ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is niet mijn gewoonte om de analyse op een dinsdagavond met de weekgrafiek te beginnen, maar ik heb daar een goede reden voor. De AEX is vandaag namelijk gestegen en heeft zowel het magenta 61,8% Fibonacci niveau rond 332 als lijn p bereikt. De beursgraadmeter is met een hoogste stand van 334,5 bovendien nog maar anderhalve punt onder het grijze 38,2% niveau gekomen waar ik gisterenavond eveneens over schreef. Het gegeven dat we bij het 61,8% niveau en lijn p zijn gearriveerd kan inhouden dat we de stijgende trend waarin we ons bevinden gaan beëindigen. Uiteraard weten we dat pas zeker zodra we ter bevestiging naar beneden door lijn a zouden zakken. De week is echter nog niet afgelopen, dat is pas donderdagmiddag om 14.00u het geval. Het is dus nog mogelijk dat we alsnog door lijn p breken. Dat heeft de komende dagen uiteraard mijn aandacht.

  • Een extra reden om het koersverloop ten opzichte van lijn p goed te volgen is dat er nog een oud koersdoel van 345 punten staat, afkomstig van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in juli van dit jaar werd afgerond. Zouden we niet door lijn p breken dan zouden we dat niet meer bereiken. Dat een doel van een patroon niet wordt behaald is natuurlijk altijd mogelijk, een patroon is immers een momentopname en de markt kan altijd anders gaan denken over de ontwikkelingen. Je blindstaren op een doel is dus niet slim, je moet de flexibiliteit hebben om het los te laten op het moment dat de grafiek wat anders zegt. We moeten na het bepalen van een doel daarom altijd controleren of we de beweging naar het doel werkelijk maken, wat hier afhangt van het verloop ten opzichte van lijn p en het grijze Fibonacci niveau rond 336. Breken we door die beide lijnen dan kunnen we verder naar 345. Blijven we echter onder lijn p dan hervatten we de daling en kan er een streep door het doel van het omgekeerd hoofd en schouders patroon.

  • Na de candle van vandaag in de daggrafiek zouden we morgen om twee redenen eigenlijk moeten gaan dalen. De eerste is dat er vandaag een gap is ontstaan dat we nog zouden moeten sluiten, dat vraagt om een daling naar de onderkant van het gap rond 330,6 of lager.

  • De tweede reden is dat de candle van vandaag een inverted hammer betreft en dat is een potentieel toppatroon.

  • De Bollinger Bands daggrafiek overigens zegt ons niet dat we morgen een daling moeten verwachten. De trend is naar boven gericht, waardoor de index morgen ook verder zou kunnen stijgen. De graadmeter trekt de laatste tijd namelijk weer samen op met de bovenste lijn van deze indicator en dat zou zo kunnen blijven.

  • De uurgrafiek ondersteunt echter de mogelijkheid dat we morgen gaan dalen, wat komt door de daling onder lijn s die het laatste uur heeft plaatsgevonden. Dit maakt een correctie op de beweging van 323,8 - 334,5 aannemelijk.

  • Ik heb in verband met die mogelijke correctie Fibonacci lijnen geplaatst over de stijging 323,8 - 334,5, hetgeen potentiële steunniveaus aangeeft rond 332, 330,4, 329,1 en 327,9. Dit zijn niveaus waar ik morgen als we inderdaad dalen op ga letten. Behalve deze niveaus kan de stippellijn rond 328,5 vanzelfsprekend ook nog steun geven.
  • Bepalend wordt in eerste instantie de waarde 332, niet alleen omdat daar het 23,6% niveau ligt, maar ook omdat daar vanmiddag een bodem is ontstaan. Belanden we onder 332 dan ga ik uit van een daling naar 330,6, de onderkant van het gap van vanmorgen. Daar of op het 38,2% niveau rond 330,4 kan dan eventueel steun liggen. Andere niveaus zouden pas in beeld komen bij een daling onder 330,4, laat ik daar daarom nog niet op vooruitlopen.
  • Stijgen we morgen toch dan is de waarde 334,5 van belang, breken we door die grens dan stijgen we verder naar de grens 336 uit de weekgrafiek. Dit betekent dan tevens dat we proberen door lijn p te breken in die grafiek.

Resumerend: 

De AEX is vandaag hoger gesloten en heeft de belangrijke combinatie van het magenta 61,8% niveau en lijn p in de weekgrafiek bereikt. Alles hangt nu af van het verloop ten opzichte van dit duo. Breken we door naar boven dan gaan we naar 336 of eventueel 345, dat zou een belangrijke stap zijn. Blijven we echter onder lijn p dan kan dat -uiteraard pas na bevestiging in de vorm van een daling onder lijn a in de weekgrafiek- de hervatting van de lange termijn dalende trend betekenen. Ik ga er op dit moment van uit dat we morgen dalen, dit vanwege de inverted hammer en het nog te sluiten gap in de daggrafiek. Komen we onder 332 dan gaan we naar 330,6 of 330,4, op beide niveaus kan eventueel steun liggen. Andere mogelijke steunniveaus vinden we rond 329,1, 328,5 en 327,9, maar die grenzen zouden pas aan de orde komen bij een daling onder 330,4.

En dan nog dit...

Vorige week vrijdag schreef ik op deze plaats over de Eurostoxx50 index, bij welke gelegenheid ik u vertelde dat er een diamant in ontwikkeling was. Ik schreef dat het zou worden afgerond bij een daling onder de trendlijn k in de daggrafiek. Het heeft zich vandaag echter anders ontwikkeld, zoals u in de daggrafiek hieronder ziet. De diamant zal niet meer worden afgerond.

  • Er heeft zich vandaag namelijk een uitbraak naar boven voorgedaan en dat maakt het patroon ongeldig. We moeten verder kijken.
  • Belangrijk is de top die vandaag is ontstaan, die bevindt zich namelijk ter hoogte van de top die op 20 oktober jongstleden rond 2962 is gevormd. Breekt de index door de stippellijn op dat niveau dan betekent dat de voortzetting van de opwaartse beweging.
  • Zou deze Europese graadmeter echter terugvallen dan ontstaat een dubbele top, wat ons vervolgens zou nopen om het koersverloop ten opzichte van lijn k te volgen. Een daling onder die lijn zou namelijk een negatieve ontwikkeling zijn, of het nu de onderkant van een diamant is of niet. Het zou de stijgende trend immers afsluiten. 
  • De Eurostoxx50 staat hiermee op een belangrijke tweesprong. De doorbraak naar boven door de dalende grijze lijn heeft het technische beeld verbeterd, wat rest om het af te maken is nog een stijging tot boven 2962. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 22 dec 2009, 18.33u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 dec 09.15u: Hoger en bij mogelijke weerstand

22 dec 10.00u: AEX heeft top gezet op 333,33

22 dec 11.00u: Vlag afgerond in de kwartiergrafiek

22 dec 12.00u: Patroon AEX is niet uitgekomen

22 dec 13.00u: Vloertje onder de AEX rond 332,8

22 dec 14.00u: AEX blijven liggen net boven steun

22 dec 15.00u: Geen +3,5% of +2,8%, maar +2,2%

AKZO: Laatste maanden door aantal barrières heen

22 dec 16.15u: Stijgende trend intact gebleven

22 dec 17.00u: Korte termijn trendlijn onder druk

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven