ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is vandaag een potentieel omkeerpatroon ontstaan met de naam dark cloud cover. Daar de bovenkant van de candle ter hoogte van de stippellijn door de top van 17 september rond 315,3 ligt dienen we ernstig rekening te houden met de mogelijkheid dat er zich een omslag voor gaat doen. Van belang daarbij is echter dat de dark cloud cover nog wel als top bevestigd dient te worden door een volgende rode candle. Voorlopig kan ik dus niets meer doen dan spreken over een mogelijke top en de dag van morgen afwachten.

  • Mocht de index toch verder stijgen, je weet het maar nooit met alle middels S&P500 futures tot stand gebrachte stijgingen van tegenwoordig, dan gaan we naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 316,5.

  • De tweede grafiek, de daggrafiek met Bollinger Bands, ondersteunt de optie van topvorming echter en dat maakt de kans op een daling groter. De markt heeft rond de middellijn van deze indicator een draai van openingswinst naar een slot met verlies gemaakt. Deze middellijn is daardoor weerstandslijn gebleken, wat de kans op een daling dientengevolge het grootst maakt.

  • Het wordt ook in de uurgrafiek zo langzamerhand tijd voor een daling. De AEX heeft nu twee dagen op rij geprobeerd naar boven uit het kanaal q-q' te breken, maar wist dat niet blijvend voor elkaar te krijgen. Normaal gesproken volgt er nu een daling naar de onderzijde van het kanaal, dus een beweging naar lijn q.

  • Er bevinden zich nog drie mogelijke steunniveaus tussen het slot van vandaag en lijn q. De eerste twee zijn het 23,6% Fibonacci niveau rond 312,7 en het 38,2% niveau rond 310,9 van de stijging 303,6 - 315,5 waarover ik Fibonacci lijnen getekend heb. Het eerste hiervan hebben we bereikt. Het andere mogelijke steunniveau vindt u op 310,4, het betreft de bovenkant van het gap tussen de zwarte stippellijnen dat gisteren open bleef.
  • In mijn achterhoofd houd ik overigens rekening met de mogelijkheid dat we dit gap nog gaan sluiten door middel van een daling naar 309,8 (het hoogste punt van afgelopen vrijdag) of lager.
  • Laat ik voor de volledigheid in verband met zo'n eventuele daling naar en onder 309,8 ook de beide andere Fibonacci niveaus noemen waar steun zou kunnen liggen. Het gaat om het 50% niveau rond 309,5 en het 61,8% niveau rond 308,1.
  • Er is evenwel nog een mogelijkheid dat we in het geheel niet meer omlaag gaan. Dit heeft te maken met het gegeven dat we aan het eind van de handelsdag steun vonden rond het 23,6% niveau, hetgeen in principe een hervatting van de stijging mogelijk maakt. De kans hierop is normaliter echter maar klein, want je ziet minder vaak een bodem op zo'n niveau. Over het algemeen bedraagt een correctie namelijk 38,2% of meer. Ook vanuit deze optiek ligt een daling dus het meest voor de hand.

Resumerend: 

Alle grafieken geven momenteel aan dat een daling het meest waarschijnlijk is. De daggrafiek doet dat omdat er een dark cloud cover is gevormd waarvan de bovenzijde rond een weerstandsniveau staat. De daggrafiek met Bollinger Bands maakt een daling aannemelijk vanwege het feit dat de middellijn intact gebleven is als weerstandslijn. In de uurgrafiek zien we meerdere mislukte pogingen om naar boven uit het kanaal q-q' te breken, wat de tijd rijp maakt voor een daling naar de onderkant ervan. De kwartiergrafiek tenslotte toont ons een bodem op een 23,6% niveau, een punt waar je verhoudingsgewijs niet zo vaak een bodem ziet. Het spreekt voor een daling naar het 38,2% niveau of lager. Dan is er tenslotte nog het niet gesloten gap dat gisteren tussen 309,8 en 310,4 ontstond, dat zou nog gesloten moeten worden met een daling naar 309,8 of lager. Ik wil me echter eerst richten op een daling naar lijn q, want vooruitlopen op een doorbraak door een trendlijn doe ik nooit. We gaan naar die lijn zodra we onder het 23,6% niveau rond 312,7 komen. Steun kan er dan nog liggen rond 310,9 en 310,4, het is zaak na te gaan dat we daar op weg naar lijn q doorheen zakken. Zouden we door lijn q zakken dan zijn de grenzen 309,5 en 308,1 relevant als mogelijke steunniveaus. Mochten we morgen overigens toch stijgen dan gaan we naar 316,5, laat ik er dat voor alle zekerheid nog aan toevoegen. Er wordt de laatste maanden tenslotte zoveel gestuurd met de Amerikaanse futures, je weet het maar nooit.

En dan nog dit...

Vorige week kwam ik aan de hand van diverse grafieken van Europese indices tot de conclusie dat het zaak was voor de Europese beurzen te zorgen voor een stijging boven de toppen van vorige maand. De vorming van een lagere top zou namelijk een eind maken aan de patronen van hogere toppen en hogere bodems in de grafieken van deze graadmeters. De situatie is voor wat de Eurostoxx50 index betreft eigenlijk hetzelfde, zoals u hieronder ziet.

  • Het patroon van hogere bodems is bij deze Europese index al verbroken. Zou er nu een lagere top volgen dan hebben we achtereenvolgens een lagere bodem en een lagere top, wat een omslag in zou houden.
  • De Eurostoxx50 index heeft het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling bereikt en dat is in potentie een punt waar zo'n lagere top nog zou kunnen ontstaan. Hier is vandaag een rode candle gevormd, wat het vervolg morgen wel eens beslissend zou kunnen maken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 10 nov 2009, 19.29u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 nov 09.15u: Engulfing bearish line in grafiek

10 nov 10.00u: Strijd rond oude top van de index

10 nov 11.00u: AEX index is niet verder gestegen

10 nov 12.00u: Daling na cijfers snel gerepareerd

10 nov 13.00u: Drievoudige top AEX rond 315,3

10 nov 14.00u: Steun fractie boven vanmorgen

10 nov 15.00u: Er komen nog kopers op voor AEX

10 nov 16.00u: AEX omhoog in navolging van VS

10 nov 17.00u: Beursindex weer met VS omlaag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven