ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs heeft deze week met een winst van 3,8% afgesloten en daarmee de opwaartse trend gehandhaafd. De blik gaat hierdoor weer wat meer naar het magenta 61,8% Fibonacci niveau rond 332 en het grijze 38,2% niveau rond 336, niveaus die we in oktober niet bereikt hebben. We zouden er alsnog naar toe kunnen gaan, mits we nu uiteraard de vaart naar boven erin houden. De magenta Fibonacci lijnen zijn overigens lijnen over de daling 417,4 - 195 en de grijze lijnen heb ik destijds over de daling 564 - 195 getekend.

  • Willen we de vaart naar boven erin houden dan zullen we door de stippellijn rond 323,2 moeten breken, de stippellijn die ik door de top van vorige maand getekend heb. De enige barrière die ons daarna nog van een stijging naar de bij de weekgrafiek genoemde waardes 332 en 336 af zou kunnen houden zou de top van dit jaar rond 528,5 zijn.

  • Belangrijk is in ieder geval dat we vandaag door lijn m gebroken zijn. Deze lijn zou vanaf nu als steunlijn moeten gaan functioneren, we mogen er niet meer onder terugkeren. Zou dat namelijk wel gebeuren dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn, zeker in het geval het gevolgd zou worden door een daling onder het laagste punt van vandaag 315,4.

  • Het ziet er in de daggrafiek met Bollinger Bands naar uit dat we ons nog geen zorgen hoeven te maken over een eventuele daling. De middellijn van deze indicator bood vandaag namelijk steun en hield de beursbarometer zodoende in het bovenste deel van deze banden. Dit is een positief gegeven.

  • De onderste lijn en de middellijn stijgen al enige tijd en de bovenste lijn maakt aanstalten om eveneens te gaan stijgen. Zou dit gebeuren dan is een nieuwe opwaartse trendfase geboren.

  • De clou zit hem zoals we zagen in de stippellijn rond 323,2. Weten we door die lijn te breken dan gaan we in eerste instantie naar de grijze lijn met het vraagteken die ik vanmiddag als voorlopige lijn parallel aan lijn j heb getekend.

  • Zolang 323,2 echter niet doorbroken is moeten we de mogelijkheid dat hier opnieuw een top gaat ontstaan niet geheel uitsluiten. Daarom bepaal ik aan de hand van onderstaande kwartiergrafiek de mogelijke steunniveaus.

  • Ik bepaal die niveaus aan de hand van Fibonacci lijnen over de stijging 315,5 - 324. Potentiële steunniveaus zijn het 38,2% niveau rond 320,7 (samen met de stippellijn rond 320,6 waar al eerder steun lag), het 50% niveau rond 319,7 en het 61,8% niveau rond 318,7. 
  • Lijn m kan vanzelfsprekend ook nog steunlijn worden, deze lijn zou na de ruime doorbraak van vanmiddag eigenlijk wel steun moeten gaan geven. Het zou een negatieve ontwikkeling zijn mocht dat niet zo zijn.
  • Belangrijk bij een eventuele daling is tot slot nog lijn j, wilt u de lijn in zijn geheel zien kijkt u dan in de uurgrafiek. Een daling onder lijn j zou uitmonden in een terugkeer naar de bodem van vandaag rond 315,4 of lager.
  • De markt gaat overigens geenszins uit van een daling. Tot deze conclusie kom ik aan de hand van het patroon dat aan het eind van de handelsdag in ontwikkeling gekomen is, een zogenaamde vlag. Het patroon is nog niet afgerond, dat is pas het geval zodra er zich een uitbraak naar boven uit het patroon voordoet. Dit neemt niet weg dat de formatie wel nadrukkelijk op de mogelijkheid van een vervolg naar boven wijst. Het patroon wordt ongeldig bij een uitbraak naar beneden. Zo'n uitbraak omlaag zou zich voor kunnen doen bij dalingen elders, die zijn zwaarwegender dan dit patroon. Niet al te sterk is bovendien dat we de dag niet aan de bovenkant, maar aan de onderkant ervan geëindigd zijn.

Resumerend: 

Onze beurs heeft een sterke week achter de rug waarin de AEX 3,8% terreinwinst wist te boeken. Het opent mogelijkheden om alsnog naar de Fibonacci niveaus 332 en 336 in de weekgrafiek te kunnen gaan. Daarvoor moeten we uiteraard eerst door de weerstand rond 323,2 breken. Doen we dat niet dan zou er nog steun kunnen liggen rond 320,7, 319,7 en 318,7 en daarnaast kunnen de lijnen m en j nog als steunlijn dienen. Wat in ieder geval niet mag plaatsvinden is een daling onder al deze niveaus en de bodem van vandaag rond 315,4, want dat zou het beeld dat nu kracht uitstraalt weer doen afbrokkelen. Breken we echter door 323,2 dan gaan we voort naar de top van dit jaar rond 328,5 en het zou helemaal een fraai beursjaar worden mochten we die grens dan ook nog doorbreken.

En dan nog dit...

Het is in de loop der jaren een automatisme geworden om zaken altijd van twee kanten te bekijken. Uiteraard zijn het de kansen die me het meest interesseren, maar ik let ook op eventuele bedreigingen. Dit wordt me overigens niet door iedereen in dank afgenomen , maar dat terzijde. Een mogelijke bedreiging zie ik in de daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar, kijkt u met me mee.

  • Op 25 november jongstleden besprak ik aan de hand van de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar het kanaal v-x en de opvolgende trendlijn die onder lijn v was ontstaan. Een opvolgende trendlijn (een eigen benaming overigens) is een soort reddingsboei in een stijgende of dalende trend. Hier gaat het om een stijgende trend. De koers is meerdere keren door lijn v gezakt, maar lijn y heeft lijn v opgevolgd als trendlijn en er zo voor gezorgd dat de opwaartse beweging intact bleef. Weet de euro zich nu maar boven of op die lijn te handhaven dan is de opwaartse trend gered. De munt is ten opzichte van de dollar gedaald na positieve berichten betreffende de Amerikaanse arbeidsmarkt (dalende werkloosheid en lager dan verwacht aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering) en zo wederom op lijn y aangekomen. Bij een opvolgende trendlijn gaat het vaak om de laatste trendfase, de markt haalt nog één keer alles uit de kast om de trend te redden. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. Daarom houd ik voor alle zekerheid rekening met een daling, wat neer komt op een sterker wordende dollar. 
  • Een sterker wordende dollar kan resulteren in problemen voor de aandelenmarkt. Dit komt omdat een belangrijk deel van de recente stijging op het conto komt van een marktmechanisme dat carry-trade wordt genoemd. Speculanten lenen dollars, zetten deze om in andere valuta (wat verkoopdruk geeft op de dollar) en zetten deze aan het werk in andere markten. Als de dollar verzwakt en de aandelenmarkten elders stijgen snijdt het mes aan twee kanten, beide factoren zorgen samen voor winst. Zou de dollar nu echter sterker worden (de euro dus dalen in bovenstaande grafiek), dan valt een van deze factoren weg. Zou dan ook nog de aandelenmarkt dalen dan raakt het de speculanten dubbel, beide ontwikkelingen samen zorgen dan voor verlies. Dit is een onwenselijke situatie. De beweging op zich zou speculanten namelijk in toenemende mate dwingen om uit de markt te gaan en de aldus verkregen valuta weer om te wisselen in dollars. Zij zouden daarmee zowel bijdragen aan de daling van de beurs, als aan het sterker worden van de dollar. Dit maakt het tot iets om op te letten.
  • Ik doe dat uiteraard aan de hand van de grafiek, in bovenstaande grafiek om precies te zijn met behulp van lijn y en de stippellijnen op $1,514 en $1,48. Blijft de euro boven lijn y dan is er niets aan de hand, zeker niet als de munt vervolgens boven de dubbele top zou weten te komen die op $1,514 is ontstaan. Een eventuele daling onder lijn y echter zou negatief uit kunnen pakken, met name als een dergelijke ontwikkeling gevolgd zou worden door een daling onder $1,48. Hiermee is de dreiging vertaald in concrete punten waarmee we het vervolg kunnen beoordelen en binnenkort kunnen vaststellen of het daadwerkelijk een probleem gaat worden of niet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 4 dec 2009, 19.32u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

4 dec 09.15u: Gedaald, maar kopers vechten terug

4 dec 10.00u: AEX-index is naar beneden gedraaid

4 dec 11.00u: AEX bij 23,6% niveau aangekomen

4 dec 12.00u: Fibonacci niveau intact gebleven

4 dec 13.00u: AEX weer terug bij 23,6% Fibonacci

4 dec 14.00u: Index laveert tussen twee grenzen

4 dec 15.00u: Grote stijging na banencijfers VS

4 dec 16.00u: AEX heeft vorige top 323,2 bereikt

4 dec 17.00u: Weerstand is nog niet doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven