ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag 1,9% onder het slot van gisteren geëindigd en het mag duidelijk zijn dat het potentiële toppatroon van gisteren, een engulfing bearish line, als top bevestigd is. Er is hiermee op 323,2 een top ontstaan die onder de vorige top van 328,5 ligt, het gaat dus om een lagere top. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems was begin deze maand al verstoord door het ontstaan van een dubbele bodem rond 297, bestaand uit de bodems van begin oktober en november. De lagere top betekent dat het patroon nog sterker onder druk komt te staan. Zou het volgend op deze lagere top komen van een daling onder 297 dan hebben we te maken met een omslag, want dan is het gehele proces van hogere toppen en hogere bodems gekeerd. 

  • Op dit moment bestaat de mogelijkheid echter nog dat er een hogere bodem ontstaat boven 297, hetgeen de stijgende trend zou kunnen redden. Om vast te stellen waar de potentiële steunniveaus zich bevinden plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 297 - 323,2. De AEX is vandaag aangekomen bij het 38,2% niveau rond 313,2, het eerste mogelijke steunniveau. Andere punten waar eventueel nog een bodem zou kunnen ontstaan zijn het 50% niveau rond 310,1, het 61,8% niveau rond 307 en het met een voormalig steunniveau samenvallende 76,4% niveau rond 303,1. De conclusie is dat de markt nog ruimschoots in de gelegenheid is om een daling naar en onder 297 te voorkomen en zo de AEX in de opwaartse trend te houden. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat de vorming van een lagere top een negatieve en potentieel gevaarlijke ontwikkeling is, het kan theoretisch immers in een trendomslag uitmonden.

  • De daling van vandaag heeft ons vlak boven de middellijn van de Bollinger Bands gebracht. Deze lijn is een potentiële steunlijn en daar zullen we morgen dus rekening mee moeten houden.

  • De beursgraadmeter is zoals u in de uurgrafiek ziet iets onder het 38,2% niveau geweest waar ik bij de daggrafiek over schreef, maar vond steun op de stippellijn door de bodem van 10 november jongstleden. Er zou hier een bodem kunnen ontstaan.

  • Mocht er inderdaad een bodem gevormd worden dan is lijn y van belang, dat is de lijn die ik langs de toppen van de afgelopen dagen getekend heb. De AEX kan verder dalen zolang deze lijn niet uitgenomen wordt.

  • Het koersverloop is morgen uiteraard allereerst afhankelijk van de beweging ten opzichte van de stippellijn op 312,6. Een eventuele daling onder deze stippellijn zou zoals we in de daggrafiek zagen resulteren in een volgende dalingsstap naar 310,1.  Daar ligt namelijk het 50% Fibonacci niveau van de stijging 297 - 323,2 waarover ik in die grafiek Fibonacci lijnen tekende.
  • Stijgen we morgen dan blijf ik zolang we niet door lijn y breken uitgaan van een neerwaarts vervolg. Zouden echter naar boven door de lijn breken dan zou dat aanleiding zijn om aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen de relevante potentiële weerstand niveaus te gaan bepalen. Zolang we echter niet daadwerkelijk boven lijn y staan is het voorbarig om dat al te doen.

Resumerend: 

De daling van vandaag heeft gezorgd voor de vorming van lagere top. Daar al eerder het patroon van hogere bodems werd verstoord bestaat de mogelijkheid dat het van trendomslag komt. Dat is het geval mochten we onder 297 geraken. Er zijn echter nog vier niveaus waar een bodem zou kunnen ontstaan, te weten 313,2, 310,1, 307 en 303,1. We hebben vandaag het eerste van deze vier bereikt en hebben bovendien steun gevonden rond een bodem van 10 november jongstleden. Dit wil zeggen dat we eventueel al zouden kunnen gaan stijgen. Daarvoor moeten we dan wel door lijn y in de kwartiergrafiek breken. Het is verstandig om zolang dat niet is gebeurd uit te gaan van neerwaarts vervolg. Pas als lijn e daadwerkelijk doorbroken wordt ga ik kijken wat de opwaartse mogelijkheden zijn. Belanden we morgen echter onder 312,6 dan gaan we door naar 310,1. Het koersverloop rond 310,1 wordt dan bepalend voor de vraag of we met de AEX al dan niet de vervolgstap naar 307 of lager zetten.

En dan nog dit...

De Japanse Nikkei index heeft vandaag een belangrijke bodem doorbroken, namelijk de bodem van vorige maand. We werpen een blik op de daggrafiek van deze index om te bepalen wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn.

  • De huidige stand betekent een daling onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging die vanaf 13 juli tot 31 augustus jongstleden heeft plaatsgevonden. Dit betekent een terugkeer naar de bodem van 13 juli. De Fibonacci lijnen waar het om gaat zijn ter wille van de overzichtelijkheid overigens niet in de grafiek getekend, zoekt u daar dus niet naar.
  • Het enige niveau dat voor de korte termijn nog steun kan bieden is de stippellijn rond 9510. Komt de Nikkei daaronder dan keert de Japanse graadmeter terug naar de bodem rond 9050. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 19 nov 2009, 18.53u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 nov 09.15u: Onderkant gap van vrijdag bereikt

19 nov 10.00u: AEX na herstel nu weer dalend

19 nov 11.00u: Graadmeter is verder gedaald

19 nov 12.00u: Vlag in ontwikkeling in AEX grafiek

19 nov 13.00u: Daling vervolgd na afronding vlag

19 nov 14.00u: De hakken zijn in het zand gegaan

Vopak: Sterker gepresteerd dan ik verwachtte

19 nov 15.15u: AEX nog onder het 61,8% niveau

19 nov 16.00u: Beursindex onder 314,7 gekomen

19 nov 17.00u: AEX aangekomen op 38,2% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven