ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is deze week door de stippellijn gebroken die zich middenin het stijgend trendkanaal x-a bevindt en dat is een belangrijke ontwikkeling. Het opent namelijk de weg naar de top die vorige maand rond 328,5 ontstond. Wil de markt de stijgende trend intact houden dan is het nu van belang dat we ons direct naar en zo mogelijk boven die waarde begeven. Mocht er namelijk een top ontstaan onder 328,5 dan kan de stijging alsnog worden afgebroken.

  • We bevinden ons momenteel in een positie waarin er een lagere top zou kunnen ontstaan. We hebben weliswaar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 328,5 - 297 rond 316,5 uitgenomen, maar hebben nog wel te maken met twee inverted hammers die de voorgaande dagen zijn ontstaan. Deze kunnen een top betekenen, al zijn zij nog niet bevestigd en kunnen we er dus nog niet zeker van zijn.

  • Hier komt bij dat er vandaag bij het sluiten van het gap van afgelopen woensdag een hammer is gevormd en dat is een candle die op steun wijst. Het is volgend op deze hammer mogelijk dat we komende week verder stijgen en de recente toppen rond 320,1 uitnemen. Dat zou ons niet alleen verder doen stijgen in de richting van 328,5, maar de kans dat we die waarde bereiken vanwege de stand boven het 61,8% niveau ook groot maken.

  • Negatief kan de ontwikkeling alleen worden in het geval we onder het laagste punt van vandaag komen dat rond 314,7 lag. Dat zou namelijk de hammer van vandaag van zijn waarde ontdoen.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is dusdanig dat er zowel een stijging als een daling op de laatste candles kan volgen, laat ik daarom snel verder gaan naar de uurgrafiek.

  • In die uurgrafiek is vanmiddag na het sluiten van het gap van jongstleden woensdag een engulfing bullish line ontstaan. Het wijst op een bodem, die overigens een fractie boven het 23,6% niveau ligt van de Fibonacci lijnen die ik vanmiddag over de stijging 297 - 320,1 tekende. Dit niveau ligt namelijk rond 314,6. De beweging aan het eind van de handelsdag duidt op een opwaarts vervolg.

  • Mocht dat opwaarts vervolg er overigens niet komen en de AEX onder 314,6 belanden dan gaan we naar de laatste bodem rond 312,6 of lager. Op 312,6 ligt namelijk een bodem van afgelopen dinsdagmiddag, hetgeen steun op zou kunnen leveren. Andere mogelijke steunniveaus mocht de index dan nog verder dalen vinden we rond 311,2, 308,5 en 305,8, het gaat om Fibonacci niveaus.

  • In hoeverre we aanstaande maandag verder kunnen stijgen hangt af van het koersverloop ten opzichte van twee Fibonacci niveaus van de daling 320,1 - 314,7 rond 317,4 en 318. Op beide niveaus zou eventueel topvorming kunnen volgen en een hervatting van de neerwaartse beweging opgestart kunnen worden.
  • Zouden we echter door 318 breken dan keren we terug naar 320,1 of eventueel hoger.
  • Kijk ik naar wat vanmiddag gebeurde dan is de kans op een stijging groot. De Amerikaanse S&P500 futures werden ondanks een tegenvallend consumentenvertrouwen naar boven gestuwd, de gangbare praktijk in de VS na tegenvallende cijfers. Er zijn altijd wel grote kopers, die ook nog eens extra vraag in de markt leggen op het moment dat er weerstandsniveaus worden bereikt. Beurzen lijken dankzij deze sturing met S&P500 futures tegenwoordig niet meer dan een dag of wat te kunnen dalen. Hier komt op een zeker moment een eind aan, maar grote partijen zullen alles doen om dat te voorkomen. Reken maar dat zij zo kort voor het moment waarop de bonussen voor dit jaar worden vastgesteld de indices als het even kan niet meer zullen laten lopen. Een daling komt er dus pas op het moment dat er een zodanige aanleiding is dat dergelijke spelers de controle noodgedwongen kwijtraken. Blijft een dergelijk bericht uit dan blijven we stijgen, in ieder geval tot de buit aan het eind van het jaar is veiliggesteld. Zwartgallig opgemerkt misschien, maar zo zit de financiële sector helaas in elkaar. De Amerikaanse bankensector bewijst dit, daar worden momenteel recordbonussen voorzien en men schaamt zich daar geenszins voor. Politiek en maatschappij kijken machteloos toe terwijl de voorman van Goldman Sachs onlangs in een interview met de Sunday Times letterlijk zei "het werk van God te doen".

Resumerend: 

De doorbraak door de stippellijn middenin het kanaal x-a in de weekgrafiek opent in principe de weg naar 328,5 of hoger. De stijging boven het 61,8% niveau in de daggrafiek doet hetzelfde, want op een beweging boven een 61,8% niveau volgt veelal een terugkeer naar het 100% niveau en dat ligt hier op 328,5. Belemmering vormen nog de twee inverted hammers in die daggrafiek, waarvan de bovenkant rond 320,1 ligt. De hammer van vandaag wijst echter op steun. Weten we in de kwartiergrafiek boven 318 te komen dan keren we terug naar 320,1, breken we daar dan doorheen dan zetten we de stijging richting 328,5 voort en is er alle kans dat we die grens ook bereiken. Zolang we echter niet door 318 breken bestaat de mogelijkheid van een daling. Lagere standen komen er op de borden mochten we door 316,4 zakken, dan gaan we namelijk naar 312,6 of lager. Andere mogelijke steunniveaus zijn dan 311,2, 308,5 en 305,8.

En dan nog dit...

Ik krijg de laatste tijd regelmatig mailtjes van lezers die gebruik maken van indicatoren en in diverse grafieken momenteel een verschijnsel zien optreden dat bekend staat onder de naam divergentie. Daar wil ik vanavond op in gaan.

  • U ziet de daggrafiek van de S&P500 index met daaronder een indicator met de naam Relative Strength Index (RSI), een van de bekendste indicatoren uit de technische analyse. De graadmeter kent zoals ik gisterenavond besprak een patroon van hogere toppen en hogere bodems en het is momenteel de vraag of de index de laatste top zal weten te doorbreken om zo een nieuwe hogere top aan het proces toe te voegen.
  • Opmerkelijk is nu dat noch het patroon van hogere toppen noch dat van hogere bodems bevestigd wordt in de indicator. Dit is overigens niet alleen bij deze indicator het geval, maar ook bij andere veel toegepaste indicatoren. Terwijl de bodems steeds hoger komen te liggen toont de dikke blauwe lijn onder de RSI aan dat de bodems daar steeds lager belanden. Aan de bovenkant zien we dezelfde afwijking, hier laat de dikke bruine lijn steeds lagere toppen zien terwijl de S&P500 juist steeds hoger komt. Dit verschijnsel noemt men divergentie.
  • De theorie wil dat divergentie op een zeker moment in topvorming resulteert, maar dat blijft zoals u ziet tot dusverre uit. De S&P500 staat zelfs op het punt de top van vorige maand te doorbreken en zo op een nieuwe hogere top af te stevenen. Ga je op grond van de divergentie uit van topvorming dat zit je helemaal scheef. 
  • Dit is een van de redenen dat ik geen indicatoren gebruik, terwijl ik dat in het verleden wel deed. De theorie zegt niets over de tijdspanne waarover divergentie kan voortduren, dat is het eerste dilemma. Er kan een top komen, maar je weet nooit wanneer. De theorie sluit verder niet uit dat de S&P500 op een zodanige wijze verder stijgt dat er in de RSI alsnog een stijging boven de bruine lijn en de laatste top rond 68,5 volgt. Zo kan het dus gebeuren dat je lange tijd op grond van divergentie uit gaat van topvorming, terwijl het resultaat uiteindelijk is dat de stijging gewoon doorzet en de divergentie daardoor op een zeker moment alsnog verdwijnt. De top in september was daar een voorbeeld van. Je kunt zo in de situatie komen dat je jezelf lange tijd tevergeefs blindstaart op dit fenomeen en zo op het verkeerde been komt te staan.
  • Ik maak daarom liever gebruik van harde grenzen om een inschatting te maken van het toekomstig koersverloop. Bodems en toppen zijn van die concrete grenzen. Breekt de S&P500 door de top rond 1100 dan betekent dat een nieuwe stap in het patroon van hogere toppen en dus een nieuwe fase in de opwaartse beweging. Breekt de index niet door 1100 dan heb ik pas bij een daling onder 1030 een hard bewijs van een omslag in handen en niet eerder, zo eenvoudig ligt het. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 13 nov 2009, 19.45u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 nov 09.15u: Bovenkant gap wederom verdedigd

13 nov 10.00u: Stijging AEX werd niet voortgezet

13 nov 11.00u: Druk naar beneden wordt groter

13 nov 12.15u: Winst AEX nog steeds bewaakt

13 nov 13.00u: Er is nog geen besluit genomen

13 nov 14.00u: De kogel is eindelijk door de kerk

Arcadis: Uitbraak na verhogen winstverwachting

13 nov 15.00u: Herstel AEX door cijfers uit VS

13 nov 16.00u: AEX heeft de daling weer vervolgd

13 nov 17.00u: En altijd gaat het weer omhoog

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven