ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is deze week gestegen, op zich niet verwonderlijk in een week met laag volume of dunne handel zoals het in het jargon heet. Het overgrote deel van de grote beleggers heeft belangen bij een stijgende beurs. Ik heb wel eens schattingen gezien dat het om tachtig procent van de marktparticipanten zou gaan, maar dat kan ik niet staven. Het getal lijkt me echter zo gek nog niet. Het gaat daarbij om buy-and-hold beleggers, die hun aandelenportefeuille voortdurend aanhouden of uitbreiden. Deze spelers worden financieel alleen wijzer van een opwaarts gerichte beurs. Een enkele partij dekt de portefeuille af als er zich een daling voordoet, maar verkopen doen vele spelers behoudens verschuivingen in de portefeuille nooit. Is het volume laag dan gaat het dergelijke spelers niet moeilijk af om de beursindex wat op te poetsen, dat is dan ook haast per definitie wat in vakantieperiodes gebeurt.

  • De index heeft het magenta 61,8% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195 rond 332 bereikt en heeft het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 rond 336 met een hoogste stand van 335,1 bijna gehaald. Beide niveaus zijn potentiële weerstandsniveaus, hetgeen inhoudt dat de AEX vanaf volgende week de daling eventueel zou kunnen hervatten.

  • Belangrijk is ook lijn p waar we min of meer bovenop zijn geëindigd. De dalende lange termijn trend zoals die door deze lijn wordt weergegeven is nog net intact. Ook dit wil zeggen dat we komende week de daling zouden kunnen hervatten.

  • Zowel gisteren als eergisteren is een potentieel toppatroon ontstaan, maar de index is zoals u ziet desondanks niet gedaald. Bijzonder is dat de candle van vandaag wederom een mogelijk toppatroon is, namelijk een bearish harami. Het ziet er naar uit dat we volgende week alsnog naar beneden gaan, waarbij we dan het gap van afgelopen dinsdag alsnog zouden kunnen gaan sluiten. Dit vergt een daling naar 330,6 of lager.

  • Ik let daarbij wel scherp op de ontwikkeling ten opzichte van lijn t die ik in de grafiek heb getekend, deze lijn kan een daling naar het gap eventueel namelijk nog voorkomen. Het is immers een potentiële steunlijn.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is onverminderd naar boven gericht, er hoeft vanuit deze grafiek gezien dus geen daling plaats te vinden.

  • Volgende week draait alles om de laatste top rond 335,1 en de laatste bodem rond 331,7. Komen we boven 335,1 dan stijgen we naar 336, het eerstvolgende weerstandsniveau in de weekgrafiek, of hoger. Belanden we onder 331,7 dan gaan we naar 330,6, de onderkant van het nog te sluiten gap, of lager.

  • Ik let daarbij zoals gezegd op lijn t, want die lijn kan steun blijken. De trend is naar boven gericht zolang we ons boven die lijn bevinden.

  • Er zat vandaag niet veel leven in de brouwerij. De AEX bewoog een groot deel van de korte handelsdag tussen de stippellijnen rond 333,4 en 333,6. Verlaten we dit gebied volgende week aan de bovenkant dan gaan we proberen door 335,1 te breken en tevens door lijn p in de weekgrafiek. Komen we daarentegen onder 333,4 dan gaan we richting 331,7, waar we dan eventueel doorheen zouden kunnen zakken om naar 330,6 of lijn t te gaan.

Resumerend: 

De AEX is deze week gestegen, een ontwikkeling die vaak voor komt in een week met dunne handel. De beursgraadmeter heeft het 61,8% niveau en de dalende lijn p in de weekgrafiek bereikt, hetgeen inhoudt dat we volgende week een daling zouden kunnen gaan zien. Ik druk me voorzichtig uit. Ook volgende week is namelijk een week met laag volume, het kan best zijn dat de markt hier gebruik van gaat maken om een doorbraak door lijn p en de resterende potentiële weerstand rond 336 te forceren. We zullen zien. Komen we boven 333,6 dan gaat de markt het naar boven proberen. Breekt de AEX daarbij door de top rond 335,1 dan gaat de index een aanval doen op de grens 336. Komen we echter onder 333,4 dan begeven we ons richting 331,7, zouden we daaronder komen dan gaan we naar 330,6 of lager. Dit zijn de opties waar we volgende week mee aan de slag kunnen.

En dan nog dit...

In België heeft men minder geprofiteerd van deze korte handelsweek dan elders in Europa, dat is opvallend. Staan de andere indices allemaal rond of boven het hoogste punt van het jaar, de BEL20 staat daar een stuk onder. Een reden kan ik u niet geven, ik kan slechts constateren dat het zo is.

  • De BEL20 staat in het midden van de stijgende rechthoekige driehoek y-y'. Dit patroon staat te boek als een voortzettingspatroon, als er tenminste geen hogere top aan vooraf ging zoals hier. Deze hogere top maakt het patroon wat lastiger te beoordelen.
  • Door de hogere top heb ik echter wel lijn z kunnen tekenen, wat met lijn y een gewone driehoek geeft. Deze driehoek is eveneens een voortzettingspatroon, dit geeft dus een vervolg naar boven aan. Het is echter een erg groot patroon, dat maakt dit weer wat minder vanzelfsprekend. Driehoeken zijn naar mijn ervaring het betrouwbaarst als ze klein zijn ten opzichte van de voorgaande stijging.
  • Minder krachtig is bovendien dat de Belgische index nog niet ter hoogte van de top van dit jaar staat. Onze zuiderburen zijn kennelijk wat minder optimistisch gestemd dan andere Europeanen.
  • Alles bijeen durf ik niet met zekerheid te zeggen dat er een uitbraak naar boven gaat volgen. Gelukkig hebben we in deze grafiek in de lijnen y, y' en z lijnen waar we straks mee verder kunnen. Een doorbraak door de lijnen z en y' betekent namelijk voortzetting van de stijgende trend, een daling onder lijn y beëindiging daarvan, zeker als dit gevolgd zou worden door een daling onder de stippellijn op 2338. We mogen dan wel niet weten waar we met deze index aan toe zijn, maar hebben wel de benodigde informatie waarmee we na een doorbraak verder kunnen met de analyse. 
  • Dan laat ik nu de grafieken de grafieken en wens u en de uwen genoeglijke Kerstdagen. Tussen Kerst en nieuwjaarsdag schrijf ik mijn updates en bent u dus welkom op de site. Mocht u niet in de gelegenheid zijn te komen dan wens ik u behalve een goede Kerst ook alvast een fijne jaarwisseling. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 24 dec 2009, 16.35u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 dec 09.15u: Licht hogere opening van AEX

24 dec 10.00u: Bodem gevormd in AEX-index 

24 dec 11.00u: Beleggers passen op de winkel

24 dec 12.00u: Er is niet veel te beleven vandaag

24 dec 13.00u: AEX noch gedaald noch gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven