ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op de laatste dag van de beursmaand, zo ook vandaag, begin ik de analyse steevast met de maandgrafiek. Die maandgrafiek leent zich vanwege het feit dat iedere candle een maand weergeeft uitermate goed voor het vaststellen van het lange termijn beeld, voor de dagelijkse aan- en verkopen kun je er echter niet veel mee aanvangen, al kun je er wel globale steun- en weerstandsniveaus aan ontlenen.

  • Het lange termijn beeld is op dit punt in de tijd negatief. Ik gebruik de woorden 'op dit punt in de tijd' bewust. Velen van u beschouwen een dergelijk beeld namelijk onterecht als zaligmakend en onveranderlijk. De markt maakt elke dag weer een inschatting van de economische situatie en dat resulteert al dan niet in veranderingen in het beeld dat door de grafieken weergegeven wordt. Een negatief beeld op het ene moment wil niet zeggen dat dat negatief blijft, het is elke dag weer zaak te speuren naar bewegingen of patronen waaruit nieuwe informatie beschikbaar komt.

  • De informatie in de maandgrafiek is al lange tijd onveranderlijk negatief. Halverwege het jaar 2002 werd een groot hoofd- en schouders patroon afgerond dat een extreem laag koersdoel heeft. Dat koersdoel heb ik bepaald door een verticale lijn langs het hoofd te tekenen en vanaf de neklijn B een verticale lijn van gelijke lengte naar beneden te trekken, de stippellijn helemaal onder in de grafiek is dan het koersdoel dat op 60 punten ligt. De neklijn teken ik overigens horizontaal vanwege het feit dat de bodem uit het jaar 2001 voor mij een belangrijk gegeven is, er lag steun en die steun is nu weerstand.

  • Een markt kan natuurlijk altijd van gedachten veranderen, de economie kan zich anders ontwikkelen dan de markt in eerste instantie op grond van gevormde patronen leek te denken. Daarom moeten we bij ieder patroon kijken of het geldig blijft, we moeten controleren dat de koersontwikkeling past bij hetgeen je zou mogen verwachten. Is dat niet het geval dan moeten we de analyse op dat vlak bijstellen. Een voorwaarde die gesteld wordt aan hoofd- en schouders patronen is dat de koers na het dalen onder de neklijn ook onder die neklijn moet blijven. Gebeurt dat niet dan wordt het patroon ongeldig, de weerstand van de bodems van het patroon boezemen kopers dan geen angst tot kopen meer in en dat betekent dat zij kennelijk van inzicht zijn veranderd. Bij het patroon in de maandgrafiek gaat het om de lijn B. Deze lijn vormde in de maanden februari en maart weerstand en de index wist hier niet overheen te komen. Er volgde een daling waarmee het hoofd- en schouders patroon en het bijbehorende koersdoel intact bleven.

  • Vorige maand vond de index echter steun rond 346, ik heb daar een stippellijn getekend, de markt wekt de indruk opnieuw te willen gaan proberen de neklijn te breken. Daarvoor is het nodig dat de index de komende maand verder stijgt, hoe het met de kansen daartoe staat beoordelen we aan de hand van de daggrafiek.

  • Kijk ik dan meteen naar de candle van vandaag dan zie ik geen positief beeld. De candle omvat zijn voorganger volledig en is dus een toppatroon dat luistert naar de naam engulfing bearish line. Verder is de index onder de stippellijn 1 gedaald, deze stippellijn is van steun dus opnieuw weerstand geworden. Beide zaken suggereren dat de index een top heeft gemaakt.

  • Deze top komt op een ongelegen moment, namelijk al snel na de doorbraak van de dalende lijn g. Deze doorbraak was positief, maar de markt heeft daar niet veel mee gedaan. De beweging lijkt achteraf meer bedoeld te zijn geweest om het nog niet gesloten gap tussen de lijnen 1 en 2 te sluiten dan om een opwaartse beweging in gang te zetten. We zijn vandaag op lijn g gesloten, die zou morgen dus eventueel nog steun kunnen bieden. Zouden we dan gaan stijgen dan vinden we stippellijn 1 op 366 als weerstand op onze weg, om toch nog verder naar boven te kunnen gaan moeten we die dan wederom passeren.

  • Kijk ik naar de Bollinger Bands dan is de kans daarop niet groot. De index heeft een daling ingezet die normaal gesproken zou moeten leiden tot een daling naar de middellijn, die lijn die rond 361 ligt kan dan mogelijk als steun dienen om de stijgende trend in stand te houden. Op deze manier beredeneerd ligt een daling naar 361 voor de hand.

  • De stippellijn die in de uurgrafiek op 361 ligt is de onderkant van het nog niet gesloten gap 361-361,5. Vanwege het gegeven dat een index meestal weer terugkomt in het bij een gap overgeslagen koersgebied ligt het voor de hand te veronderstellen dat we naar 361 zullen gaan. Dit gap is overigens een van drie nog niet gesloten gaps, ook een daling naar lagere niveaus is zeer wel mogelijk.

  • De daling is echter nog jong, vandaag pas werd een lagere top gevormd en een lagere bodem gaat binnenkort ontstaan daar we onder de laatste bodem van de opwaartse beweging op 366 zijn. Laat ik daarom niet meteen van de toren gaan blazen dat we met zekerheid naar 361 of lager gaan en de koersontwikkeling stap voor stap volgen om voortdurend te kijken of we nog steeds onderweg zijn naar dat punt.

  • We naderen in dat verband een stippellijn waar de AEX op zou kunnen veren, namelijk de stippellijn op 363,8. Pas als we onder die waarde zouden komen ga ik uit van een daling naar 361.

  • Terwijl ik rond 18.30u deze analyse schrijf zijn de Amerikaanse beurzen weer druk met reparatiewerkzaamheden bezig, er wordt geprobeerd een bodem te leggen. Lukt hen dat, niet onmogelijk gezien de bijzondere en soms onverklaarbare stijgingen die zij er soms aan het eind van de dag nog uit weten te persen, dan moeten we gaan kijken of de stippellijn zoals je zou mogen verwachten als weerstand blijft dienen. Een stijging boven 366 zou het beeld immers weer positiever maken.

Resumerend: 

De index is vandaag door de belangrijke steun op 366 gezakt. Dat is een belangrijk gegeven daar het betekent dat we mogelijk een punt achter de stijgende beweging van deze maand hebben gezet. In de maandgrafiek waarmee ik deze analyse begon zagen we dat we voor de verbetering van het lange termijn beeld boven 380 zouden moeten komen, daar komt het op deze manier niet van. Gelukkig zijn we nog wel een stuk boven de steun op 346 in diezelfde maandgrafiek, de kansen zijn nog niet verkeken. De top van vandaag is echter in de uurgrafiek een lagere top en de daling onder 366 betekent dat er ook een lagere bodem zal ontstaan. Dit kan het begin zijn van een dalende trend waarmee we drie tot op heden niet gesloten gaps gaan sluiten, de eerste ligt tussen 361 en 361,5. De Bollinger Bands geven eveneens een daling naar 361 aan. Dit gaat pas gebeuren als we morgen onder lijn g in de daggrafiek en de steun op 363,8 in de uurgrafiek zouden komen, beiden kunnen de gang naar beneden eventueel nog verhinderen. Openen we morgen hoger dan blijven we boven lijn g en gaan de stippellijn op 366 proberen te breken, als dat zou lukken zou het beeld weer verbeteren. Komen we echter onder lijn g dan gaan we naar 363,8 en waarschijnlijk dus ook naar 361.

En dan nog dit....

Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat ik iedere dag de DAX in de analyse meeneem, maar ik verzeker u dat dat maar tijdelijk is en dat er daarna weer allerlei andere onderwerpen de revue zullen passeren. Vandaag wil ik u de grafiek echter laten zien vanwege het feit dat de DAX maar 0,44% gedaald is, terwijl wij 1% zijn gedaald. Wij hebben een duidelijk toppatroon gemaakt, zij deden dat niet. Wij maakten een lagere top en zakten door de steun op 366, de Duitse beurs staat nog steeds boven de stippellijn op 4435 en maakt dus sowieso een hogere top. Wie heeft er nu gelijk, de positief gestemde Duitsers of de negatief gestemde Nederlanders? De komende dagen zullen het ons leren.  -Ad-

Naar boven