ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs heeft vandaag zonder enige remming gebruik gemaakt van de dunne handel die kenmerkend is voor deze beursweek en heeft de AEX boven de top van vorige week gezet. Ik gebruik bewust het woord "gezet". Bij elk weerstandsniveau dat we vandaag namelijk tegenkwamen kwam er extra vraag in de markt, er werd professioneel aangestuurd op deze doorbraak. Laat u zich echter niet op het verkeerde been zetten door deze beweging, deze is vanwege het deze week lage volume verre van betrouwbaar. Het kan zo weer omslaan, houdt u dus de vinger aan de pols. Duidelijk is wel dat de beurs meer dan ooit terug is op de oude weg, de les van vorig jaar is geheel vervaagd. Het geeft me geen goed gevoel, want het betekent dat vorig jaar zich zo weer zou kunnen herhalen.

  • De stijging van vandaag betekent in ieder geval een nieuw jaarrecord. De graadmeter staat boven de top van vorige week en is zodoende onderweg naar het eerstvolgende weerstandsniveau. Dat ligt zoals ik afgelopen vrijdag schreef rond 332, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195. Eventueel kan er nog een uitschieter volgen naar 336, het 38,2% niveau van de daling 564 - 195. Er loopt in de weekgrafiek bovendien een lange termijn trendlijn in de buurt van 332 à 333, een lijn om in de gaten te houden. Die lijn kan ons de daling namelijk weer doen hervatten.

  • De laatste twee candles in de daggrafiek zeggen echter dat we verder zouden kunnen stijgen. Zij vormen samen namelijk een vlag met iets uit elkaar lopende lijnen. Het koersdoel van het patroon ligt rond 342. Dat sluit weer aan bij het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ik in juli van dit jaar voor het eerst beschreef, een patroon met een koersdoel van 345 punten. De markt zou het als we de vlag mogen geloven niet bij 332 of 336 willen laten, maar naar 345 toe willen gaan.

  • De Bollinger Bands in de tweede daggrafiek geven in ieder geval een nieuwe opwaartse fase aan. Voor wat deze indicator betreft stijgen we dus verder. Deze stijgingsfase blijft intact zolang we boven de middellijn koersen.

  • In de uurgrafiek is een nieuwe trendlijn ontstaan, namelijk lijn s. Dit is een nuttige lijn, zolang we ons immers boven die lijn bevinden kunnen we op hogere standen rekenen.

  • De vandaag doorbroken stippellijnen op 328,5 en 329 zouden morgen als steunniveau kunnen gaan fungeren, want oude weerstand kan nieuwe steun worden.

  • Het eind van de handelsdag ging gepaard met veel onzekerheid. Rode en groene candles van min of meer gelijke lengte wisselden elkaar af, wat wil zeggen dat er strijd was tussen kopers en verkopers. Die strijd draaide uiteraard om het slot, want er moest na vandaag uiteraard wel gezorgd worden voor de hoogste slotstand van het jaar. Dat is gelukt. De strijd maakt het echter wel onzeker wat we morgen verder doen.
  • We kunnen dat morgen beoordelen aan de hand van de beweging ten opzichte van lijn s en de stippellijnen 328,5 en 329 aan de ene kant en de top van vandaag rond 330,6 aan de andere kant. Belanden we tussen 329 en 328,5 dan is het afwachten wat we gaan doen. Komen we onder 328,5 dan gaan we een correctie in, waarna ik om steunniveaus te vinden Fibonacci lijnen zal plaatsen. 
  • Boven 330,6 zetten we de opwaartse beweging voort naar 332 of eventueel hoger.

Resumerend: 

Boeiend om te zien hoe de beurs vandaag door het creëren van extra vraag op de juiste momenten zonder scrupules hoger werd gezet. De AEX staat op het hoogste punt van het jaar en kan zich naar 332, 336 of als je de vlag en het in juli al gevormde bodempatroon mag geloven 345 begeven. Vergist u zich echter niet in het karakter van de beweging van vandaag. De beweging was de resultante van tactisch slim handelen en staat daarmee niet per definitie garant voor een vervolg naar boven. Gelukkig hebben we in elk geval enkele goede lijnen aan de hand waarvan we morgen het vervolg in kunnen schatten. Aan de onderkant gaat dat om lijn s en de stippellijnen rond 328,5 en 329. Zolang we ons boven lijn s bevinden zijn we onderweg naar hogere gebieden. Breken we door 330,6 dan is 332 het eerstvolgende richtpunt, daar moet dan blijken of we vervolgens naar 333 of 336 kunnen gaan kijken. Komen we daarentegen onder lijn s dan ligt er tussen 329 en 328,5 een grijs gebied waarin het vervolg onduidelijk is. Onder 328,5 gaan we een correctie in op de stijging van vandaag.

En dan nog dit...

De meest opvallende beweging van vandaag is wel voor de Nasdaq. Ik constateerde op 10 december jongstleden dat het koersverloop de vorm had gekregen van een wig en kwam op grond daarvan tot de conclusie dat de kans op een daling het grootste was. Dit blijkt -althans tot dusverre- een verkeerde inschatting te zijn geweest.

  • Een stijging die uitloopt in een wigvorm is meestal een beweging die tegen zijn einde aan loopt, zo schreef ik vorige keer. De beweging lijkt echter geenszins ten einde te komen, want de Nasdaq is naar boven door lijn c' gebroken. Ik ken uiteraard het slot van vanavond nog niet en het kan dus nog zijn dat de doorbraak alsnog mislukt. Er is namelijk een gap ontstaan dat nog gesloten zou kunnen gaan worden, zij het dat dit ook gezien kan worden als een breakaway gap. Ik kijk in elk geval met spanning naar het slot van vanavond. Ligt dat op of onder 2228 dan mislukt de doorbraak alsnog en ontstaat een hammer. De Nasdaq zou dan alsnog naar beneden door lijn d kunnen gaan breken. Een slot boven 2228 daarentegen betekent nieuw elan voor de stijging. Doel wordt dan 2260, het niet in de grafiek getekende 61,8% Fibonacci niveau van de daling van oktober 2007 tot maart 2009. 
  • Waar ik ook met nieuwsgierigheid naar kijk is naar het koersverloop van de S&P500 index. Rechtsonder in de Nasdaq grafiek ziet u een inzet met daarin het koersverloop van de S&P500. De index poogt naar boven door de toppen te breken die recent tussen 1112 en 1119 zijn neergezet. Het hangt van de beweging ten opzichte van die toppen af of de opwaartse beweging na de zijwaartse fase waarin de S&P500 zich momenteel bevindt nieuw leven ingeblazen krijgt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 21 dec 2009, 19.18u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 dec 09.15u: AEX start de week met stijging

21 dec 10.00u: Daling AEX werd snel opgevangen

21 dec 11.00u: Stijging index is niet voortgezet

21 dec 12.00u: Situatie AEX dit uur niet veranderd

21 dec 13.00u: AEX is doorgestoten naar boven

21 dec 14.00u: Kopers handelen op slimme wijze

21 dec 15.00u: Korte termijn top AEX gevormd

21 dec 16.00u: Hoger door goed opgezette tactiek

21 dec 17.00u: AEX zonder gene hoger gezet

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven