ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Kopers boekten vanmorgen bij opening direct al de overwinning. Zij hadden in de vorm van voorbeurs geplaatste orders hun zaken dusdanig goed voorbereid dat de AEX-index direct boven de weerstand rond 320,1 van vorige week opende. Het komt tegenwoordig vaak voor dat meteen bij opening weerstandsniveau worden gepasseerd. Dat gebeurde vorige week woensdag bijvoorbeeld bij het 61,8% Fibonacci niveau rond 316,5 dat bij de start van de handelsdag meteen uitgenomen werd en vandaag dus zoals gezegd bij 320,1, waar de bovenkanten van twee inverted hammers van vorige week woensdag en donderdag weerstand aangaven. Hier is vanmorgen nog vóór de opening op een knappe wijze op aangestuurd, waarmee de stijgende trend op een tactisch intelligente, maar weinig natuurlijke wijze in gang gehouden wordt.

  • De reden waarom er op deze manier gehandeld wordt is duidelijk, er mag geen top ontstaan die lager ligt dan die op 328,5. De vorming van een lagere top zou namelijk alsnog in een daling uit kunnen monden, zeker als deze gevolgd zou worden door een daling onder 297. Niets werkt dan beter dan een start boven de eerstvolgende barrière, want dan is zo'n grens alvast genomen. Het brengt ons dan ook weer een stapje dichter bij 328,5.

  • Later op de dag hebben we vervolgens ook het 76,4% Fibonacci niveau rond 321,1 nog uitgenomen. De enige hindernis die er nu nog is tussen de slotstand van vandaag en de top rond 328,5 is een recente top die op 23 oktober jongstleden rond 325,4 werd gevormd. Breken we door die grens dan keren we terug naar 328,5 en is het ontstaan van een lagere top afgewend.

  • De sprong van vandaag heeft ons hoger binnen het bovenste deel van de Bollinger Bands gebracht. We kunnen in deze indicator in principe verder stijgen naar de bovenste lijn van dit gereedschap, want die lijn is hier de eerstvolgende weerstandslijn.

  • Weerstand lag  er vanmiddag rond 322,5, passeren we die grens dan gaan we verder naar de grens 325,4 die ik bij de daggrafiek noemde.

  • Er ontstond vanmorgen bij de opening een gap dat ik abusievelijk over het hoofd zag. Het overgeslagen gebied tussen 318 en 319,8 moet echter wel als zodanig worden beschouwd. Het zou in theorie nog met een daling naar het hoogste punt van jongstleden vrijdag rond 318 gesloten kunnen gaan worden.

  • Zeker is dat echter allerminst, want het gaat niet om een gewoon gap. De sprong bracht ons boven drie voorgaande toppen en dat maakt er een breakaway gap van. Dit type gap blijft nogal eens open. Hierdoor durf ik hoewel er zich best een daling voor zou kunnen doen niet bij voorbaat van een daling naar 318 of lager uit te gaan.

  • Zouden we morgen dalen dan kan er eventueel steun liggen rond de laatste bodem op 321,6, de doorbroken weerstand op 321,1, de bodem rond 320,2, de stippellijn rond 320,1 en de bovenkant van het gap van vanmorgen 319,8.
  • Weerstand ligt er zoals bij de uurgrafiek gememoreerd rond 322,5.

Resumerend: 

Kopers sleepten de buit meteen bij de start van de handelsdag al binnen. Orders die voorbeurs waren ingelegd brachten de AEX namelijk direct boven 320,1, het niveau waar vorige week twee dagen achtereen weerstand lag. Het slot van de dag lag ook nog eens boven het 76,4% niveau op 321,1 in de daggrafiek, waardoor er tussen de top rond 328,5 en de huidige stand in de daggrafiek nog maar één potentieel weerstandsniveau te vinden is en dat is 325,4. Breken we door het hoogste punt van vandaag rond 322,5 dan is 325,4 de grens waar we het eerst naar toe gaan, wat de kans op een terugkeer naar 328,5 overigens ook erg groot zou maken. Zouden we dalen en onder 321,6 komen dan is de kans aanwezig dat we het gap van vandaag alsnog gaan sluiten met een daling naar 318 of lager, met de kanttekening het dat dit bij dit type gap (breakaway gap) niet altijd gebeurt en er rond 321,1, 320,2, 320,1 en 319,8 nog steun zou kunnen liggen.

En dan nog dit...

Op vrijdag 6 november jongstleden besprak ik de daggrafiek van de Britse beurs en vertelde u dat deze markt net als de andere Europese beurzen voor de opgave stond om het patroon van hogere toppen aan te houden. De FTSE moest daartoe door de top van vorige maand rond 5300 breken. Dat is vandaag gebeurd.

  • De FTSE staat tot dusverre als eerste en enige Europese beursindex boven de top van vorige maand en dat maakt me uiteraard benieuwd naar de komende koersontwikkelingen elders in Europa. De vraag is of de andere markten gaan volgen.
  • Waar ik ook benieuwd naar ben is naar de ontwikkeling ten opzichte van de nieuwe lijn p die in in bovenstaande daggrafiek heb getekend. Deze lijn vormt samen met de horizontale stippellijn een stijgende rechthoekige driehoek. Dit patroon is in deze context meestal een voortzettingspatroon, maar kan in theorie ook nog een omkeerpatroon worden. Een doorbraak naar boven door lijn p zou het patroon afronden als voortzettingspatroon en een vervolg naar boven veiligstellen. Een daling vanaf lijn p daarentegen zou inhouden dat de formatie zich toch nog als een omkeerpatroon zou kunnen ontwikkelen. Het zou echter pas afgerond zijn bij een uitbraak naar beneden, dus na een daling onder de laatste bodem rond 4985. Het zou in dat geval dus nog wat geduld vergen vooraleer duidelijk zou worden of het echt om een toppatroon zou gaan. 
  • De komende dagen moeten ten aanzien van lijn p een eerste beeld geven, want dan weten we in elk geval al of lijn p al dan niet doorbroken wordt. Dat maakt dan helder of we ondanks de stijging boven de top van vorige maand toch nog de mogelijkheid van een omkeer in gedachten moeten houden of van een vervolg naar boven uit mogen gaan. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 16 nov 2009, 19.27u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 nov 09.15u: Opening precies boven weerstand

16 nov 10.00u: Punten naar boven op een rij

16 nov 11.00u: AEX zoekt de weg naar boven

16 nov 12.00u: Beursindex nog onder grens 321,1

16 nov 13.00u: Hogere korte termijn bodem AEX

16 nov 14.00u: De markt kijkt nog altijd omhoog

16 nov 15.00u: Lager na detailhandelsverkopen VS

16 nov 16.00u: Daling is weer snel "rechtgezet"

16 nov 17.00u: AEX na doorbraak weerstand vlak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven