard is. Tot twee maal toe is namelijk een daling onder deze lijn opgevangen en dat heeft geresulteerd in de vorming van een nieuwe trendlijn onder lijn v, een zogenaamde opvolgende trendlijn. Dit is overigens een eigen benaming, de technische analyse kent er geen specifieke naam voor. De lijn heeft gezorgd voor handhaving van de opwaartse beweging. Een opvolgende trendlijn ontstaat regelmatig voorafgaand aan topvorming. De markt probeert ondanks herhaalde dalingen onder een oude trendlijn uit alle macht de stijgende trend te redden, een nogal krampachtige poging die niet altijd slaagt. Mislukken doet de stijgingspoging echter pas als de koers alsnog door de opvolgende trendlijn zakt, dat is dan een teken van topvorming.
  • Het is vooralsnog echter nog niet zover, de koers is onderweg naar het 76,4% niveau rond $1,52 dat het eerstvolgende weerstandsniveau vormt. Daarboven zou lijn x het doel van de beweging worden en op termijn is bij een stijging boven $1,52 zelfs een terugkeer naar $1,60 mogelijk. Laten we echter eerst maar eens gaan volgen of het de euro lukt om boven $1,50 te blijven. Dat lukte vorige maand namelijk niet en dat maakt me benieuwd naar de uiteindelijke uitkomst van deze nieuwe poging. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 25 nov 2009, 19.20u)

 

Er zijn vandaag geen updates verschenen.

 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven